Cancel culture a felsőoktatásban

2021. április 15. 9:51

Navracsics Tibor
Ludovika
Emmanuel Macron bejelentette a francia közigazgatás személyzetét évtizedek óta kinevelő Nemzeti Közigazgatási Főiskola bezárását.

„Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, egy évvel az elnökválasztás előtt bejelentette a francia közigazgatás személyzetét évtizedek óta kinevelő Nemzeti Közigazgatási Főiskola (École Nationale d’Administration) bezárását. A lépés – bár belesimul a francia politikai hagyományokba – kevesebb tényleges haszonnal kecsegtet, mint amennyire látványos gesztus a választópolgároknak.

A franciák mindig is élen jártak a cancel culture képviseletében. Bizonyították ezt 1789-ben és az azt követő években, majd az azóta eltelt több mint két évszázadban is, amikor elfogyasztottak eddig négy köztársaságot (most fogyasztják az ötödiket), két királyságot, két császárságot, és egy tekintélyelvű rendszert Pétain marsall vezetésével. Már csak ebből a felsorolásból is látszik, hogy a franciák jobban szeretik a megsemmisítés, mintsem a reformálás módszerével megtalálni az új megoldásokat.

Úgy tűnik, ez a hagyomány most Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek is sajátjává lesz. Április 8-án egy, a közigazgatási szakembereknek zárt ajtók mögött elmondott beszédében megosztotta velük azt a döntését, miszerint felszámolja a francia közigazgatás és politikai élet elitjének iskoláját, az École Nationale d’Administrationt, azaz az ENA-t.

Macron lépése nem előzmények nélküli. Egyszer már felvetette a közigazgatási felsőoktatással kapcsolatos jövőbeni elképzelései között azt a – saját szavaival élve – »mélyreható forradalmat«, amelynek megvalósulásaként most megszűnik Európa legnagyobb tekintélyű közigazgatási főiskolája. 2019 áprilisában történt mindez, amikor egy sajtótájékoztató keretében ismertette azokat az elképzeléseit, amelyekkel igyekezett megnyugtatni az akkor már közel fél éve a hatalomnak mindennapos fejfájást okozó »sárgamellényesek« mozgalmának követőit és szimpatizánsait.

Ahogyan akkor, két évvel ezelőtt, most is elsősorban elitellenes éle van az elnöki döntésnek. Az ENA a francia közvélemény számára az első számú elitkeltető. A legutóbbi négy francia elnökből három – köztük a jelenlegi elnök is – itt végzett. Az ENA-n végzettek szerepét nem lehet túlbecsülni a francia politikai rendszer működtetésében. Az 1945-ben alapított főiskola növendékei nemcsak az elmúlt hetvenöt év Franciaországának meghatározó szereplői voltak, de a nemzetközi és az európai belpolitikában is döntő szerepet játszottak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem ez francia belügy. Én nem szólok bele az ő intézményi átalakításaikba, ők nem szólnak bele a mieinkbe oszt jóvan.

Kibaszottul ez lett belőle. És hát nem a francia forradalom, hanem az ipari forradalom etet bennünket azóta, ahogy azt Faludy György odapöckölte Marx sírjára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés