Baloldali intézet szerint is a kormánypárti szavazóknál magasabb az oltási hajlandóság

2021. április 26. 20:53
A Policy Solutions tanulmányából az derül ki, hogy a kormánypárti válaszadók 71 százaléka oltatná be magát biztosan vagy valószínűleg, míg az ellenzéki szavazóknál ez az arány csak 59 százalék.

Eldőlt a vita: egy baloldali intézet szerint is a kormánypárti szavazók között magasabb az oltási hajlandóság. Korábban a Publicus Intézet hozta ki azt az eredményt, hogy a kormánypárti szavazók szkeptikusabbak az oltásokkal szemben. Mérésükre aztán hivatkozott Karácsony Gergely főpolgármester is.

A német baloldali Friedrich-Ebert-Stiftung és Policy Solutions megbízásából a Závecz Research készített kutatást arról, hogyan állnak a magyarok a vakcinákhoz. A mérés eldöntötte a vitát: a kutatás bizonyítja, hogy a kormánypárti szavazók között magasabb az oltási hajlandóság.

A Policy Solutions által napokban nyilvánosságra hozott tanulmány 76-81. oldalain láthatóak az érdekes részletek: 

A különböző politikai táborokat tekintve jól látszik, hogy minden csoporton belül többségben vannak az oltáspártiak.

Az oltások melletti elkötelezettség erősségében vannak ugyanakkor eltérések.

A kormánypárti válaszadók 71 százaléka oltatná be magát.

Az ellenzéki szavazók között 59 százalék, a bizonytalanok között pedig 55 százalék volt az oltási hajlandóság egy évvel a járvány kezdete után (76.o.). Az európai–amerikai vakcinák esetén kicsi az eltérés a Fidesz és az ellenzék tábora között, de a bizonytalanok a nyugati vakcinák iránt is jelentősen bizalmatlanabbak. A kormánypártiak 71 százaléka, az ellenzékiek 67 százaléka, míg a bizonytalanoknak csupán 56 százaléka adatná be magának valamelyik nyugati vakcinát. 

A 79-81. oldal pedig azt mutatja, hogy az ellenzék kínai és orosz vakcinákkal szembeni kampányának megvolt a hatása. A kínai és orosz védőoltások iránt ugyanis már jelentősen kisebb az ellenzéki választók bizalma. Az ellenzékiek abszolút többsége (51 százalék) elutasítja a kínai vakcinát, és csak tízből négy ellenzéki adatná be magának azt. A kormánypártiak többsége (62 százalék) a kínai vakcinát is elfogadná. A bizonytalan szavazók között közel azonos a kínai vakcinát elfogadók (44 százalék) és elutasítók aránya (42 százalék).

Az orosz vakcina fogadtatása hasonló a kínai fejlesztésű védőoltáshoz. A kormánypártiak 62 százaléka elfogadná, 27 százalék elutasítaná a Szputnyik V vakcinát, ha nem lenne más. Az ellenzékiek 40 százaléka fogadná el, 51 százaléka utasítaná el az orosz védőoltást. A bizonytalan szavazók között az orosz vakcina néhány százalékponttal népszerűbb a kínainál: 46 százalék adatná be, míg 39 százalék utasítja el azt.

A DK és a baloldal oltásellenes kampánya

Korábban megírtuk, hogy a DK és szövetségesei még ősszel erőteljes kampányba kezdtek a keleti vakcinák ellen.

A Gyurcsány-párt először „a szabad vakcinaválasztásért” indított petíciót. 

„Mi, európai magyarok követeljük, a kormány tegye lehetővé, hogy az emberek eldönthessék, milyen készítményben bíznak meg. A 133 bátor ember pedig nyugodtan adassa be magának az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett, ellenőrizetlen kínai vakcinát, ha annyira bíznak benne” – jelentette ki politikusuk, Arató Gergely. Felhívásukban akkor az állt, hogy „a magyar kormány láthatóan eldöntötte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által

ellenőrizetlen, engedély nélküli, bizonytalan hatékonyságú, kivizsgálatlan, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani Magyarországon.”

A petícióban azt írták: „vérlázító, hogy miután a kínai vakcinát sem a magyar hatóságok, sem az Európai Unió nem engedélyezte, Orbánék azt egy rendelettel akarják ráerőltetni a magyarokra! A kínai vakcinát be kell tiltani. Írd alá a petíciónkat.”

Ahogy mi is megírtuk, januárban már vizsgálóbizottságot akart a DK a kínai vakcina ellen. 

A DK egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán pedig arról beszélt, hogy ő vitatkozik azzal, hogy bármelyik vakcina jobb, mint a vírus, az orosz vakcina magyarországi tesztelését pedig emberkísérletnek nevezte. 

Az oltásellenes kampányhoz a Momentum is csatlakozott

„Ahogy a kínai vakcina esetében, úgy valószínűleg most is »odaszólt« azért a miniszterelnök, hogy érdemes lenne minél előbb engedélyezni a magyarországi felhasználást” – posztolta Fekete-Győr András pártelnök, aki szerint Orbán Viktor ezzel akar baráti gesztust tenni Putyinnak és ez rombolja a vakcinákba vetett bizalmat.

A Jobbik elnöke, Jakab Péter úgy fogalmazott, hogy 

„Orbán Viktor mivel akarja oltatni a magyar embereket? A kínai, elavult technikájú, ki tudja milyen eredetű vakcinával”.

De nekiment a keleti vakcináknak az MSZP elnöke, Tóth Bertalan is, aki szerint „egy teljesen vizsgálat nélküli, szakemberek által meg nem erősített hatékonyságú oltóanyagról bejelentik, hogy több millió idős ember beoltására alkalmas”. Eközben kiderült, hogy több baloldali politikus, például Hiesz György gyöngyösi városvezető, valamint László Imre újbudai DK-s polgármester is soron kívül oltatta be magát.

Fotó: MTI/Komka Péter

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudtuk. Működött az elbizonytalanítanás az ellenzék részéről. Ezért biztos, hogy lehetnek halálesetek, amikért ők személyesen felelősek. Pl DK .......

Ja, amit amúgy a Jóisten faxolt az égből, csak a csúnya erőszakos fejlett országok lenyúlták mind.

Tessék mondani, A VILÁG NÉPESSÉGÉNEK 16 SZÁZALÉKÁT KITEVŐ FEJLETT ORSZÁGOK A GLOBÁLIS KORONAVÍRUS ELLENI OLTÓANYAG-ÁLLOMÁNY hány százalékát fejlesztették ki?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés