A szabadság ismeretlen formája: filmen Böhm Aranka és Karinthy Frigyes házassága

2021. április 13. 19:00
Írta: Sal Endre
Új megvilágításba kerül Karinthy Frigyes felesége, Böhm Aranka, a „vadak királynője” a most készülő Frici & Aranka című filmben. A várhatóan ősszel bemutatkozó alkotás a legendás író és a férfiak által bálványozott Böhm hullámvölgyektől sem mentes házasságába enged betekintést.

Juhász Anna irodalmár ötlete a film, s ő lett a kreatív producere is. „Tíz éve kezdtem Karinthy Frigyes íróval és korával, a századfordulós és azutáni irodalmi élettel foglalkozni, hiszen a törzshelyein, a Hadikban, a New Yorkban és a Centrál kávéházban is megalapítottam az irodalmi műhelyeket, szalonokat” – mondja Juhász Anna, akinél egy személyes szál is akadt, hiszen az édesapja, a költő Juhász Ferenc az egyik legjobb barátja volt Karinthy Ferenc, az írólegenda másodszülött fia.

Juhász Anna irodalmár, a film kreatív producere. Fotó: Földházi Árpád

„A Karinthy-család úgymond benne volt a mi családi mitológiánkban,

ahogy telt az idő, egyre több Karinthyval kerültem kapcsolatba. A Hadikos irodalmi műhelyem indulásánál 2010-ben ott volt Karinthy Márton is, tavaly nyáron pedig lányával, Verával, Karinthy Frigyes dédunokájával nyaraltam egy helyen, ott aztán eddig talán sosem hallott család történetek kerültek elő, és ott ért egy pályázat híre minket. Mindig nagyon izgalmasnak tartottam Karinthy Frigyes feleségének, a gyönyörű Böhm Arankának az életét, szerepét a kor művészetében, ezért nem volt kérdés, hogy beadunk férjemmel, Csáky Attila producerrel és a Karinthy Színházzal együtt egy filmtervet a kettejük életét központba állítva” – folytatja Juhász Anna.

Böhm Arankáról tudni lehet, hogy a második felesége volt Karinthynak, az első, Judik Etel 1918-ban meghalt spanyolnáthában. Böhm szépsége még korábban Ady Endrét is lenyűgözte, verseket is írt hozzá, melyekben aranynak, fekete aranynak nevezi múzsáját. Ady az 1913-ban kiadott, A magunk szerelme kötetének Ifjú karok kikötőjében című ciklusa 11, Arankának szóló verset tartalmaz, a ciklusnak címet adó vers dedikációja is neki szól: „Aranynak küldöm szégyenkezve.”

A forgatás egy pillanata. Izgalmas időutazást ígérnek az alkotók. Fotó: Lettner Kriszta

Karinthy Frigyessel 1920-ban ismerkednek meg, és házasságuk közel két évtizede alatt szélsőséges világot éltek meg. A nagy szenvedélytől elindulva nem voltak ritkák a veszekedések, féltékenységi jelenetek sem. Karinthy egy alkalommal a következőképpen jellemezte a feleségét:

„Te buta, furcsa, édes és rettentően keserű,

aranyos és szép és csúnya és tehetséges, nyugtalan te, te nagy baj és öröm a világon, nagy szerencsétlenség az én fejemben benne…” Két erős egyéniség egy családban - mind Karinthy, mind Aranka önálló világgal és határozott elképzelésekkel vágtak bele a közös életbe.

Ahogy Frigyes, úgy Böhm Aranka is tett róla, hogy feszültség legyen kettejük között, hisz nem mondott nemet a férfiakra, így az író Déry Tibor is öt évig szeretője volt, miközben Karinthy feleségeként élt. Erről a kapcsolatról is beszámol Déry az 1969-ben megjelent Ítélet nincs című, idős korában megfogalmazott irodalmi visszaemlékezésben. Sokat elárul a miértről Déry a kötetben: „Talán nem is annyira Aranka kívánatos személye vonzott, mint az, amit környezetével együtt számomra képviselt: a szabadságnak – a szabadosságnak? – egy új, ismeretlen formája.”

Juhász Anna irodalmárt az ismert vagy kevésbé ismert irodalmi anekdoták és művek mögött leginkább a nő érdekelte, az orvosi tanulmányokat folytató, a saját világát folyton másokéval ütköztető Aranka. És az, hogy lehetne lebontani az előítéleteket és megismerni a kor tükrében ezt a már életében legendás asszonyt. Ebből az elgondolásból született meg a Frici & Aranka című film, amely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül, a film forgatása március elején, épp nőnapon kezdődött.

„Imádtam a forgatás minden pillanatát. Ahogy előttem éledt fel Karinthy Frigyes, Böhm Aranka vagy éppen Kosztolányi Dezső, ahogy ott lehettem és láthattam a budapesti kávéházakat, érezhettem azt a hangulatot, amely a korszakot és a pesti kávéházi életet jellemezte. Csodás érzés, egy beteljesült álom, amiért több mint tíz éve dolgoztam. Minden összeállt!” – ecsetelte az érzéseit az irodalmár.

Időutazás a századelő különös világába. Fotó: Lettner Kriszta

A film 1917-től 1938-ig követi nyomon Karinthy és Böhm életét, a vívódásaikat, a szerelmüket és annak hullámvölgyeit, valamint a kor jeles szereplőinek mindennapjait, benne Aranka barátnőivel: Guthi Erzsivel, Klug Bözskével és Kondor Líviával, és természetesen fókuszba kerül Kosztolányi Dezső és Harmos Ilona házassága is.

Juhász Anna szerint a hatvan perces tévéjáték új megvilágításba helyezi Böhm Arankát.

A forgatókönyvben törekedtek arra Vajda Anikóval és Fráter Zoltánnal, hogy Aranka érzékeny és impulzív természetét épp annyira bemutassák, mint egész életén át tartó vívódásait. Az asszonyt, a múzsát, az anyát, aki mindig központban volt, ha akarta, ha nem. De legtöbbször akarta, és élvezte is.

A Frici & Aranka című film szereplői a Karinthy Színház és a Magyar Teátrumi Társaság művészei közül kerültek ki, a castingon a stáb arra törekedett, hogy egyaránt ismert és pályakezdő színművészek is lehetőséget kapjanak, éppen ezért sok tehetséges, fiatal színészre esett a választásuk. Feltűnik majd a filmben Hajdu Tibor, Eke Angéla, Balázs Andrea, Erdélyi Tímea, Marton Róbert, Sütő András, Tenki Dalma, Páder Petra, Mikola Gergő, Pásztor Ádám, míg Karinthy Frigyes szerepében a tavaly, a Kaposvári Egyetemen Cserhalmi György osztályában végzett Bölkény Balázst láthatjuk majd. Böhm Arankát Szakács Hajnalka alakítja a különleges alkotásban. A filmet Tóth Tamás rendezi, aki szintén erősen kötődik Karinthyékhoz, az operatőr pedig Szecsanov Martin, akinek filmes látásmódja és érzékenysége tökéletesen passzol ehhez a századeleji, végletekig szenvedélyes és végzetes világhoz. Az Aranka és Frici bemutatója várhatóan ősszel lesz.

Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem hinném, hogy boldog volt a házasságuk, Karinthy halálát is egy kiadós veszekedés előzte meg, amiért Böhm magát hibáztatta - nyilván nem ok nélkül.
Megértem, ha Juhásznak fontosak a családi történetek, de én nem hiszem, hogy ebből a filmből bármi előre mutató kiderülne.
Remélem, nincs benne állami pénz.


Itt talán nem a goj - nem goj a lényeg, hanem kettő tehetséges és szenvedélyes ember harca az élettel és egymással.

Izgalmas brazil szereplővel, bizony.

Sajnos, ez több, mint benyomás: tény, egy messziről jött csak és csakis ezt látná, ezt szűrné le: "akinek az életútja megfilmesítésre érdemes, kizárólag zsidó lehet."...
De meg kellene tanulnunk a hőseinket túlzásoktól mentesen, valódi arcukkal bemutatni.
Mindezt érdekesen, mert ez, a művészet: szórakoztatóipar is egyben.
Rafkósan kell(ene) ezt művelni, erőlködés nélküli realitás, humor, könnyedség, és mégis, ami történik: a legkomolyabb... Ezt kellene látnunk, bár nem vagyok művészettörténész...

Mondjuk tényleg igaza van Szakácsnak, ki kellene már söpörni az állami források közeléből azt a belterjes bagázst, amelyik a hazai filmgyártást és színházat uralja - rosszabb úgysem lenne a külföldi sajtónk mint most, de akkor legalább okkal, és végre lenne lehetőség nem egy szűk kört, hanem a teljes magyarságot megszólítani az új filmekkel, színdarabokkal.

Juhász Annában, Juhász Ferenc kitűnő költőnk lányát tisztelheted.

Tudom, hogy mi volt a kérdés, azért volt ez a válasz.

Van egy olyan séta, aminek az a címe, hogy Imagine Budapest.
Abban az egyik séta címe: Hogy éltetek Ti? – irodalomtörténeti séta II. – Budán

Sok mindent tudtam a Karinthy családról, de ezen a sétán nagyon sok új történetet is, amin hol ámultunk, hol nevettünk.
De József Attiláról, Szabó Magda - Szobotka Tibor házaspárról.

“ÍGY LAKTATOK TI…” – A POÉTIKA TEREI: IRODALMI VÁROSNÉZŐ SÉTA

Íróink, költőink nyomába eredünk a Palotanegyedben, megmutatjuk az írásaikat ihlető helyszíneket, felidézünk verseket, szerelmi történeteket, s persze mindeközben egy újabb oldaláról ismerjük meg a várost!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés