Mi indokolja, hogy focimeccsre, kocsmába járhatunk, de tüntetni nem?

2021. május 1. 16:08

Pósfai Orsi
Mérce.hu
Ha védettségi igazolvány nélkül is ülhetünk tömegben egy vendéglátóhely teraszán, természetesen maszk nélkül, akkor tüntetni is jogunk van.

„A veszélyhelyzet november 11-i bejelentése óta nem élhetünk az egyik legfontosabb alapjogunkkal, a gyülekezési joggal, még akkor se, ha járványügyi szempontból ezt biztonságosan, például maszkban és távolságtartással bonyolítanánk le. Április közepén már legalább hét olyan panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak, amely ennek a gyakorlatnak az alkotmányellenességét szeretné kimondatni, azonban a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette, hogy a gyülekezési tilalom egyelőre biztosan érvényben marad – bár a kormány szeretné ezt is a »lehető leghamarabb enyhíteni, majd megszüntetni, amint azt a beoltottak száma lehetővé teszi«.

A kormány által a közelmúltban hozott döntések fényében azonban semmivel nem indokolható, hogy a gyülekezési korlátozásokat továbbra is fenntartsák. Kérdéses, hogy a négymilliomodik beoltott elérését követő lazítások járványügyi szempontból mennyire biztonságosak – több szakember szerint például elhamarkodottak voltak, főleg az indiai helyzetet és az onnan terjedő vírusmutánsokat tekintve. És hiába állítja Gulyás, hogy az igazi különbség a védettségben az oltatlanság és az első oltás között van, nem a két oltás között, attól még tény, hogy teljesen védetté csak a második oltás után két héttel válunk, vagyis a védettségi igazolvány hamis biztonságérzetbe ringathat minket. Mindettől függetlenül azonban ha védettségi igazolvány nélkül is ülhetünk tömegben egy vendéglátóhely teraszán, természetesen maszk nélkül, akkor tüntetni is jogunk van.

Az, hogy ezt a kormány mégse engedélyezi, és emellett csak akkor hozza be szempontként az új vírusvariánsokat és a fokozott védekezés szükségességét, amikor a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett érvel, miközben mindenhol máshol kizárólag a beoltottak számát és a nyitást hangsúlyozza a kommunikációjában, tökéletesen megmutatja, mire is használta fel a világjárványt az elmúlt több mint egy évben: a hatalma további bebetonozására és a központi narratívától eltérő vélemények elhallgattatására.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végülis. Van ismerősöm, aki fél évet töltött Moszkvában, és legjobb szórakozása a tüntetésre járás volt. Elment ő mindenre. Neonácik, kommunisták, liberálisok, Putyin-pártiak, mindegy volt neki. Dumált az emberekkel ékes orosz nyelven, sétált egy nagyot, jól érezte magát.

Aki ezt az egyszerű kérdést nem tudja önállóan megválaszolni, akkor bonyolultabb dolgokat sem lát át.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés