Megszűnik a Bajnokok Ligája? – Kitört a háború az európai labdarúgásban

2021. április 19. 10:15
Tizenkét európai topklub megállapodott a régóta rebesgetett európai szuperliga létrehozásában. Az UEFA és a FIFA válaszul olyan szankciókkal fenyeget, amelyek a legrangosabb európai kupasorozat megszűnéséhez és a világbajnokság leértékelődéséhez vezethetnek.

2021. április 18-án, vasárnap délután derült ki, hogy az európai klubfoci 12 élcsapata aláírt egy megállapodást, amely szerint csatlakoznának az új szuperligához – számolt be az Origo. A portál cikke szerint amennyiben mindez megtörténik, az alapjaiban rengetné meg a labdarúgást, és globálisan az elmúlt száz év egyik legnagyobb változása lenne a sport világában.

Az UEFA és a FIFA ezért szinte azonnal megfenyegette a kezdeményezőket, többek közt azzal, hogy

kitiltják a csatlakozó klubok játékosait a 2022-es katari világbajnokságról, 

de a nemzeti bajnokságokból és az európai kupákból is száműznék a renitens csapatokat. A klubok azonban egyelőre eltökéltnek tűnnek. Az európai labdarúgó szuperliga ötlete nem új dolog, már 1990 környékén szóba került, de mindeddig nem valósult meg.

Az új szuperligához a hírek szerint az alábbi 12 csapat csatlakozna: Manchester United, FC Liverpool, Chelsea FC, Arsenal, Tottenham, Manchester City (utóbbi még nem hozott végleges döntést), Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, AC Milan, Internazionale. A szervezők emellett győzködik a Bayern Münchent és a Borussia Dortmundot és a Paris Saint-Germain csatlakozása is felvetődhet.

A futballszövetségek fenyegetéssel válaszoltak az Európai Szuperliga tervére

A szuperliga létrejötte alapjaiban kérdőjelezné meg a Status Quo-t a világ labdarúgásában, ezért komoly fenyegetést jelent az UEFA-ra és a FIFA-ra nézve. Az európai- és a nemzetközi futballszövetség ezért érthető módon kapásból súlyos fenyegetéssel reagált.

Az UEFA közölte: a szuperligához csatlakozó klubokat kizárnák a nemzeti bajnokságokból és a Bajnokok Ligájából.

A legjobb európai csapatok kiesése pedig alapjaiban rengetné meg az eddig legrangosabb európai kupasorozatot, az óriási pénzeket megmozgató BL-t. 

A renitens klubokat ez nem érdekli, hiszen ők a saját maguk által alapított szuperbajnokságban játszanának minden héten olyan meccseket, amelyeket egy idényben a BL végjátékában, esetleg a sorsolás miatt egy-egy csoportmeccsen tudnak csak játszani.

Bizonyos értelemben még profitálnának is a dologból,

hiszen kimaradnának a kevésbé fontos meccsek miatti kényszerű utazások és a játékosokat nagyon megterhelő kevésbé lényeges mérkőzések. A nemzeti bajnokságokból való kizárással hasonló a helyzet.

Ez a döntés nem a nagyokat, hanem a kisebb egyesületeket büntetné mivel így elesnének attól, hogy egyszer az idényben saját pályájukon fogadják a legnagyobbakat. Ráadásul  a szuperliga létrehozását követően egyik csapatnak sem kellene izgulnia, hogy saját bajnokságában esetleg nem kerül a legjobb négy közé és nem tud elindulni a Bajnokok Ligájában. 

A FIFA elnöke, Gianni Infantino pedig azzal fenyegette meg a szuperligához csatlakozó csapatokat, hogy játékosaik nem vehetnek rész a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon.

Bár e döntéssel épp a vb értékét csökkenne, hiszen a torna nézettsége azonnal visszaesne a legnagyobb sztárok hiánya miatt. A fenyegetések után az UEFA és a FIFA közös közleményben határolódott el a kezdeményezéstől. Azt írták, hogy nem hajtanak fejet a szuperliga létrejötte előtt és megköszönik azoknak a német és francia csapatoknak, amelyek eddig nem csatlakoztak, hogy azok nem vesznek részt az új szuperbajnokság összehozásában.

A Szuperliga betehet a reformoknak

Az UEFA régóta érzi, hogy problémás a helyzet, épp ezért egy ideje a BL megreformálását tervezik. Az új elképzelések szerint a Bajnokok Ligájában 2024-ben már nem 32, hanem 36 csapat szerepelne. Az együttesek pedig nem csoportokban vagy körmérkőzéses rendszerben, hanem irányított párosításokkal játszana egymással.  

Az első kör párharcait sorsolnák, a többi pedig az eredmények fényében alakulna ki: a fordulók győztesei, vesztesei és döntetlenezői is egymás ellen lépnének pályára. A csapatok így tíz mérkőzést játszanának az egyenes kieséses szakasz előtt. Ez  az eddiginél is nagyobb meccsterhelést jelentene, ráadásul 180 meccs után derülne ki, melyik 12 csapat esik ki. A szurkolók nagy része pedig valószínűleg nem követné a kedvenceik továbbjutása miatt tét nélküli meccseket, és a kisebb csapatok mérkőzéseit.

Ezzel szemben

egy 20 csapatos Szuperliga minden párharca érdekes lenne a futballrajongók számára, hiszen a 38 forduló minden meccsén a legnagyobb csapatokat láthatná játszani.

Érthető módon a nagy televíziótársaságok is az új bajnokságot preferálnák a kilúgozott BL-lel szemben. A Bajnokok Ligája ezzel gyakorlatilag teljesen elértéktelenedne és érdektelenné válna, és főleg sokkal kevesebb pénzt hozna az UEFA konyhájára. A klubok pedig türelmetlenek, a szuperliga 2022-ben más el is startolhat. 

De mi van a háttérben? Természetesen a pénz.

A Szuperliga létrehozása óriási összegeket hozna a résztvevő óriáskluboknak. A hírek szerint ezek a csapatok a belépésért 350 millió eurót kapnának, ami még a legnagyobban költségvetésében is komoly tétel. Egy BL győztes csapat például a meccsekből egy adott évben maximum 100 millió eurót tud összeszedni.

A csapatok részértől az egészet indokolttá teszi, hogy bár meglepő lehet, de sok esetben ingatag a pénzügyi hátterük. A Barcelona például jelenleg a csőd szélén van, de a többiek is komoly bevételkiesést könyvelhettek el többek közt a jegybevételek koronavírus miatti kiesése következtében.

És hogy ki fizetné mindezt?

A Szuperliga pénzügyi hátterét a JP Morgan Chase vállalat biztosítaná,

A közvetítési jogok pedig a DAZN nevű cég tulajdonában kerülnének. Az új szuperliga - a tervek szerint - 2022-ben indulna el.

De a pénz mellett van más is: Az európai topcsapatok legtöbbjének elege a FIFA és az UEFA vezetői szemléletéből és hiteltelenségéből. Miközben az UEFA épp a szolidaritást kéri számon rajtuk félnek, hogy elveszítik eddigi befolyásukat a klubok és a versenysorozatok fölött, és pénzek  feletti diszponálás lehetőségét.

Borítókép: Mandiner összeállítás, Pixabay

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez igen jogos észrevétel. A szuperkupa ötlete tényleg az új undokok fölemelkedéséről szól.

Az biztos, hogy egyenlőre azért vagyok képtelen mondjuk a Manchesternek szurkolni, mert a fejemben valahogy az rögzült, hogy ez egy "angol" csapat. Ha lesz 20 nemzetközi csapat, akik egymással fociznak, és akik közül bármelyikbe bekerülnek a mi aranylábúink, akkor esetleg lehet, hogy választok egyet. Vagy az egészet leszarom. Utóbbi valószínűbb.

Ha jól meggondoljuk, most van az NB3, NB2, NB1, most lesz az NB1 fölött egy internacionális szint. Végülis... A repülőket már föltalálták egy ideje, és van annyi pénz a buliban, hogy megérje utaztatni az aranylábúakat.

Orbánban úgyis a focimánia idegesít a legjobban. Ha a foci nemzeti szintje így leértékelődik, lehet, hogy reálisabbá is válik az egész.

Én egy Felcsút- Scornicesti meccsre lennék kíváncsi!

Klasszikusokat idézve: útelágazáshoz érkeztünk. Ha az derül ki, hogy az emberek szimplán "nagy meccseket" akarnak látni, akkor a szuperligások számítása bejön. Ha az derül ki, hogy az emberek "a mieinket" akarják látni, akkor megszívják.

De hogy ez a változat érvényesüljön, a fiúknak tényleg a "mieinké" kell válniuk, azaz pl. a néger finn focisták jelensége ebből a szempontból elég problémás.

Másrészt "a mieink" sem engedhetnek meg magunknak mondjuk egy Andorra elleni ruhát. Ilyen nincs. Ennyire nem a "mieink".

Ha összeszedem, mi mindennek kell megváltoznia ahhoz, hogy a mieink tényleg "a mieink" legyenek, igazából szkeptikus vagyok. Ebbe a folyóba már nem igazán lehet visszalépni.

A Szuperligában a Felcsút FC vajon mikor fog bekerülni?
Gondoltatok már erre?

Nem.
Ez nem közbeszerzés.
Itt nincs előre megbundázva a végeredmény.

A Szuperliga is SZAR.
Az UEFA is SZAR.
A Szuperliga az önzés legalja.
Az UEFA a deep state BLM-Antifa Soros-szar legalja.

Akkor?
Valami TELJESEN ÚJ - RÉGI-ÚJ!!! - KELL.
Vissza a gyökerekhez.

"Az amerikai pénzvilág bejelentette a hatalomátvételt az európai klubfutballban."
Beszéljünk világosan: amerikaiként élősködő, magukat zsidóként uralkodásra kinevezettek.
Brüll Alfréd: ő zsidó ember volt - forog a sírjában.
Brüll MTK-ja a kulturált futball és emberi tartás szinonímája volt.
Aschner Lipót, úgyszintén. Ő 3000 dolgozójának épített sportolási lehetőséget és az UTE-je megnyerte a Bajnokok Tornáját, a mai BL ősi elődjét.

Lölőkék nélkül ott lennénk, mint 2006-ban, amikor G. Hemingway megvette a Bp. Honvédot és megjelent az omladozó-összerogyadozó "stadionban", a patkányok hadától nem jutott be, a vizeletszag miatt pedig szájmaszkot kellett feltennie, már akkor, Gyurcsány Ferenc sportminiszterkedésének 4. évében...
Azt tudjuk, hogy a tefajtád prolija akkor érzi jól magát, ha WC helyett egy egész létesítményt vizeldeként "használhat", de vagyunk még néhányan, akik, bár nem volt feltétlen gyerekszobánk, tudjuk legalább az alapszabályokat.

EGYETÉRTEK, MINDEN SZAVADDAL.
"Most is hasonló kell . "
KELL(ENE)...

Amúgy én is eléggé így vagyok ezzel, bár nagyjából a mexikói 6:0 óta úgy érzem, hogy a "mieink" eléggé palira vesznek, így velük sem tudok azonosulni. Tehát valami nívót azért igényelnék...

Ezek nem amcsi csapatok véletlenül egytől egyig? Szóval, nem az ottani "mieink"?

A szuperliga mellett is kimehetsz a Kazincbarcika-Gyirmót meccsre, csak a kettő jóformán két külön sport. A nézők nagy része régen úgy döntött, hogy inkább minőséget akar a helyi falábúak helyett. Ez van.

Persze azért szégyen, ahogy a focimaffia két frakciója harcol egymással a pénzért. Erre még rátett egy lapáttal Viktorunk, aki reggel sietve lenyilatkozta, hogy "a magyarok a szuperliga ellen vannak" és "a futball mindenki". Ide jutottunk, megint van "gazdánk", mint Sztálin alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés