Két új határátkelő is nyílik Arad és Békés megye között

2021. április 21. 21:44
A bukaresti kormány jóváhagyta két új román-magyar közúti határátkelő megnyitását.

A román kormány szerdai ülésén memorandumban hagyta jóvá kétoldalú megállapodás megkötését a magyar kormánnyal két új közúti határátkelőhely megnyitásáról, Kisvarjaspuszta (Variasu) és Dombegyház, illetve Ottlaka (Graniceri) és Elek között.

Mindkét – eddig alkalomszerűen megnyitott – határátkelő az Arad és Békes megye között teremt újabb állandó közúti összeköttetést.    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári bukaresti látogatásán állapodott meg Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel újabb határátkelők megnyitásáról.    

Tíz olyan út van, melyet a román fél még nem engedélyezett

A magyar közmédiának nyilatkozva Szijjártó Péter akkor úgy értékelte: nevetséges és egyben szomorú, hogy létezik tíz olyan, a határon átvezető út, amely megépült, közelebb hozhatná egymáshoz a határ mentén élő közösségeket és településeket, de ezek használatát még nem engedélyezték.

A magyar fél vállalja a határellenőrzési infrastruktúra kiépítését, és

azt kéri román partnereitől, hogy a tíz út használatba vételét engedélyezze

– tette hozzá.    

A Kisvarjaspuszta-Dombegyház és Ottlaka-Elek határátkelőt már 2017 óta használják alkalomszerűen a térség lakói a magyar-román határszakasz nyolc másik megépült átkelőjéhez hasonlóan.    

Tíz éve várat magára Románia schengeni csatlakozása

A határon átvezető utak az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg 2007 és 2013 között annak reményében, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a belső határellenőrzés nélküli térségnek.

(MTI)

Fotó: Wikipedia

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nem része "Románia" a schengeni övezetnek, mert a hollandok megvétózták. nem hiszitek el, hogy miért: mert a románok nem tudnák a migrációt megállítani!

... magyar elnökségi program szerint eredetileg erről márciusban kellett volna dönteniük az uniós belügyminisztereknek, de lényegében már az induláskor kiderült, hogy egy sor tagállam ódzkodik az övezet bővítésétől, elsősorban azért, mert nem biztos benne, hogy Szófia megfelelően képes védeni a Görögországgal és Törökországgal közös határszakaszait az illegális bevándorlók ellen...

https://hvg.hu/vilag/20110609_..

na, azóta a hollandusok már mást hazudoznak az illegális migrációról, az idézet 2011-es.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés