Az önmagát kellető elit valósághamisítása

2021. április 12. 10:18

Puzsér Róbert
Hírklikk
Egyszerű megtapasztalni, hogy mi a baj a járvány körül zajló hisztériával és a politikusok hozzáállásával. Szolgáljon erre az alábbi eset!

„Számos európai lapban egyszerre jelent meg Boris Johnson brit kormányfő, Emmanuel Macron francia államfő, Angela Merkel német kancellár, Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Klaus Johannis román elnök, Aleksandar Vučić szerb államfő valamint az Európai Tanács elnöki tisztségét viselő Charles Michel és az Egészségügyi Világszervezetet igazgató Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz közös felhívása. A levél szerzői kijelentik, hogy a koronavírus-világjárvány az 1940-es évek óta a legnagyobb kihívás, amellyel a nemzetközi közösségnek szembe kell néznie.

Álljunk meg egy szóra! Eszembe sem jut vitatni sem e politikusok jó szándékát, sem a koronavírus-járvány súlyosságát, de vajon hogy maradtak le a levélírók a 2008-as pénzügyi és hitelválságról, hogy maradtak le a globális klímaváltozásról, hogy maradtak le a migrációs válságról meg azokról a háborúkról, amelyekben világszerte milliók haltak meg? Hogy maradtak le arról, hogy csak rotavírusban évente több mint kétszázezer gyermek[!] hal meg? Hogy maradtak le az Afrikát fél évszázada szüntelenül tizedelő éhínségről? Tényleg a koronavírus-pandémia a nemzetközi közösséget ért legnagyobb kihívás a ‘40-es évek óta? Nem úgy akart inkább fogalmazni a magasságos elit, hogy a globális kapitalizmust ért legnagyobb kihívás a ‘40-es évek óta? Vagy hogy az első világ felső öt százalékát ért legnagyobb kihívás a ‘40-es évek óta? Vagy lehet, hogy ők ezt a kiváltságos osztályt meg az azt szolgáló mindenható GDP-t értik nemzetközi közösség alatt?

Politikus és államférfi közt az a különbség, hogy az államférfi képes a rövidtávú hatalmi érdekei ellen cselekedni. Képes a nehezebb utat választani, képes kockázatot vállalni, képes a választókkal rossz hírt közölni. A mai politikából kivesztek az államférfiak. Közvéleménybrókerek lesik a legfrissebb kutatások adatait, és gátlások nélkül szolgálják ki a tömeg pillanatról pillanatra felgerjedő igényeit a felbecsülhetetlen értékű kattintások, lájkok és szavazatok megszerzése érdekében. Ha az emberek apokalipszist akarnak, hogy csodálatos módon megmenekülhessenek belőle, ők apokalipszist hazudnak nekik, és bravúrosan ki is mentik őket belőle. Ha az emberek nemzetközi együttműködést akarnak, kapnak tőlük egy szívhez szóló, közös felhívást.

Ha holnap valami más gerjed, majd arról fogalmaznak hangzatos közleményeket. Holott égető szükség volna nemzetközi együttműködésre nemcsak ezzel a járvánnyal, hanem a globális nagytőkével, a környezetszennyezéssel, a háborúkkal, az első meg a harmadik világ közt tátongó szociális és demográfiai szakadékkal, az egyre erősödő illiberális diktatúrákkal és félalkotmányos autokráciákkal szemben. Számtalan súlyos fenyegetés tornyosul az emberiség előtt – csakhogy az elit ezekkel a második világháború óta nem hajlandó szembenézni. És már azt a világháborút is pontosan ugyanez a felelőtlen, könnyebbik utat kereső, valóságtagadó politika idézte elő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Áder János: kedvező a politikai széljárás a klímaharcban

Ja, akkor minden rendbe'........

Talán, mert a háborúk lokálisak voltak
Talán, mert a klímaválság nem biztos, hogy válság, nem biztos, hogy kizárólag emberi tevékenység, nem biztos, hogy tudunk ellene bármit is tenni, legyen az technológiai, társadalmi, vagy politikai ok
Talán, mert az afrikai éhezők számának emelkedése szoros korrelációt mutat az oda irányuló segélyek mértékével: minél több a segély, annál több a nyomorgó ember
Talán, mert a pénzügyi válság esetén a hitelezési verseny következtében előállt fedezet nélküli hitelbuborék (ingatlanlufi, nyugdíjalapok stb.) okozott problémát, most viszont a nagyonmodern, hyperrealista, fejlettnél is fejlettebb gazdasági szerkezetet (szolgáltató szektor túldimenzionálása, folyamatos fogyasztás, melyben erős eltolódás a személyes azonnali fogyasztás) szenved igen-igen jelentős károkat, ergo a hangadó országok fognak mély recesszióba süllyedni

??? Fuss neki mégegyszer!

Nagyképű, racionalitást mellőző Puzsér fröcsögés, amit olvashatunk.

Az 1940-es években fejeződött be a második világháború és ezt követően helyi háborúk voltak. Szerintem a háborúk kirobbanásának elsődleges okát a gazdaságban kell keresni és csak másodsorban az ideológiában.

Éghajlat változása Föld történetében számtalan ilyen esemény volt. Volt jégkorszak, özönvíz, felmelegedés. Senki sem tudja megmondani, hogy pontosan milyen mértékben, arányban hatnak a természeti viszonyok és az emberiség tevékenysége a világmindenség változására. Valószínűsíthető azonban, hogy a természeti jelenségek változása bír nagyobb hatással és az emberiség tevékenysége ezt a folyamatot lassíthatja, vagy gyorsíthatja, de nem szüntetheti meg.

A világjárvány hasonló súlyosságú, mint a világháború. Nemcsak az élet pusztulásával jár, hanem a gazdaságot, a társadalmi viszonyokat is veszélyezteti. Például az 1347–53 között dúló pestisjárvány rengeteg áldozatot szedett, körülbelül megfelezte Európa lakosságát. Amikor aztán sikerült az ellenanyagot megtalálni megszűnt a járvány. Napjainkban ezért fontos a világ összefogása, hogy minél előbb megszűnjön a járvány, ne évekig tartson. Aki ezt nem érti, ellene tesz, az olyan, mint aki háborút, világháborút folytat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés