Matovič egy vizionárius, Orbán valamit nagyon jól csinál

2021. április 22. 8:54

Gyimesi György
Azonnali
Ha az radikális, aki a Felvidéken is megünnepli a magyar nemzeti ünnepeket, akkor én is az vagyok. Interjú.

Ön komoly vitába keveredett a szlovák külügyminisztériummal, elsősorban Martin Klus államtitkárral annak magyarokkal kapcsolatos kijelentései miatt. De Ivan Korčok külügyminiszter és Richard Sulík is bírálta önt, mert tárgyalt Szijjártó Péterrel a kettős állampolgárságról, és tagja volt az Igor Matovičot Budapestre kísérő delegációnak is. Mi ennek a vitának a lényege, és hol tart most?

Klus államtitkárnak több hungarofób megjegyzése is volt, például amikor háborús övezethez hasonlította Dél-Szlovákiát, főleg a Csallóközt, ezzel biztonsági kockázatként állítva be a felvidéki magyarokat. Ezt nem hagyhattunk reakció nélkül, amire ellentámadás volt a válasz: amikor találkoztam Szijjártó miniszter úrral, abból csináltak egy óriási cirkuszt. Egyrészt azért, mert akkor épp Matovičba volt »korszerű« belerúgni, másrészt meg azért, mert Korčoknak és Klusnak a viszonya Magyarországhoz minden, csak nem barátságos.

Lát esélyt arra, hogy békét kössenek és lezárják ezt a vitát? Mi kellene ehhez?

Klus államtitkárral múlt héten beszéltem telefonon, mert a kettőnk vitája már átment személyeskedésbe, és ez már tényleg egyikünknek sem hoz semmit. Nem személyes, hanem értékrendbeli kérdésekben van vita köztünk, úgyhogy a személyeskedést mindenképp szeretném lezárni, mert ez egyszerűen kontraproduktív. Ami pedig a lényegi részt illeti: azt várnám, hogy legalább Klus kérjen bocsánatot a felvidéki magyaroktól, Korčok miniszter pedig határolódjon el Klus kijelentéseitől. Ha ez nem történik meg, akkor nincs miről beszélnünk.

A szlovák sajtó egy része az Új Egység Mozgalom nevű, általuk radikálisnak tartott szervezethez fűződő viszonya miatt azzal vádolja önt, hogy ön a magyar radikálisok szövetségese. Erről mit gondol?

Valóban kapcsolatban vagyok velük. Az Új Egység Mozgalomról eddig a szlovák társadalom nem is tudott, ebből is látszik, hogy őket a lejáratásom céljából vették elő. Ehhez annyit tudok hozzáfűzni, hogy ha az radikális, aki megemlékezik Trianonról, ha az radikális, aki tüntetést szervez, amikor betiltják a magyar himnusz éneklését Szlovákiában, ha az radikális, aki a Felvidéken is megünnepli a magyar nemzeti ünnepeket, ha az nacionalista és radikális, akkor én is az vagyok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem jut eszembe Orbán felvidéki strómanjának a neve.
Segítsetek légyszi.
Nem Todoric, mert az a Vajdaságban lölőzik neki, ennek valami más a neve.

Így van, létfontosságú a magyarsághoz tartozás érzésének a fenntartása a Felvidéken is. Anélkül a gyors asszimiláció az ott élők sorsa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés