Oroszország vadászbombázókat telepített az ukrán határhoz

2021. április 20. 19:55
A Wall Street Journal információi szerint az oroszok ezzel a légi fölényt akarják megszerezni.

Friss műholdképek szerint az orosz hadsereg a korábban közöltnél jóval több harci repülőgépet és más katonai eszközt telepített az ukrán határ közelébe – jelentette kedden a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

A WSJ által közzétett felvételeken látható, hogy Szu-24, Szu-25, Szu-27, Szu-30 és Szu-34 típusú harci repülőgépek sorakoznak a térségbeli támaszpontokon, s vannak képek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről, ahogyan például egy katonai kórházról is.

Valóban háborúra készülnek?

A cikk szerint a Krím félszigeti és délnyugat-oroszországi csapatösszevonással Moszkva tovább erősítette katonai potenciálját politikai megfélemlítés vagy katonai beavatkozás céljából.

„Telepítették a harctéri légi fölény megteremtéséhez, valamint a szárazföldi csapatok közvetlen támogatásához szükséges különböző elemeket” – mutatott rá Philip Breedlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai haderő korábbi parancsnoka.

William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója az előző héten arról számolt be, hogy ezek a csapatösszevonások a kijevi kormány megfélemlítését szolgálhatják, illetve üzenetértékűek lehetnek az Egyesült Államoknak.

A haderő összevonása már elérte azt a szintet, amely egy korlátozott katonai behatolás alapját is képezheti.

Emiatt ezt nem csak az Egyesült Államok, hanem a szövetségeseink is nagyon komolyan veszik” – mondta Burns a szenátus hírszerzési bizottságának meghallgatásán.

Az Egyesült Államok is készülődik

Bennfentes források szerint az amerikai kormány különböző katonai eszközök küldésének lehetőségét készíti elő Kijev számára egy esetleges orosz támadás esetére. Szó lehet légvédelmi, illetve páncélosok és hajók elleni fegyverekről is. Emellett pedig további gazdasági szankciókat is elrendelhetnek Moszkvával szemben.

Amerikai tisztségviselők szerint legalább 80 ezer orosz katona állomásozik a Krím félszigeten és az ukrán határ közelében, ami körülbelül kétszerese a négy hete regisztrált adatoknak, azonban kevesebb, mint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője által közölt 100 ezres szám.

Ez nem erődemonstráció. Ez előkészület egy jelentősebb offenzívára”

– figyelmeztetett Phillip Karber, a főként nemzetbiztonsági kutatásokkal foglalkozó, Potomac Foundation amerikai think-tank elnöke a WSJ-nek adott interjújában. „Nem arról van szó, hogy támadást vetítenék előre, de két héten belül ennek a lehetősége adott lesz majd az oroszok számára” – tette hozzá a Washington melletti kutatóintézet vezetője.

Mások szerint ez csak nyomásgyakorlás

Más szakértők szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök így akarhat fokozott nyomást gyakorolni az ukrán kormányra a Krím félsziget vízellátásának ismételt biztosítása érdekében, amelyet a kijevi hatóságok elvágtak a terület Oroszország általi annektálását követően.

„Néhány hét múlva közel lesznek az elegendő harckészültséghez, a katonai eszkalációhoz. Számításunk szerint addigra katonáik száma eléri a 120 ezret” – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

(MTI)

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ertem en hogy Oroszorszag nagy, de azert ne akarjanak mar azzal megetetni hogy hetekig tart mire a hatarra er a hadserege.
Hitler ket het alatt elfoglalta anno Lengyelorszagot. pedig akkor meg kozel se volt olyan technikai szinvonal mint most.

itt arrol van szo hogy Kijev keszulodott egy offenzivara a Donbassz ellen, az orosz sereg azert allt a hatarra hogy megmutassak nekik hogy ez nem jo otlet.

zelenszki meg vegyen maganak finom nyakkendot, mert hamarosan kellhet mint szakadt vilinek

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés