Csehországból kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát

2021. április 17. 21:53
A gyanú szerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt a dél-morvaországi lőszerraktárban történt robbanásokban.

Tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak – közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök szombaton Prágában. Babis szerint a kiutasítás konkrét oka: erősen megalapozott a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt egy dél-morvaországi lőszerraktárban, Vrbeticében, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Babis a diplomaták kiutasításról tájékoztatta Milos Zeman cseh államfőt, aki szerinte teljes mértékben egyetértett az intézkedéssel. A kiutasított orosz diplomatáknak 48 órájuk van Csehország elhagyására.

Jan Hamácek megbízott cseh külügyminiszter a diplomaták kiutasításáról pedig a prágai orosz nagykövetet értesítette. Hamácek az ügyről tovább tárgyal külföldi partnereivel – jegyezte meg a CTK hírügynökség. A dél-morvaországi Vrbeticében, egy régi gyártelepen kialakított raktárakban 2014-ben több nagyobb robbanás történt, melyek következtében két személy meghalt, és komoly anyagi károk keletkeztek. Később a Vrbeticében tárolt, fel nem robbant lőszert más helyre szállították. A rendőrség a robbanások ügyét szándékos veszélyeztetésként vizsgálta. A robbanások következtében három környékbeli falu több száz lakosát kellett kitelepíteni.

(MTI)

Összesen 168 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kell tizennyolc diplomata robbantások szervezéséhez?

"A loszerraktar eseteben egyszeruen emberi mulasztas tortenhetett."

A csehek abban az időben fegyverekett adtak el a Szaudiaknak. Ezek szinte mind Szíriában kötöttek ki az ellenzéknél. Páncélöklök, automata gépkarabélyok, lőszer. Hivatalosan viszont nem szállítottak semmit. Annak idején a robbanást a lehetséges hiány elkendőzésére gyanították. A lőszerraktárban lévő hadiszereket állítólag egy bolgár fegyverkereskedő vásárolta meg. A történet annakidején sokverziós volt.

Sokam elhitték azt is., hogy az oroszok bombázták Kassát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés