Burmai felkelők elfoglalták a hadsereg egyik állását

2021. április 27. 13:54
A karen etnikai csoporthoz tartozó felkelők megtámadták és elfoglalták a mianmari hadsereg egyik ellenőrző pontját a Thaifölddel közös határ közelében – közölte kedden a lázadók egyik szóvivője.

A szóvivő szerint a katonák elmenekültek. Halálos áldozatokról nem tudni, a felkelők elfoglalták az ellenőrző pontot – tette hozzá. A The Irrawaddy című helyi napilap szerint szemtanúk a dzsungelbe menekülő hét katonát láttak.    

A nemzetiségi felkelők is csatlakoztak az junta elleni harchoz

Beszámolók szerint az ellenőrző pontot felgyújtották, a közösségi médiában közzétett videofelvételeken lángokat és füstfelhőt lehetett látni.    

A hadsereg a február eleji puccs óta rendszeresen légicsapásokat mért az etnikai kisebbségek által is lakott területekre, köztük a karenekre. A lázadók szóvivője szerint immár több mint 24 ezer karen kénytelen meghúzni magát a dzsungelben a mianmari hadsereg légicsapásai miatt. Elmondása szerint bár jelenleg nincsenek légicsapások, a települések felett folyamatosan vadászrepülőgépek repülnek, ezért az emberek nem mernek visszamenni otthonaikba.    

Az évtizedek óta nagyobb autonómiáért küzdő etnikai fegyveres csoportok némelyike támogatja a katonai puccs elleni megmozdulásokat.

A tüntetőkkel szembeni brutális hatósági fellépések miatt ezrek menekültek Thaiföldre is.    

A szomszédos országok is tanácskoznak

Kedden a mianmari ellenzéki egységkormány vezetője bírálta a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagállamainak vezetőit, akik a hétvégén az indonéz fővárosban, Jakartában rendkívüli csúcstalálkozót tartottak a mianmari válság megvitatására. Bár Man Vin Khain Than megköszönte az ASEAN-tagállamok (Mianmar mellett Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam) vezetőinek támogatását Mianmar és népe iránt, azért kritizálta a csoportot, hogy lépései továbbra is leginkább csak elvontak.   

Az ellenzéki egységkormány vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy immár csaknem 800 ember vesztette életét

a biztonsági erők fellépése nyomán a puccs kezdete óta, további több mint háromezren pedig továbbra is őrizetben vannak, köztük Vin Mjint elnök, valamint a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí államtanácsos, az ország de facto vezetője.    

Az ASEAN-csúcson Mianmart a katonai juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok képviselte, akinek ez volt első külföldi útja a februári katonai hatalomátvétel óta. A találkozó a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások miatt nem volt nyilvános. Joko Widodo indonéziai elnök szerint a jakartai csúcstalálkozót követően az ASEAN vezetői felszólították a juntát, hogy vessen véget az erőszaknak, kezdjen párbeszédet az érintettekkel, és tegye lehetővé a humanitárius segítségnyújtást.    

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

(MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés