És az megvan, hogy Orbán futballfilozófiájából következhet igazán Petry kirúgása?

2021. április 10. 9:04

Pető Péter
24.hu
Azt hittem, Orbán őszinte rajongóit Bayertől Szijjártóig legalább érdekli, mit is gondol a miniszterelnök.

„Most, hogy a külügy a német ügyvivőt is bekérette Petry Zsolt kirúgásának ügyében, Bayer Zsolt petíciót indított, s a komplett fideszes élmezőny véleményterrort kiáltott, jogállamiságot emlegetett, talán nem árt, ha megismerkedünk vezetőjük gondolataival az isteni játékról. Merthogy leginkább Orbán Viktor gondolataiból következik, hogy a Hertha BSC-nek igenis igaza lehetett, amikor fölmondott kapusedzőjének, noha rádióinterjújában már maga Orbán sem idézte fel, mit is gondol valójában a futballról.

Az első dolog az, hogy el kell döntenie a klubtulajdonosnak, hogy gazdasági vállalkozást akar működtetni vagy futballklubot. A futballklub nem gazdasági vállalkozás. Aki nem így gondolja, félreérti a helyzetet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Szöllősi Györgynek adott, Futball mint gulyásleves kalandos címet viselő, a saját maga alapította akadémia honlapján megjelent interjúban az elmúlt évtized elején. Ez a kormányfő futballfilozófiájának alapja, amely nagyon sokat segít megérteni majd abból, miért következik leginkább az ő gondolkodásából az, hogy a Hertha BSC legitim módon rúgta ki Petry Zsoltot, miután a kapusedző a klub értékeivel össze nem egyeztethetően beszélt a bevándorlásról.

Már csak azért sem érdektelen megismerkedni a miniszterelnök mondásaival, mert pénteki rádióinterjújából úgy látszik, ha liberálisozhat egyet, ő is szívesen elfelejti, mit is gondol valójában, ráadásul a komplett fideszes vezérkar neki is ugrott az ügynek: konkrétan szólásszabadság-ügyként tálalják, Szijjártó Péter külügy- és Varga Judit igazságügyi miniszter egyaránt felháborodott, Bayer Zsolt egyenesen petíciót indított és szellemi terrort emlegetett, mi több, a külügy bekérette a német ügyvivőt. Ez utóbbi legalább arra jó volt, hogy fontossági sorrendbe tette hazánk ügyeit a minisztérium, amennyiben arról nem érkezett hír, hogy a hongkongi diplomatáknak be kellett volna fáradniuk elbeszélgetésre, miután a 2015 óta a kormány stratégiai partnereként működő Johnson Electric nevű cég úgy döntött, bezárja ózdi gyárát, ennélfogva 800 borsodi ember veszíti el az állását. Persze ez az Európai Unió legszegényebb területei közé tartozó észak-magyarországi régióban nyilván kisebb probléma, mint amilyen gondja a nemzetnek Petry távozása.

Na de ha már a komplett Fidesz megindult, hogy kultúrharcot hirdessen, szabadságot követeljen, akkor mutatunk még pár részletet abból, mit is gondol Orbán a futballról. Tehát szerinte a futball nem gazdasági vállalkozás, azaz nem lehet a hagyományos piaci logika alapján értelmezni, így értelemszerűen egyszerűen munkahelyként sem lehet egy sportklubra tekinteni. Azaz nem érti a futballt, aki a Coca-Colához vagy a Telekomhoz hasonló vállalatként, úgymond munkahelyként akar a sportklubokról beszélni.”

Orbán egyenesen odáig megy, hogy a sportot egyáltalán nem lett volna szabad gazdasági tevékenységnek minősíteni. Rögzíti: Tehát úgy kell megoldani a problémát, hogy nem a munkavállalói jog felől kell közelíteni, hanem a klubhoz mint kulturális jelenséghez kell viszonyulni. Azaz a miniszterelnök totálisan elutasítja a komplett fideszes érvelés lényegét, amely azon nyugszik, hogy egy munkavállalónak a politikai véleménye miatt kellett elhagynia a munkahelyét. Merthogy a sportklubok egyszerűen nem hagyományos gazdasági intézmények, s munkahelyek, hanem kulturális jelenségek. Érvelése szerint a futballisták leginkább művészek, a sport pedig a kultúra része, így nem értelmezhető hagyományos gazdasági szektorként, ahogyan a profi sportban működő, a szórakoztatóipar csúcsán trónoló sportvállalkozások összességét meg szokták határozni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi nem ertjuk, ahogyan ok gondolkodnak, ok pedig nem ertik, ahogyan mi es osszezavarjak az irast, gondolkodast.
Peto szepen elmondja, hogy Orban kulturalis intezmenykent tekint egy klubra, ez lenne az idealis mondjuk, de azt Szerzonk elfelejti elmondani, hogy a Hertha, es nemcsak a Hertha, kemeny gazdasagi tarsasagkent mukodik. A valosag ez. Szponzoraik hatarozzak meg az eppen aktualis notat, most eppen a migransok es a betuemberek tartalmu forog a korongon.
Nem kellene hagyni, hogy a multik igy beturemkedjenek az elet minden teruletere az egesz vilagon. Ezert kedves Peto et. nem Orban a hibas.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés