Enyhítene az Európai Bizottság a keleti vakcinákkal szemben

2021. május 3. 17:32
Az EU az uniós beutazási korlátozások enyhítését javasolja a WHO ajánlásával rendelkező vakcinával beoltottak esetében is.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő hétfőn azzal a céllal, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető beutazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat mind az Európai Unióban engedélyezett védőoltásokkal, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagokkal beoltottak esetében.

A WHO által elismert vakcinákra terjedne ki a beutazási engedély

Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat szerint a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkezőknek engedélyezzék a „nem alapvetően szükséges beutazást”, hanem olyanoknak is, akik az Európai Unióban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát legalább 14 nappal érkezésük előtt megkapták.    

Engedélyüket a tagállamok azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet felvesz a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe.

Az utazóknak beoltottságukat a tagállami hatóságok által kiadott tanúsítvánnyal, vagy az Európai Bizottság által egyenértékűnek elismert tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk – húzták alá. 

Amennyiben a tagállamok felszámolják a negatív PCR-teszt bemutatását megkövetelő szabályozást, illetve a beoltottakra vonatkozó karanténkötelezettséget, akkor ezeket a szabályokat az EU-n kívülről érkező, szintén beoltott utazókra is érvényessé kell tenniük.   

A tagországoknak lehetővé kell tenniük az EU-n kívüli országok tanúsítványainak elfogadását is,

de szigorúan kell ellenőrizniük az igazolványok hitelességét, érvényességét és azt, hogy tartalmazzák-e az összes vonatkozó adatot. Lehetővé kell tenniük továbbá, hogy oltott szüleikkel az oltásban nem részesült gyermekek együtt utazhassanak, ha legalább 72 órával korábban kiállított negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A tagállamok az érkezés után további tesztkötelezettséget írhatnak elő – tették hozzá.    

A cél, hogy megelőzzék a vírusmutánsok terjedését

A jelenlegi korlátozások enyhítését az Európai Bizottság az oltási programok előreheladottságára és a globális járványügyi helyzet fejleményeire alapozta. Az uniós szinten összehangolni szükséges mechanizmus

annak kockázatát is csökkenteni kívánja, hogy az aggodalomra okot adó vírusmutációk bejussanak az EU területére.    

Az Európai Unió először tavaly június végén tette közzé azoknak az országoknak a listáját, ahonnan korlátozásmentesen léphetnek be az EU-ba.    

A Nyugat Balkán jól jár, de Kínával folytatódik a huzavona

A listán jelenleg Ausztrália, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Japán, Thaiföld, és Szingapúr szerepelnek. A listáról korábban lekerült Montenegró és Szerbia, Tunézia, Georgia, Kanada, Algéria, Marokkó és Uruguay. Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.    

A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik ez.

Alapvetően a rendszer szerint az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti. A lista alkalmazása jogilag nem kötelező, de egy tagállam nem határozhat úgy, hogy egy  jegyzéken nem szereplő, unión kívüli országra vonatkozóan a többiek beleegyezése nélkül oldja fel a korlátozásokat. 

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már nekem is megfordult a fejemben. Nem emlékszem rá, hogy politikusok bármikor ilyen vehemenciával akartak volna rábeszélni az algoflexre az algopirin helyett.

A bizottság saját hatáskörben is dönthetne. Ez lenne a feladata.

Az unió nem mer dönteni.
A saját döntése helyett azt mondja, állapodjanak meg egymással a tagállamok, ki kinek az igazolásait, kártyáit fogadja el.

Brüsszel nagy nehezen rájött, hogy hibás döntést hozott. Ezért most oldja meg a who.....

- Angela Merkel szerint viszont rossz képet fest az európai egységről, ha adott tagállam EMA-engedély nélkül használ keleti vakcinát.
- Nincs igaza a német kancellárnak, hiszen az EMA nem felettes szerve a nemzeti hatóságoknak. Egy vakcinát az EU-országokban akkor forgalmazhatnak, ha azt az EMA engedélyezi vagy sürgősségi eljárásban a nemzeti hatóságok adnak zöld jelzést az oltóanyagnak. Magyarország tehát a hatályos jogszabályoknak megfelelően cselekedett a keleti vakcinák engedélyezésekor.

A zöld igazolványok ügyét gyorsított eljárásban tárgyalta az uniós parlament. A keleti vakcinák birtokosainak védettségéről a tervek szerint a tagállamok saját hatáskörükben döntenek. Mennyire betonbiztos ez a garancia az orosz vagy a kínai vakcinával beoltott magyaroknak?
- Az ügyben még nincs végső döntés, az EP és a tanács rövidesen kialakítják a végső álláspontjukat. Számomra egyértelmű, hogy az oltóanyag-beszerzésre kellene minél több energiát fordítani, csak ezután lenne értelme a beoltottaknak biztosítandó könnyítésekről tárgyalni. Az Európai Unió pedig nem egyedülálló szereplője a világpolitikának, az üzleti kapcsolatai és a turizmus révén is tömegeket fogad a világ minden pontjáról. A kínai és az orosz vakcinát is milliók kapták már meg az EU-n kívül. Európai érdek is tehát, hogy ne egy bezárkózó hozzáállás jellemezze a zöld igazolványokról szóló döntést. Arról nem is beszélve, hogy a személyek szabad áramlása az európaiakat megillető alapszabadságok egyike.
https://magyarnemzet.hu/kulfol..

Esetleg azt el tudnád magyarázni akkor, hogy a Nyugat-Európában élő beoltott magyar állampolgárok miért nem jöhetnek haza és miért kell karanténban ülniük???
Merthogy ugyanazt a vakcinát kapják, mint amivel Magyarországon oltanak.
És ugyanúgy magyar állampolgárok mint azok akiket itthon beoltottak.
Mit is ír az Alkotmány a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról???

Azért soha nem gondoltam volna, hogy elkezdelek sajnálni.
Mert azért az már félelmetes, hogy mennyire nem érted az olvasott szöveget. Merthogy én a külföldön élő, beoltott magyar állampolgárokról írok, erre te hozol egy linket arról, hogy "Keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra".
Mintha a kettő ugyanaz lenne.
De azért ne add fel, a diszlexia bár nehezen, de gyógyítható betegség!!!
Amúgy azt, hogy nem jöhetnek haza karantén nélkül, a coronainfo mondta nekik. Mert amikor a külföldön élő barátaink felhívták a coronainfót és elmondták, hogy kétszer be vannak oltva Modernával, azt mondták nekik, hogy csak a Magyarországon beadott Modernát ismerik el a magyar hatóságok. Amikor pedig rákérdeztek arra, hogy ez nem hátrányos megkülönböztetés-e, az ügyintéző azt mondta, hogy ő csak azt tudja mondani amit a jogszabály ír.
Szóval Pártunk és Kormányunk szívatja a kulföldön élő magyarokat. Ezek után nem csoda, hogy a Fidesz nagyon hátul van a rangsorban közöttük.

Értem, szerintem is jó, de akkor minek az uniós kártya? Teljesen felesleges.

Felesleges az uniós kártya. Pénzkidobás. Lehet, hogy ezt is az eü-biztos asszony intézi?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés