Veszélyben vannak a szőrmók bobtail kutyusok

2021. április 20. 16:09
Az egykor népszerű kutyafajtát először sorolták be sebezhetőként Nagy-Britanniában.

Eltűnhetnek Nagy-Britannia utcáiról az óangol juhászkutyák (bobtail) – figyelmeztetett hétfőn a brit Kennel Club, amely szerint az egykor népszerű kutyafajtát először sorolták be sebezhetőként az országban.

A szervezet szerint tavaly mindössze 227 bobtailkölyköt regisztráltak Nagy-Britanniában, ami az elmúlt 60 év legalacsonyabb mutatója – olvasható a thedailyguardian.net honlapon.    

A dús, fehér-szürke színű bundájáról ismert kutya annak idején a Dulux festékmárka arcaként lopta be magát az emberek szívébe.

Még a Beatles is szentelt egy dalt a fajtának: 1968-ban Paul McCartney a kutyájának címezte a My Dear Martha című szerzeményt.   

Az óangol juhászkutya fénykora 1979-ben volt csaknem 6 ezer regisztrációval, amivel a kilencedik legnépszerűbb fajta volt a szigetországban. A Kennel Club szóvivője, Bill Lambert szerint a fajta népszerűségének csökkenése az „életmódbeli változásokkal” magyarázható, mivel ezek a „nagyfokú gondozást és testmozgást igénylő ebek” nem alkalmasak arra, hogy kis helyen tartsák őket.

Fotó: keptar.oszk.hu

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés