Medz Yeghern: Joe Biden is elismerni készül az örmény népirtást

2021. április 22. 17:12
Sajtóhírek szerint az amerikai elnök a „népirtás” szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról. 

A hírügynökségek szerint noha a lépés mindenekelőtt jelképes lenne, de tovább élezné a feszültséget az Egyesült Államok és Törökország között. Biden – mint a források utaltak rá – a „népirtás” szót fogja használni a szombatra jelzett közleményben, amikor is világszerte megemlékeznek az áldozatokról. 

Joe Biden kimondaná a tabuszót az örmény holokauszt kapcsán    

Az idézett források mindazonáltal figyelmeztettek: 

nem kizárt, hogy a kétoldalú kapcsolatok fontossága miatt Biden az utolsó pillanatban meggondolja magát, és mégsem használja a kifejezést.    

Jen Psaki fehér házi szóvivő szerdán újságíróknak azt mondta: a Fehér Háznak valószínűleg szombaton lesz „több mondanivalója” az üggyel kapcsolatban, de részleteket nem közölt.   

Az örmények a „Medz Yeghern” kifejezést haszánlják az örmény népirtásra, mely Nagy Gonosz Bűnt jelent 

Az amerikai képviselőház és a szenátus 2019 végén határozatban népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását

1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom által, ám Morgan Ortagus akkori külügyi szóvivő később közölte: a – Donald Trump előző elnök vezette – amerikai kormány nem tekinti népirtásnak a történteket.   

A törökök, akik NATO-tagok, tehát Amerika szövetségesei az „Ermeni sorunu” azaz „örmény kérdés” kifejezést használják 

Történészek szerint az első világháború alatt,

1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén.

Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre. Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"népirtásnak minősítette az örmények tömeges lemészárlását
1915 és 1917 között "
Ez akkoriban történt, amikor a jó USA éppen a széttrancsírozási terven dolgozott, hogy boldoggá tegye Közép-Európát...
És vagdalt, metszett, trancsírozott, folyókat, városokat, vasútvonalakat, mindent, ami addig működött...
Emberek, magyarok százezreit kényszerítette vasúti kocsikat az életben maradásra használni...

Okosnak hiszed magad, pedig még sokat kellene tanulnod.
"A londoni cionisták telexeket küldtek az Egyesült Államokba Brandeis bíróhoz, ezt mondva: 'Menj, dolgozd meg Wilson elnököt. Megkapjuk Angliától,amit akarunk. Most dolgozd meg te Wilson elnököt, hogy az Egyesült Államok hadba lépjen'. Így lépett az Egyesült Államok be a háborúba."
1915-ben "...a németországi cionisták, akik a kelet-európai cionistákat képviselték, a brit háborús kormánytanácshoz mentek, és azt mondták: 'Nézzenek ide. Nem kell elfogadni a német békeajánlatot. Meg tudják nyerni a háborút, ha az Egyesült Államok az önök szövetségeseként beszáll a háborúba'. 'Garantáljuk önöknek, hogy az Egyesült Államokat az önök szövetségeseként háborúba visszük, ha önök megígérik nekünk Palesztínát a háború megnyerése után'. Más szavakkal ezt a szerződést ajánlották: ' Bevonjuk az Egyesült Államokat az önök szövetségeseként. Ennek az ára Palesztína, miután önök legyőzték Németországot, Ausztria-Magyarországot és Törökországot'. "

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés