Angela Merkel: Nem mondhatjuk a keleti államoknak, hogy többet tudunk a demokráciáról

2021. április 22. 16:51
Manfred Weber szerint a Fidesz kilépésének nem volt köze a keleti és nyugati államok közti ellentétekhez, ő mindent megtett – hangzott el az Európai Néppárt videokonferenciáján.

Az Európai Néppárt (EPP) szervezésében virtuális kerekasztal-megbeszélést tartottak Európa jövőjéről szerdán. Az eseményen felszólalt Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője. A közel egyórás beszélgetésről a Magyar Nemzet számolt be, melyen téma volt a vakcinabeszerzés, az európai demokráciák állapota és a Fidesz–néppárt-ügy is terítékre kerültek.

Angela Merkel megértő a keleti államokkal, de a Bizottsággal is

Angela Merkel szerint

az Európai Bizottság oltóanyag-beszerzését nem lehet fekete-fehér módon, a kudarc-siker címszavakkal értékelni,

ugyanis mindig nyilvánvaló volt, hogy az uniós tagállamoknak együttesen kell fellépniük” – hangzott el.

„Ha egyszer közös belső piacunk van, nem várhatjuk el a vírustól, hogy az ne lépje át a határokat” – mondta a kancellár.

Angela Merkel szerint az Európai Bizottság csak akkor tud lépni, ha a tagállamok hagyják neki, ez pedig megköti Ursula von der Leyen kezét. Angela Merkel szerint „nem ördögtől való gondolat” hogy az EU szélesebb hatáskört kapjon az egészségügyben, akár uniós szerződésmódosítás útján is.

„Támogatom a szerződésmódosítást, ha annak tényleg van értelme” – mondta.

Hozzátette: „amennyiben Európa nem exportál a blokkon kívülre oltóanyagot, akkor Izrael vagy Latin-Amerika sem haladt volna az oltással, ami felért volna egy katasztrófával”.

Manfred Weber most is magát védte, és a Fideszt támadta

Manfred Weber „nem tragikus a bizottság vakcinabeszerzése és a nyár végéig a korábbi uniós ígéretnek megfelelően nagyon sokan kapják majd meg az oltóanyagot”. Összevetve a jelenlegi helyzetet az eurozóna és migrációs válságokkal az EPP frakcióvezetője abban látja a különbséget, hogy az oltási kampánynak köszönhetően most látni a fényt az alagút végén.

„Az emberek pontosan tudják, hogy hamarosan visszakaphatják a régi életüket”– mondta Weber.

Merkel bizakodó az európai demokráciák iránt

Angela Merkel emlékeztetett, hogy „a német EU-elnökség idején megszületett

jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet igencsak vitatott

és valószínűleg szükség volt rá, hogy Magyarország és Lengyelország az Európai Unió Bíróságán támadják meg a kondicionalitás-rendeletet” – hangzott el, bár például a sajtószabadság területén angela Merkel is érzékel problémákat Magyarországon és Lengyelországban. 

„Természetesen minden egyes tagállam okkal tagja az Európai Uniónak. Az utóbbi időszakban látványosan magabiztosak

a kelet-európai államok, azt akarják, hogy komolyan vegyék őket az uniós porondon.

Mi pedig, a régi EU-tagállamok nem mondhatjuk azt, nem indulhatunk ki abból, hogy többet tudunk náluk a demokráciáról vagy a szabadságjogokról. Fel kell tennünk kérdéseket” – fogalmazott Angela Merkel.

Manfred Weber újfent hídépítőnek nevezte magát és Donald Tuskra hivatkozott

Manfred Weber, amikor a Fidesz néppárti kilépéséről kérdezték, magát

a „hídépítő” szerepében mutatta, mint aki mindent megtett a magyar kormánypárt néppárti tagságáért.

„Viszont ha tagja vagy egy közösségnek, akkor be kell tartanod annak a szabályait. A jogállamisági kérdésben nem találtuk meg a közös hangot a magyarokkal” – fogalmazott

Weber szerint a Fidesz-ügynek nincs köze a Merkel által említett kelet-nyugat szembenálláshoz, hisz például Donald Tusk egyszerre kelet-európai, néppárti és kritizálja a Fideszt. Azt is megjegyezte, hogy Lengyelország esetében „lát rá esélyt, hogy a jogállamisági rendelet alkalmazása egyes uniós források felfüggesztéséhez vezessen”.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Weimar ante portas.

Jól megmondtad.

Engem igazából az érdekel, hogy kik fogják a jövő Európáját a bukott Németország helyett irányítani, vezetni? vannak tippek? Pontosítok, Európa a Lajtán innen értendő, a túloldali muszlimok irrelevánsak.

Tusk az EU-ben is lengyel belpolitikai szereplőként viselkedik, ellenfele Kaczinskyéknak, képtelen a tisztes-korrekt-elfogulatlan reagálásra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés