Kamikaze-drónokkal támadtak rendőrökre a drogkereskedők (VIDEO)

2021. április 21. 19:33
A mexikói drogkartellek robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak biztonságiakra.

Drogkartellek tagjai robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak rendőrökre és katonákra legalább három mexikói állam területén – közölte szerdán a mexikói védelmi minisztérium.

Minden eddiginél erőszakosabb kartell jelent meg Mexikóban

Luis Cresencio Sandoval védelmi tárcavezető szerint az ország egyik legkegyetlenebb és legerőszakosabb kartellje, a Jalisco Új Generáció áll a támadások hátterében. Hozzátette, hogy ilyen jellegű dróntámadásokat követtek el Jalisco, Guanajuato és Michoacán államokban.    

Szerinte ez a jelenség aggodalomra ad okot, de – mint fogalmazott – a drónok hatékonysága elmarad a kartellek elvárásaitól,

mert a viszonylag könnyű eszközök nem képesek elegendő robbanószert szállítani a nagyszabású pusztításhoz.    

Sandoval beszámolt arról, hogy a héten a Michoacán államban található Aguililla településen két rendőr sebesült meg egy dróntámadásban. A térség ellenőrzéséért a Jalisco Új Generáció küzd a rivális Új Michoacán Család nevű bűnszervezettel, amely a Viagras, illetve Egyesült Kartellek néven is ismert.    

Kézigránátot, C4-et, robbanóanyagokat szereltek a drónokra

A hatóságok korábban nem írták le pontosan a szerkezeteket, de a helyi sajtó szerint kézgránátokat erősítettek a távirányítású repülőeszközökhöz, bár a közzétett felvételeken ragasztószalaggal rögzített robbanószercsomagokat lehetett látni.    

Sandoval szerint az aguilillai támadás ügyében a drónt irányító gyanúsítottat őrizetbe vették.

Ugyanakkor a helyzet nyilvánvalóan elszabadult a hatóságok ellenőrzése alól, mivel rendőri és katonai erősítést küldtek a településre április elején  a rend helyreállítására. A bűnözők lopott teherautókkal próbálták eltorlaszolni a településre vezető utakat. A kartellek és helyi lakosok emellett az utakon mély árkokat is ástak, hogy távol tartsák riválisaikat, illetve a rendőrségi konvojokat. A hadsereg számára komoly aggodalmat keltett, hogy az aguilillai lakosok tüntetéseket szerveztek egy helyi katonai bázis mellett.    

„Néhány nappal ezelőtt volt néhány incidens, amelyek során lakosok jöttek a bázishoz, és követelték a csapatok távozását” – mondta Sandoval. Egyes tisztségviselők szerint a tüntetők valójában a bűnszervezetek fizetett emberei voltak, mások viszont azt állítják, hogy mindössze nagyobb biztonságot szeretnének az úttorlaszok miatt a külvilágtól hetek óta elvágott Aguilillában.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés