Betiltják Nagy-Britanniában az Atomwaffe Divisiont

2021. április 19. 20:53
A brit kormány javaslata alapján bűncselekménynek minősülne a csoportbeli tagság, és az is, ha valaki másokat csatlakozásra ösztökél.

Priti Patel belügyminiszter a londoni alsóháznak küldött átiratában kérte, hogy a parlament helyezze törvényen kívül az Atomwaffen Division (Atomfegyveres Hadosztály) nevű szerveződést, és mondja ki azt is, hogy a National Socialist Order (Nemzetiszocialista Rend) nevű csoportosulás is az Atomwaffen Division, csak más néven.   

Kiképzőtáborokban készülnek a faji háborúra

A brit belügyminiszter az alsóháznak küldött indítványában leszögezte:

az Atomwaffen Division a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti,

saját meghatározása szerint „faji háború” meghirdetésével fehér etnikai alapú fasiszta államalakulat létrehozására törekszik, és ennek elérése végett erőszakcselekményekre buzdítja követőit.    

Tíz év járhat a tagságért jelenleg

A brit kormány javaslata alapján bűncselekménynek minősülne a csoportbeli tagság, és az is, ha valaki másokat csatlakozásra ösztökél.    

E bűncselekmények miatt tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.    

Priti Patel az alsóháznak küldött átiratában közölte ugyanakkor, hogy az új terrorizmusellenes törvény alapján – amelyet II. Erzsébet királynő hamarosan kihirdet – az ilyen szerveződésekben viselt tagság legmagasabb büntetési tétele 14 évre emelkedik.    

Az Atomwaffen Division a brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint tavaly márciusban azt állította, hogy feloszlatta magát, de júliusban utódszervezeteként megalakult a National Socialist Order. A brit kormány megítélése szerint azonban ugyanaz a csoport tevékenykedik tovább más névvel, és ugyanazt a torz ideológiát hirdeti, amelyet az Atomwaffen Division név alatt is terjesztett – áll a minisztérium ismertetésében.    

A britek terrorcsoportnak tekintik az Atomwaffen Divisiont

A brit belügyminisztérium terrorcsoportként említi a szerveződést, amely a tárca hétfői tájékoztatása szerint más, hozzá laza szálakkal kötődő külföldi szervezetek létrejöttét is ösztönözte.    

Ezek közé tartozott a Feuerkrieg Division,

amelyet a brit kormány tavaly júliusban szintén terrorszervezetnek nyilvánított és törvényen kívül helyezett.    

Priti Patel a londoni alsóháznak küldött hétfői beterjesztésében közölte: az ehhez hasonló elvetemült, fehér felsőbbrendűséget hirdető szerveződések létének célja az, hogy gyűlöletet terjesszenek, megosztottságot szítsanak és erőszak alkalmazásával szerezzenek érvényt beteg ideológiájuknak.

(MTI)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés