A klímaváltozás és a migráció kapcsolatára figyelmeztet az ENSZ

2021. április 22. 17:29
Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 21,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát az időjárási jelenségek miatt, ami több mint kétszer annyi, mint azoknak a száma, akik a fegyveres konfliktusok és az erőszak miatt voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból – közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

„A menekültek, a belső menekültek és a hontalanok azok, akik a klímaváltozás frontvonalában vannak” – hangsúlyozta az UNHCR a Föld Napja alkalmából kiadott közleményben, amelyben beszámolt arról is, hogy ezen menekültek nagy része

olyan körülmények között él, amelyek nem megfelelőek ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak az időjárási jelenségekhez.

Például Bangladesben a következő monszunidőszakban heves esőzések és áradások sújthatják a rohingja menekültek táborait Cox's Bazarban. Emiatt a táborok lakói ismét költözni kényszerülhetnek azután, hogy nemrég ezt kellett tenniük egy hatalmas tűzesetet követően a táborok területén.    

Több, mint egymilliárd ember él lakhatatlanná váló területeken

Több mint egymilliárd ember él az éghajlati jelenségekkel kapcsolatos veszélyeknek kitett országokban, amelyek ráadásul rendkívül korlátozott kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy helyre tudjanak állni egy esetleges természeti katasztrófa esetén – emlékeztetett az UNHCR.    

„Az éghajlati vészhelyzet a korunkat meghatározó válság, és az emiatt kényszerűvé vált vándorlások a legsúlyosabb következményei közé tartoznak” – fogalmazott az UNHCR.    

Az éghajlatváltozás ezen kívül további

olyan problémákat is súlyosbított, mint a szegénység, a bizonytalan élelmiszer- és a vízellátás, valamint egyéb létfontosságú források hiánya,

ami ismét további népességmozgásokhoz vezethet.    

Az UNHCR arra kérte a kormányokat, hogy hozzanak intézkedéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében, és fokozottabb védelemben és segítségnyújtásban részesítsék a természeti katasztrófák miatt otthonukat elhagyni kényszerülő embereket.

(MTI)

Fotó: MTI Fotó/EPA

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés