Így néz ki egy páncélozott autó elleni támadás, belülről

2021. május 2. 9:54
A vezető és fegyveres testőre végig nyugodt maradt, valószínűleg nem ez az első támadás, amely érte őket.

Elképesztő hidegvérrel kezelte a helyzetet az a dél-afrikai sofőr és testőre, akiket másik két autóból támadtak meg fegyveresek. Az esetről felvétel is készült, amin jól látszik, hogy a nyílt utcán veszik tűz alá a kisérőjárművet. A megtámadott autó szerencsére páncélozva volt és golyóálló üveggel volt felszerelve, így a bent ülőknek nem esett bajuk. 

A vezető és fegyveres testőre végig nyugodt maradt, valószínűleg nem ez az első támadás, amely érte őket. Az afrikai országban hírhedten rossz a közbiztonság, a nagyvárosok több negyedében még nappal sem biztonságos kilépni az utcára.

Nyitókép forrása: YouTube

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy rövidebb csúzlit azért adhatnának nekik.

Dél-Afrikában no life matters. Éppen tegnap olvastam, hogy a közbiztonság mellett most már a postai szolgáltatások is megszűnnek, nagyobb városokban nem lehet kimenni az utcára, lassan teljesen élhetetlen lesz a hely. Szerintem minden nem feketének ott kellene hagynia azt az országot, hagy élvezze a szabadságát a fekete lakosság. Felkészül: USA.

Válaszok:
nick89 | 2021. május 3. 13:20
Gombóc XVI. Artúr | 2021. május 4. 19:50

Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy a világnak micsoda ékszerdoboza volt dél-afrika. Igen, apartheid is volt, de akkoriban a feketék is jobban éltek és főleg nagyobb biztonságban. Nem lehet megtagadni senkitől a szabadságot, tehát én nem támogatom az apartheidet. De azért nézzünk már körül Afrikában, hogy mi történt azokkal a helyekkel, ahol átvette az irányítást a fekete lakosság. Mára nincs egyetlen sikeres afrikai ország sem, a megörökölt gazdagság a fehérek után mindenütt gyorsan szertefoszlott...

Szerintem is a néger szart sem ért a fehér fickó mellett; aki ura volt a helyzetnek, az kétségtelenül az utóbbi volt. Jellemző, hogy a feka végig csak pislogott, a mordályt még megfogni is alig tudta, amikor pedig megállt a jármű, akkor is a fehér csóka ugrott ki a karabéllyal, ez meg csak ült a helyén, mint egy rakás szar. Na, pont ezzé süllyesztették Dél-Afrikát a szerecsenek, nem is értem, mi a francot keresnek még ott a fehérek.

Nos ...rendben, a névkülönbség megvilágítva, és az original név összekeverő is, s még annyit feltétlenül jegyezz meg hozzá pontosságilag: az összekeverő
László Imre demokratikus koalíciós , Budapest XI. kerületi polgármester.

Uzira, skorpióra vagy valami hasonlóra gondoltam.
Amivel a közeli páncélozatlan célt meg lehet szórni a járműből is.
Nagy tűzgyorsaság, nagy tár.
Vannak behajtható támaszú hadi gépkarabélyok is, sigsauer, bren, beretta.... de erre az túlzás lenne.
El kell ijeszteni ezeket.

Délafrika atomfegyverrel is rendelkezik
Az egyik atomtengeralattjáróját el is lopták.


A Szovjetunió szivárogtatta ki Dél-Afrika atomprogramját
2009. január 5. 10:39 The Daily Telegraph

1977-ben a szovjet pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev személyes hangú levelének köszönhetően tudta meg Nagy-Britannia, hogy Dél-Afrika egy atombomba tesztrobbantására készül - derül ki a titkosítás alól nemrég feloldott, korábban szigorúan titkos angol aktákból.


Korábban
A szovjetek ellopták a hidrogénbomba ötletét
Nagy-Britannia hamar elesett volna a III. világháborúban
A Nemzeti Levéltár aktáiból megtudhatjuk, hogy James Callaghan munkáspárti miniszterelnököt 1977 augusztusában tájékoztatták arról, hogy a Kalahári-sivatag egyik titkos tesztközpontjában bombarobbantás készül. A vezetőnek írt levél igencsak személyes hangvételű, és azt személyesen Leonyid Brezsnyev pártfőtitkár írta alá.

A titkos helyszínt alig egy héttel korábban fedezte fel Vastrapban, a dél-afrikai-botswanai határon egy titkos szovjet kémműhold. A fotókon látható, földalatti létesítményekre utaló nyomok alapján egyértelmű volt, hogy ott tesztrobbantásra készülnek. Érdekesség, hogy ugyanazt a helyszínt két amerikai kémműhold is megtalálta, ám ők nem siettek informálni erről szövetségesüket, és az információkat csak pár nappal a Brezsnyev-levél után közölték az angolokkal.

Az augusztus 8-án írt levelében Brezsnyev egy „kiemelt fontosságú ügyre” hívta fel Callaghan figyelmét. Ezzel azt szerette volna elérni, ha a britek nyomást gyakorolnának a pretoriai kormányzatra, hogy azok azonnal állítsák le a programot; ráadásul ez nem csak az aktuális robbantásra, hanem a tejes dél-afrikai atomprogram befejezésére vonatkozott volna. A levél oldalára vetett feljegyzésből azt tudhatjuk meg, hogy Callaghant is meglepte az ajánlat: „szeretnék egy eligazítást, hogy ezt miként kezeljük” – vetette papírra.

A briteket azért is lepte meg a bejelentés, mert egy korábbi, februári hírszerzési találkozón még kizárták a dél-afrikai atomprogram létezését. Akkor azt állapították meg, hogy ha az apartheid kormányzat egy atomfegyver kifejlesztése mellett is döntene, az jóval több időt venne igénybe. Ez a találkozóról készített, „UK Eyes A - Delicate Source” feljegyzés szerint legalább három évet venne igénybe. Az amerikai hírszerzés úgy tűnik jóval felkészültebb volt: egy 1983-ban közzétett jelentés arról tanúskodik, hogy ők már 1973-ban tudtak arról, hogy Pretoria atomfegyvert épít, amellyel a szovjet hátterű afrikai államokat tartanák vissza bármilyen agressziótól.

A Brezsnyev-levél hatalmas diplomáciai botrányhoz vezetett: Callaghan elsőként Jimmy Cartert hívta fel az ügyben, és akkor az angolok már azt is tudni vélték, hogy a szükséges felszerelést és szakembereket a németek nyújtották az afrikai államnak. Emellett az MI6 abban is biztos volt, hogy a franciák és az amerikaiak is érintettek lehetnek az ügyben. Az Egyesült Államok számon kérte Dél-Afrikát, akik azonban tagadtak mindenfajta nukleáris tesztet. Az amerikai hírszerzés később az izraeli közreműködést is lehetségesnek tartotta, akik szintén máig titokzatos módon, valószínűleg az angol atomfegyverek terveinek ellopása útján jutottak nukleáris eszközhöz.

Az ügy ekkor holtpontra jutott, ami a szovjet felet tovább nyugtalanította. Ezt jelezte Brezsnyev 1978. március 4-én megírt második levele, amelyben arról értesítette Callaghant, hogy az afrikai állam egy második teszt helyszínét készíti elő. A hírszerzés memója szerint ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehetett.

Arra pedig csak később derült fény, hogy az oroszok jogosan aggódtak: Pretoria hét, hirosimai hatóerejű atomfegyvert készített, amelyeket csak 1990-91-ben szereltek le. A Vastrapnál épített létesítményeket 1978-ban amerikai nyomásra betonnal zárták le, a program azonban valószínűleg nem ért véget: a Prince Edward szigeteknél 1979 szeptemberében egy ismeretlen eredetű nukleáris robbantás nyomait észlelték. Bár a részletek a homályba vesznek, vannak, akik a mai napig úgy gondolják, hogy akkor egy közös izraeli-dél-afrikai tesztrobbantásra kerülhetett sor.

Szerintem már a feketék többsége is visszasírja az Apartheidet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés