Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

2021. április 17. 21:53

A gyanú szerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt a dél-morvaországi lőszerraktárban történt robbanásokban.

2021. április 17. 21:53

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában. Babis szerint a kiutasítás konkrét oka: erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babis a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Milos Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel. A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamácek megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette. Hamácek az ügyről tovább tárgyal külföldi partnereivel – jegyezte meg a CTK hírügynökség. A dél-morvaországi Vrbeticében, egy régi gyártelepen kialakított raktárakban 2014-ben több nagyobb robbanás történt, melyek következtében két személy meghalt, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később a Vrbeticében tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát kellett kitelepíteni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2021. április 18. 20:35
Az oroszoknak miért lenne érdeke ez a robbantás? Nem értem. Szerintem a CIA ukrán tagozata lehetett. Oroszország elszigetelése Európától vajon kinek lehet az érdeke?!
yanoo
2021. április 18. 19:33
A következő napokban Csehországnak biztonsági kérdőívet kellett küldenie a dukovani építkezés iránt érdeklődőknek. "Valószínűleg azt mondhatom, hogy nem tudom, mit kellene írnom az Orosz Föderáció kérdőívébe, tekintettel a tegnap itt történtekre" - mondta Hamácek, aki most a Külügyminisztérium irányításáért is felelős. "Kizárjuk a Rosatomot attól a lehetőségtől, hogy néhány napon belül részt vehessen a Dukovany befejezésére kiírt pályázaton" - mondta. A belügyminiszter a programban azt is elmondta, hogy a vrbetice-i robbanás nyilvánvalóan eltért a tervtől, és nem kellett volna Csehországban bekövetkeznie. Hamácek szerint a rendőrség azzal a változattal dolgozik, hogy Bulgáriába kellett volna kerülnie. Hamácek szerint Oroszország részvételére elegendő bizonyíték áll rendelkezésre. Elismerte, hogy a vizsgálat szerint valószínű, hogy a bekövetkezett robbanás idején Bulgáriában kellett volna lennie a lőszereknek. Az eset tehát összefüggésben lehet a bolgár fegyverkereskedővel, Emilijan Gebrev-vel, akit 2015-ben megmérgeztek, de túlélte a támadást. Csehország már együttműködik Bulgáriával a robbanások kivizsgálásában.
geyza1947
2021. április 18. 19:14
Putyin haragba lett, az USA-val, haragba van a Lengyelekkel most haragba lett a csehekkel. Milyen érdekes.
gapinthebreath
2021. április 18. 18:24
A csehek épp most lehetetlenítik el a moszkvai nagykövetségük működését, mivel ott ugyanúgy 18 diplomata kiutasítása várható, a kölcsönösség alapján. Biztos megérné ez, ha nem lenne alapjuk.. Ó, a Mandi trolljai, bakker. "A cseh rendőrség ezt követően közzétette két férfi fényképét, akiket a robbantással kapcsolatban keresnek: ugyanazokat a férfiakat, akiket a britek azonosítottak és vádolnak azzal, hogy megpróbálták megölni Szkripalt." "Oroszország várhatóan ugyanezt a lépést teszi - kiutasítja a cseh diplomatákat Moszkvából. Ha 18 embernek kell távoznia - és az ilyen kölcsönösség gyakori -, az megbénítja a cseh nagykövetség működését." https://hlidacipes.org/cesko-vyhosti-18-ruskych-diplomatu-agentu-tajne-sluzby-daji-se-cekat-odvetne-kroky-moskvy/ "A Bellingcat nevű oknyomozó csoport a Twitteren közölte, hogy hamarosan közzétesz néhány részletet, amelyet sikerült lenyomoznia az üggyel kapcsolatban. Eddigi bejegyzéseiben elsősorban arra a körözött orosz párra összpontosított, akik a cseh rendőrség szerint 2014. október 13-án fiktív neveken érkeztek a Cseh Köztársaságba, és előre bejelentkeztek egy vrbeticei lőszerraktár meglátogatására. A 2014. október 16-án Vrbeticében bekövetkezett robbanás két alkalmazottat ölt meg. A Bellingcat a cseh rendőrségre hivatkozva arról számol be, hogy a raktárban akkoriban fegyvereket tároltak, amelyeket egy bolgár üzletembernek kellett volna megvásárolnia. A jelek szerint fegyvereket szállított Ukrajnának, amely jelenleg háborúban áll Oroszországgal. Belllingcat emlékeztet arra, hogy hat hónappal később egy helyi fegyverkereskedőt, Emilian Gebrevet és fiát Bulgáriában megmérgezték a novicsok idegméreggel. Szkripalhoz és lányához hasonlóan ők is túlélték a támadást. Gebrev azonban azt állítja, hogy nem küldött fegyvereket Ukrajnába, és hogy az ellene irányuló támadás valószínűleg egy rivális, az oroszok részvételével zajló harc eredménye volt. A Bellingcat szerint 2014 novemberében Mishkin és Chepiga megkapták az Oroszország Hőse címet. A hozzá közel álló személyek szerint Miskin a kitüntetést Vlagyimir Putyin elnöktől kapta "a Krím megszállásával kapcsolatos tevékenységéért". "De ez a sikeres csehországi akció sokkal valószínűbb magyarázat" - tweetelte Christo Grozev oknyomozó újságíró a Bellingcat csoporttól. Ráadásul - állítása szerint - nem Miskin és Chepiga voltak az egyetlen GRU-ügynökök, akik a kérdéses időpontban a Cseh Köztársaságba érkeztek." https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/o-rozhodnuti-cr-vyhostit-ruske-diplomaty-pisi-vsechna-velka-svetova-media/2023754
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik