A Föld napja

2021. április 22. 19:54

Bogár László
Magyar Hírlap
Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.

„David Attenborough, a világhírű természettudós új dokumentumfilmmel jelentkezett, amely a The Year Earth Changed (Az év, amikor megváltozott a Föld) címet kapta. Filmjében azt mutatja be, hogy a koronavírus-járvány okozta lezárások és korlátozások milyen hatással voltak a környezetre és az élővilágra.

(...)

Az évi egyszázalékos növekedés azt jelenti, hogy hetven év alatt megy végbe a megkétszereződés, ami elég szerénynek látszik. Ám ez azt jelenti, hogy hétszáz év alatt ezerszeres a növekedés, 3500 év alatt pedig a tíz tizenötödik hatványa ezerbillió embert jelentene, vagyis a Föld minden négyzetcentiméterén egytucatnyi embernek kellene szorongania. Ha pedig az évi háromszázalékos gazdasági teljesítményt vetítjük ki 3500 évre, akkor az nagyjából akkora össznövekedés, mint amennyi atomból áll az egész Föld.

Vagyis ha Egyiptom évi három százalékkal növekedett volna, akkor a naprendszer minden energiája és anyagmennyisége sem lett volna elégséges ahhoz, hogy működni tudjon. Tehát az ősi Egyiptom úgy volt képes évezredeken át méltóságteljes, elegáns, gazdag és kifinomult kultúrát fenntartani, hogy sem népességnövekedés, sem gazdasági növekedés nem volt értelmezhető ebben az elképesztően magas szintű rendben. A nyugatias modernitás ma fennálló, a rendezetlenség, a teljes felbomlás, a káosz felé vezető önfelszámoló rendszerének sem lesz más választása: vagy önkorrekciók egész során át »visszaépíti« a rendet, vagy megsemmisül.

És hogy e nagy drámai feszültséget kicsit oldani próbáljam, itt van a végén egy személyes élmény. Mi tagadás, én a Föld napján születtem, így ma lettem hetvenéves. Amikor az egyik kisunokám óvodás lett, és a Föld napján virágokat ültettünk az óvoda kertjében, hirtelen rádöbbenve a nagy összefüggésre, azt mondta, de jó, akkor, nagyapa, te egyidős vagy a Földdel. Hát, válaszoltam neki, egy kicsit fiatalabb vagyok, de igazad van, kicsi unokám, az én koromban az a pár milliárd év már nem oszt, nem szoroz. Hát így lettem én egyidős a Földdel.

Isten éltesse a Földünket!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés