Tiltakozásul elmarad a burmai újév ünneplése

2021. április 13. 14:37
Mianmarban bojkottálják tüntetők az ország legfontosabb eseménysorozatának számító újévi ünnepségeket, tiltakozásul a katonai junta és a februári puccs elleni tüntetések vérbe fojtása ellen.

A keddtől péntekig tartó Thindzsan-ünnepség – amely során az emberek vízzel locsolják egymást – évről évre számos turistát vonz a világ különböző részeiről. A múlt héten azonban a katonai juntát ellenző fiatal aktivisták a fesztivál bojkottjára szólítottak fel a folytatódó ellenállás és annak jeleként, hogy tisztelettel adózzanak azok előtt, akik a junta elleni üntetések vérbe fojtása során vesztették életüket.    

Az ünneplés helyett sokan a junta elleni jelszavakkal ékesített edényeket helyeztek el utak közelében és egyéb közterületeken, hogy így adózzanak tisztelettel azok előtt, akik életüket vesztették.    

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.    

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 701 embert öltek meg, és mintegy 3000 embert vettek őrizetbe.    

Az ENSZ kedden elítélte, hogy – értesülése szerint – a junta többeket halálra ítélt békés tüntetéseken való részvétel miatt, valamint figyelmeztetett: a helyzet olyannyira erőszakossá vált, hogy félő a polgárháború kirobbanása. Ravina Samdaszáni, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának (OHHCR) szóvivője közölte: értesülésük szerint titkos tárgyalásokon 23 embert ítéltek halálra a tüntetésekkel összefüggésben.    

A Free Burma Rangers nevű helyi segélyszervezet keddi tájékoztatása szerint legalább 20 ember vesztette életét,

további több mint 24 ezer volt kénytelen elmenekülni a mianmari hadsereg légi és szárazföldi támadásai miatt az ország keleti részén, amelyet a karen etnikum gerillaszervezete ellenőriz. A szervezet szerint bár a légicsapásokkal április elején felhagytak, a Thaifölddel közös határ közelében található térség felett továbbra is napi szinten köröznek harci repülőgépek, miközben a hadsereg folyatja a szárazföldi támadásokat.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés