Történelmi bűn: a Haas-palota helyén épült Elizélt palota

2021. április 13. 20:00
Írta: Sal Endre
A századelő Budapestjének az egyik legnívósabb márkája volt a Haas Fülöp és Fiai szőnyeg és szövetgyár, a cég Gizella téren (a mai Vörösmarty tér) álló palotáját pedig minden pesti csodálattal nézte. Ismét egy izgalmas cikk a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldaláról.

Nem véletlen, hogy a Budavári Palota legjelentősebb dísztermébe, a hamarosan újjászülető Szent István-terem falaira is Haas-féle aranybrokát szövetet tettek. A világhírű gyár már a múlté és a csodás Haas-palotát is lebontották az ötvenes évek végén. A pestiek által csak Elizélt palotának csúfolt üvegmonstrum került a helyére.

Idősebb Haas Fülöp virágoztatta fel a céget,

aki idővel Bécs után Pesten is üzletet tartott fent. Már 16 évesen a szövőszék mellett ült, s egészen fiatalon 60 szövőszékből álló gyárat igazgatott. A legenda szerint magyar pénzben mérve 60 forinttal kezdett hozzá a vállalkozásához, ehhez képest világhírű céget épített. Pest mellett Bécsben, Grazban, Nápolyban, Velencében, Milánóban, Párizsban, Londonban, Prágában és Bukarestben is nívós üzlete volt a szőnyeggyárnak s üzemet nyitott Ausztria mellett Csehországban, Angliában, Magyarországon pedig Aranyos-Maróthon, majd később Sopronban is.

Az augusztustól ismét régi pompájában látható Szent István-terem fali kárpitját is a Haas-gyár készítette egykor

Már 1852-ben hirdetést jelentetett meg a magyar lapokban. A Nagyhíd utcai raktárában szőnyegeket, függönyöket, tapétákat és bútorszöveteket kínált megvételre. 1864-ben írták meg a lapok, hogy idősebb Haas Fülöp egy csodás szőnyeget készített Ferenc Józsefnek, amely közepén a császári címer szerepel, körülötte pedig a koronaországok címerei láthatók. Az idős gyáros nagy álma volt, hogy Pesten csodás palotát épít, ahol a földszinten és az első emeleten lesz a bemutatóterme. 1867-ben ajánlatot tett arra a telekre, amelyen a Német Színház állt, ám évtizedekkel korábban leégett.

Idősebb Haas Fülöp 1870-ben, 78 évesen örökre elaludt,

így már nem láthatta az 1874-ben átadott pazar Haas-palotát, amely Budapest egyik legszebb épülete volt.

Az építkezést 1872-ben kezdték, A Hon című lapban pedig megjelent egy olvasói levél is. „A Vigadó mellett, hol Haas Fülöp palotáját építik, a bódékban lakó munkásoknak van egy hatalmas, ordas kutyájuk, mely ama tévhitben, hogy most is bérczes hazájának falujában lakik, szürkületkor elkezdi a koncert-ugatást, rendületlenül megugat minden arra hajtó kocsit és gyaloglót. S nagyon tévedne, ki azt hinné, hogy éjfél felé tán csak bereked, mert hajnalban újból kezdi.”

A csodás Haas-palota. Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/Klösz György felvételei

A Haas-féle pompás palotát 1874-ben adták át, a lapok pedig azt is kiemelték, hogy a cég vezetése arra is figyelt, hogy a berendezéseket a legjobb magyar iparosokkal készíttesse el. A gyáralapító Haas Fülöp mindkét gyermeke részt vett a cégvezetésben, azonban Haas Róbert 1876-ban, Haas Ede pedig 1880-ban meghalt. Az unoka, az 1859-ben született ifjabb Haas Fülöp három évvel később döntött úgy, hogy részvénytársaságot alapít és kiszáll a gyár vezetéséből. Inkább a szenvedélyének élt, rendszeresen nagyszabású vadászatokat rendezett Somogyban. Jellemző a vagyonára, hogy az egyik bécsi palotáját maga a király, Ferenc József vásárolta meg lánya, Mária Valéria főhercegnő javára.

A szőnyeggyáros leszármazott színdarabokat is írt kedvtelésből, 1898-ban például a bécsi Carl-színház mutatta be A sors útjai című darabját. Haas kibérelte a színházat és az ő meghívottjai lehettek ott a sorokban, majd a fenséges díszvacsorán, ahol többek között pezsgőt, osztrigát és hideg sülteket szolgáltak fel. Ha pedig már ilyen sokan eljöttek, a hegedűjátékával is szórakoztatta a barátait. 1900-ban az ötfelvonásos bohózatára maga a császár, Ferenc József is elment.1885-ben a budapesti országos kiállításon Rudolf trónörökös is meglátogatta a Haas Fülöp nevét viselő cég pavilonját és különösen a keleti mintás szőnyegek nyerték el a tetszését.

1891-ben azzal került be az újságokba a cég, hogy egy trükkös csaló károsította meg őket. Történt, hogy egy nap bement a Gizella téri Haas-palotába egy alacsony, sovány ember és magabiztosan kijelentette, hogy egy plédet kér Bischitz Dávidné számlájára. Óvatosságból azt válaszolták, a plédet elküldik házhoz. A csaló így a Bischitz család házához rohant és ott várta a futárt. Még a bejáratnál átvette a plédet és lazán közölte a futárral, hogy majd holnap kifizetik. Azóta is…

1895-ben azzal került be a lapokba a gyár, hogy az egyik dolgozója, Walasch Vencel 81 éves korában döntött úgy, hogy életében először megházasodik. Meg is tette, az újságok pedig azt is kiderítették, a felesége 42 évesen mondta ki a boldogító igent. A cég egyre-másra kapta a megrendeléseket a császári udvartól, így 1896-ban, amikor átadták az új királyi vonatszerelvényt, senkit sem ért váratlanul, hogy a szőnyegeket Haaséktól vásárolta az udvar. A sok megbízás mellett az sem meglepő, hogy

a Budavári Palotában készülő Szent István-terem fali aranybrokát szövetét is Haas Fülöp és Fiai szállította.

A csodás terem, amely a második világháborúban teljesen elpusztult, most a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül születik újjá, augusztus 20-tól a nagyérdemű is megcsodálhatja az újra megalkotott ékszerdobozt.

A kárpitot is újra elkészítették a Szent István-teremhez. Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

De visszatérve Haas Fülöphöz. 1926-ban jött a hír, hogy a bécsi palotájában önmaga ellen fordította a vadászfegyverét. A tette nem lepte meg a környezetét, hiszen évek óta visszavonultan élt, s depresszióban szenvedett. Az első világháború alatt alaposan megcsappant a vagyona, olyannyira, hogy a halála után kiderült, valóban közel járt az elszegényedéshez. A Haas Fülöp és Fiai ekkor már csak a nevében volt családi vállalkozás, nagyrészvényesek irányították. A többit pedig tudjuk.

A második világháború elvitte a világhírű márkát, mellette pedig a fenséges palota is megsérült. Megmenthető lett volna, ám a kommunisták inkább a lebontása mellett döntöttek, s a helyére egy a pestiek által csak Elizélt-palotának csúfolt kockaházat építettek. Az épületet azóta lebontották, egy modernebbet alkottak, ám így sem léphet a gyönyörű Haas-palota helyébe, amely a belváros egyik ékköve volt.

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés