Budapestet délről elkerülő új teherszállító vasútvonal épülhet

2021. április 20. 9:11
Győrtől Ceglédig vezet majd a nyomvonal, a cél a fővárosi Déli vasúti összekötő híd tehermentesítése.

Megjelent a Budapestet délről elkerülő teherszállító vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányának pályázati felhívása a Közbeszerzési Értesítőben. A döntés-előkészítő dokumentumban Győrtől Ceglédig kell kijelölni a létesítmény nyomvonalát – írta keddi számában a Magyar Nemzet. A tenderkiírás szerint a V0-s teherforgalmi vasútvonal előkészítéséről szóló fejlesztés célja, hogy Magyarország és a Kárpát-medence északnyugat-délkeleti vasúti szűk keresztmetszetét jelentő budapesti Déli vasúti összekötő híd tehermentesítésére egy fővárost elkerülő új,

a Dunát keresztező országos közforgalmú, egybefüggő és villamosított vasúti kapcsolat létesüljön,

amelyen a szerelvények óránként 120-160 kilométeres sebességgel közlekedhetnek.

Vasúti teherszállítás megduplázása 2050-ig

A Magyar Nemzet cikke emlékeztet, hogy a V0-s létrehozása már a 2010-es évek elején felmerült. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) koordinációjában működő V0 Konzorcium 2012-ben elkészítette a vasúti körgyűrű megvalósíthatósági tanulmányát, amelyben hat lehetséges nyomvonalat vizsgálták meg. A finanszírozás hiánya miatt azonban a tervekből akkor nem lett semmi.

A vasúti körgyűrű megvalósításáról azután született kormánydöntés és jelent meg az előkészítést célzó pályázat, hogy az Európai Bizottság tavaly decemberben közzétett Fenntartható és intelligens mobilitási stratégiájában a vasúti teherszállítás teljesítményének megduplázását irányozta elő 2050-re, és a fejlesztések mellé az uniós program forrást is társít.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Segítek. A Déli összekötőnek addig is használhatónak kell lennie, amíg ez a terv megvalósul.

A Záhony felől érkező szerelvények továbbra is itt lépik át a Dunát. Egyre több konténervonat érkezik abból az irányból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés