Marad a Diákváros, de jön a Fudan Egyetem is

2021. április 15. 13:14
A Déli Városkapu fejlesztési programot, melynek része a Diákváros is, a kormány kezdeményezte és finanszírozza, Budapest javára. A Diákváros és a Déli Városkapu megvalósítása is folyik, a korábbi döntéseknek megfelelően készülnek a tervek, van, ami már épül. A Déli Városkapu és a Budapest Diákváros tehát megvalósul – szögezte le Fürjes Balázs csütörtökön.

„Van egy nagyívű tervünk, ez a Déli Városkapu fejlesztés,az a jó, hogy ebben a tervben úgy tűnik, mindenki egyetért. A kormány, a fővárosi városvezetés, az érintett déli kerületek: Ferencváros, Csepel, Újbuda, van egy nagy szakmai konszenzus” – kezdte bejelentését Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán megosztott videójában csütörtökön.

Mint emlékeztetett: Karácsony Gergely főpolgármester a héten többször is hangsúlyozta, hogy támogatja a Déli Városkapu, illetve a Budapest Diákváros kormányzati fejlesztési tervet, ugyanakkor „talán néhány félreértés is az asztalra került, és azt gondoluk, hogy Vitézy Dávid vezérigazgató úrral tiszta vizet öntünk a pohárba” – tette hozzá.

A Diákváros és a Fudan Egyetem fejlesztési területei. <br> Fotó: Facebook

A Déli Városkapu fejlesztési program alapja, tartalma, célja

A  fejlesztési program által érintett térség a Rákóczi hídtól délre, egészen a Galvani híd tervezett nyomvonaláig tartó térség, amelyek Észak-Csepelt, és Ferencváros déli területeit foglalja magába – tájékoztatott Fürjes Balázs. Mint említette, ez egy természetes fejlődési iránya a városnak.

Az egyik legnagyobb kihívásnak Fürjes Balázs a közlekedést jelölte meg, valamint hangsúlyozta a zöldfelületek és kollégiumi férőhelyek problémáját is: mind a mai napig kevés az egy budapesti lakosra jutó, négyzetméterben meghatározott felület, a kollégiumi férőhelyek tekintetében pedig Budapest 50 éves lemaradásban van az államtitkár szerint.

Ismertetése szerint ez a térség klasszikus „rozsdaövezet”, a régi ipari termelést befejezték, így a terület kihasználatlan, ugyanakkor nagyon jó az elhelyezkedése, közel van a belvároshoz, és remek közlekedési adottságokkal bír. A Déli Városkapu terve ezeket a területeket kívánja fejleszteni.

Fürjes Balázs tájékoztatása szerint a terv három nagy részből áll, a Ferencvárosi Szabadidős és Sportparkból, a csepeli közparkból, valamint a Diákvárosból (ld. a képen).

Diákváros, Fudan, Nagyvásártelep

Fürjes Balázs tájékoztatási szerint két ütemben, összesen 8000 egyetemi hallgató számára kell kollégiumi férőhelyet biztosítani, a Diákváros központjának pedig Nagyvásártelepet tenné meg a fejlesztés, Fürjes Balázs szerint ez lesz az első épület, amelynek elindul a részletes tervezése.

Mint az államtitkár kiemelte, folynak a tervezési munkák, a környezeti kármentesítési tervek, és folyamatos az egyeztetés a érintett kerületek (Ferencváros, Csepel, Újbuda, Kőbánya), valamint a főváros önkormányzataival.

A Diákváros tervei érintetlenek”

– szögezte le Fürjes, hozzátéve: a Diákváros tekintetében nincsen semmi változás, mindig is az volt a terv, hogy a fejlesztésnek köszönhetően 8000 egyetemi hallgatónak legyen kollégiumi férőhelye.

A Diákváros látványterve. <br> Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

Fürjes Balázs tájékoztatása szerint a Nagyvásártelep tízezer négyzetméteres csarnokterébe egyetemi klubok, könyvtárak, konferenciatermek, sportolásra alkalmas helységek kerülnek majd. Az államtitkár kifejezte abbéli reményét, hogy a kivitelezés két év múlva elindulhat.

A lényeg tehát az, hogy a Déli Városkapu fejlesztési terület északi sarkában üzleti-irodai fejlesztéseket terveztek, ennek a helyére kerül majd a kínai kampusz. A Diákváros pedig, aminek épületei a Nagyvásárcsarnok körül és a vízparton lesznek, érintetlen koncepcióval megy tovább.

Vagyis a Diákváros az eredeti tervek szerint megépül, és 8-10000 kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak.

Sőt, Fürjes tájékoztatása szerint a kínaiak elfogadták a Snøhetta építésziroda mestertervét, ezért az ő területükön sem lesz változás.

„A jövő Ázsiáé”

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az egyetem érkezése nagy vihart kavart a magyar közéletben. A Diákváros területétől északra , keletre és nyugatra, az „üzleti típusú területek kárára” települne a világ 34. legjobb egyetemének tartott Fudan Egyetem, amely természettudományi, gazdasági és orvostudományi képzést fog nyújtani.

A Fudannal kapcsolatos vita – teljesen érthetően – leginkább egy világnézeti vita”

– mondta Fürjes, hozzátéve: Magyarország, mint az egykori keleti blokk országa sokkal kevesebb előítélettel viseltetik a nyugati egyetemek iránt, ám a tudományos életben a keleti és nyugati világ közti különbség megszűnik.

Az egy érdekes időbeli egybeesés, hogy nemrég még voltak, akik hevesen támadták a keleti vakcinákat, mára pedig egész Európa egyetért abban, hogy ezek ugyanúgy életeket mentenek, mint a nyugati oltások”

– tette hozzá Fürjes Balázs.

Videójában hangsúlyozta: továbbra is számítanak a főváros együttműködésére a Déli Városkapu fejlesztésében.

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te is sokat tudsz Kínáról te nagyon okos. Tudod, a maoizmus a múlt században 66-tól 76-ig pusztított Kínában, meg Vörös Daniék és Haraszti Mikiék fejében.

Főleg a saját politikai táborodra számíthatsz. A Fudan a 34. az egyetem-rangsorban. NEM a kínaiak osztályozzák saját magukat.

A CEU minden szempontból más.

Épp eleget dolgoztam egyetemen, így biztos vagyok benne, hogy a Fudan, ha idejön elkezdi a kapcsolatokat felvenni a hozzá hasonló profilú magyar egyetemekkel. Nem kell ezt az egészet úgy elképzelni, hogy a Fudan valamiféle elefántcsont toronyban fog működni, már eddig is számos nyugati egyetemmel van kapcsolata. A kínaiak mindig élelmesek voltak, ha lesz potenciálisan közös kutatási téma, amiben mi is jók vagyunk, nem fogják kihagyni.

Nagyon jó, amiről írsz. De sajnálatos, hogy ez a kormányzati kommunikációból teljesen kimarad. Jelentkezz kampányfőnöknek, most üres a szék, a Fidesz alszik.......és tájékozatlan, nincs profi kampány szakértője. Most zavarba hozod őket is, az "utcáról" jön egy profi.........

Az ember lecsapja a rádiót, amikor megszólal valami Hankó Petra nevezetű, őőőőőő Századvég elemző.

Amikor Feri Kercsből érkezett haza, akkor is nagyon elégedett volt a Putyinnal folytatott megbeszéléssel, egészen fel volt dobva.

Volt már valami, amiben egyetértettél a kormánnyal? Volt már valami, ami a nemzet, az ország érdekeit szolgálja, s azt ne támadtad volna?

Biztosan gyűlölöd Orbánt, de mi - mint zsidók is - örülünk a gazdasági fejlődésnek, annak a dinamikának, ami a Fidesz kormányok alatt jellemzi az országot. fejlődik, épül, szépül az ország, pezseg a gazdaság, a szellemi élet, a kutatások. Kimaradsz ezekből? Képzettség, alkalmasság hiánya?

Ezt honnan veszed? Több hazai egyetemmel indítanak közös programot.

Arra meg nem térsz ki, hogy az ellenzéknek a kínai kémközponttal van baja és nem a Diákvárossal, mert az nem illik bele a világképedbe.

Akkor most megint lyukra futott a komplett telex-index-hvg-atv featuring moslékellenzék?

Hát, a helyedben én nem dicsekednék azzal, hogy mennyire ostoba és naiv vagyok.
Azt meg már meg sem említem, hogy te -szokás szerint- csak arra reagálsz, ami beleillik a világképedbe.
Merthogy én arról is írtam, hogy az ellenzéknek semmi baja nincs a diákvárossal.
Erre persze már nem írsz semmit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés