Joe Biden minimumadót vezetne be az egész világon

2021. április 26. 7:52
Az amerikai elnök ötletének célja, hogy megszűnjön a magas adókkal működő országok szempontjából kedvezőtlen adóverseny.

Egységes társasági minimumadót szorgalmaz az amerikai elnök, az új szabályrendszer részleteinek kidolgozása már jó ideje tart az OECD berkein belül. Mint Izer Norbert a Magyar Nemzetnek elmondta, az elképzelés sérti az államok pénzügyi szuverenitását, és megpróbálja visszavetni az olyan országok fejlődését, amelyek az alacsony adók bevezetéséért komoly erőfeszítéseket tettek.

A nagyvállalatok egységes megadóztatása az eredeti cél

A globális társasági minimumadóról szólva a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a lap hétfői számában felidézte: az alapgondolat eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztathassák meg a digitális óriásvállalatokat. A folyamat utóbb más irányt vett, és most már a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) célkitűzése, hogy egységes minimumadószintet határozzon meg a társasági adózásban. A részletek kidolgozása régebb óta zajlik az OECD-ben.

Mint a lap rámutat, Magyarországon jelenleg kilenc százalék a társasági adó, ezzel hazánk szedi a legalacsonyabb közterhet ilyen címen az Európai Unióban. Ehhez képest Joe Biden nemrég hivatalba lépett amerikai elnök a napokban 21 százalékos globális adót szorgalmazott.

Az elképzelés innen nézve igazságtalan, és megpróbálja visszavetni a fejlődésben az olyan államokat, mint például Magyarország”

Szuverenitási kérdések is felmerülnek

Izer Norbert kiemelte: az unió megfelelő szervezetei döntenek arról, hogy milyen szabályok élnek az EU területén. Magyarország semmilyen olyan megoldáshoz nem járul hozzá, amely megnehezíti a hazai vállalkozások életét vagy csorbítja a magyar állam pénzügyi szuverenitását.

 „Ha az OECD törekvései nyomán döntés születne – csak a példa kedvéért – 12 százalékos minimumadóról, akkor nyeresége után egy Magyarországon működő német cég kilenc százalékot befizetne a magyar a költségvetésnek, három százalékot pedig a német anyavállalat utalna át a német kincstárnak. Ilyen helyzetben az lenne a logikus lépés, hogy minden állam 12 százalék adót szed be a vállalkozásoktól, vagyis minden állam magánál tartaná azt a pénzt, amit a cégeknek egyébként is be kell fizetniük” – magyarázta Izer Norbert.

Az ötlet – fűzte hozzá – azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a magas adókkal működő országok szempontjából nyilvánvalóan kedvezőtlen adóverseny. Ez

a gyakorlatban azt jelentené, hogy az olyan országok, amelyek évek kemény munkájával és a gazdaságfehéredés terén elért eredményeknek köszönhetően alacsony adókat vezettek be, elveszítik előnyüket

azokkal az országokkal szemben, amelyek nem az adócsökkentés útját járják. Az elképzelés innen nézve igazságtalan, és megpróbálja visszavetni a fejlődésben az olyan államokat, mint például Magyarország – összegzett az államtitkár.

A magyar kormány álláspontja ez ügyben az, hogy minden állam a lehető legszélesebb mozgásteret kapjon, a pénzügyi szuverenitás továbbra is ki kell hogy terjedjen az adórendszer alapvető elemeinek meghatározására – hangsúlyozta Izer Norbert, aki szerint a terv megvalósítása mindenképpen időigényes, és bizonyosan komoly érdekérvényesítési küzdelem várható.

(MTI)

Kép forrása: JIM WATSON / AFP

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pofátlan, mert hatáskörén túlterjeszkedő, diktatórikus globalizmus Biden részéről.

Ha jól értem, ez azt szeretné, hogy a szegény országok részt vegyenek az
USA költségvetésének a támogatásában. Nem elég a dolláron szerzett
undorító extraprofit és az angol nyelv szinte kizárólagos használata a
tárgyalásokon? Hülyének néz ez mindenkit?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés