Évek óta példátlan erejű összecsapások törtek ki Észak-Írországban

2021. április 8. 16:31
A zavargások miatt Észak-Írországban rendkívüli ülésre hívták össze a belfasti parlamentet.

Évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki csütörtökre virradó éjjel az észak-írországi felekezeti konfliktus több gócpontjában. A zavargások miatt csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet.

Több városban egyszerre törtek ki zavargások

Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a többségében britpárti protestáns közösségek csoportjai Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak össze, Molotov-koktélokat, köveket hajigálva egymásra és a rendőrökre. Belfastban egy városi autóbuszt is felgyújtottak.

Az észak-írországi rendőrség csütörtöki beszámolója szerint a reggelig tartó zavargásokban hét rendőr sérült meg.

A mostani konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális katolikus britellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével.

Megszegték a koronavírus-korlátozásokat az IRA parancsnok temetésén

A temetésen jelen volt Michelle O'Neill észak-írországi miniszterelnök-helyettes, a legnagyobb britellenes katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke, Gerry Adams, a párt volt elnöke, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin jelenlegi elnöke és a párt kéttucatnyi más vezető tisztviselője is.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője vizsgálatot kezdeményezett a Sinn Féin-politikusok ellen, és lemondásra szólította fel az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnokát, Simon Byrne-t.

Az észak-írországi vádhatóság decemberben vizsgálatot kezdett a katolikus párt vezetői ellen a korlátozások megsértése címén,

de végül úgy döntött, hogy nem indít hivatalos vádeljárást az ügyben. A protestáns közösségekben ez erőteljes visszatetszést keltett, és több más, régóta parázsló feszültségforrás mellett ez is a felszínre tört a mostani zavargások helyszínein.

A parlamenti erők egységesen elítélik az eseményeket

Az összecsapásokat a belfasti parlament - épülete után közkeletű nevén a Stormont – protestáns és katolikus pártjai kivétel nélkül elítélték, és támogatták a törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésének összehívását.

Az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás alapján Észak-Írországban csakis a protestáns és a katolikus közösséget képviselő pártok koalíciója kormányozhat, egyoldalú kormány nem alakítható.

A megbékélési folyamat eredményeként a DUP és a Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot,

olyan egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedekben teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Több, mint 23 éve van béke Írországban

A nagypénteki megállapodás fő vívmányai közé tartozik az is, hogy teljesen megszűnt a 499 kilométeres ír-északír határon az egykor katonai szigorúságú ellenőrzés; fizikai határ ma már gyakorlatilag nem létezik.

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről folytatott tárgyalások leghevesebb vitái arról szóltak, hogy miként lehetne elkerülni a határellenőrzés visszaállítását a Brexit után, tekintettel arra, hogy ez a határszakasz

a Brexit óta az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára.

Tavaly karácsonykor, számos sikertelen forduló után megállapodás született erről is, de a kérdés változatlanul komoly konfliktus forrása az észak-írországi és a brit kormány, valamint az észak-írországi felekezetek között. Egyes elemzői vélemények szerint ez a feszültség is hozzájárult a mostani zavargások kirobbanásához.

(MTI)

Fotó: BBC
 

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudja valaki, mi a helyzet Észak-Írországban, Írországban migránsprojekt ügyben?
Mert ismeretlenül érzem úgy, az íreknek nemcsak az angolokkal, de a migránsaikkal is tele a tokük, no meg az ír kormányokkal, parlamenttel, amely a buzilobbi egyik legnagyobb köpőcsészéje Európa-szerte.

A bigottság, a túlzás, a dühvezérelt felsőbbrendű magatartás, - bár nem jellemző az egyházhoz kötődő szervezetekre - bűn.
Mindig az arányok a döntők.
Mennyi a szám az egyházakhoz kötötten és mennyi a többi megszámlálhatatlan társadalmi helyeken.
Azért szerintem az egyházak állnak az élen.
Hátulról, a többi mind-mind többet hibázik.

Következetes vagy, ez tény, ám...
Ám minden történet összefüggésében állja meg a helyét, semmi nincs ok nélkül és szerintem erről időnként megfeledkezel.
Maga a verdikt rendben, ám nem a levegőben lógnak a történések.
De lehet, ha mindenki csak és kizárólag az adott helyzet korrekt leírására törekedne, - hátsó szándék nélkül - előbbre állna a mutató a Jól érzem magam-skálán.
Sajnos, ez lehetetlen, mint több ezer év bizonyítja, ám, ha nem lenne tárgyilagos hang, akkor még rosszabb lenne.

Igen, "események és folyamatok, csak a saját idejükben és közegükben elemezhetök megfelelöen és nemigen tekinthetök örökérvényünek."
Mindig csak egy egzakt tény számít:
belemászok-e mások arcába, ha igen, tudok-e elnézést kérni (mert rossz napon előfordul), viszont, ha ezt rendszerszerűen, élethivatásszerűen végzi/végzik valakik: mindig abból van a baj, komcsik, nácik, mára az úgynevezett libsik: (akik egyébként full állibsik), mert semmi közük a liberalizmushoz nincs, a liberalizmus használja a korlát fogalmát, ezek, antifák, blm-ek, Soros-komisszárok: abszolút nem), - mindegyikben ott a végtelen türelmetlenség, számítás, zsákmányszerzés, agresszió.
És a hatalmuk a Hitlerének, Sztálinének a sokszorosa.
Soroséknál egy Szolzsenyicin (Rákosztály és a többi regénye, a Gulagokról) lehetetlen, elképzelhetetlen.
Egy irányba hajtják a világot Rothschild pénzén, a halálba.
De lesznek, akik életben maradnak.
És lesz folytatás, nem is akármilyen.

Tudom, tudom, de nehogy elhidd, hogy Soros akkora tőzsdezseni lenne...
A valóságban ez a zseniség inkább bennfentes baráti infók, de még inkább, annyi, hogy közli a nemtudjukkikkel, a legújabb projekt mennyibe fog kerülni, és másnap reggel a pénz, a forrás rajta van a számlán.
A Rothschild, jelképes, de hogy valamiképp benne van a cancel kulture, BLM, Antifa LMBTQ-buzilobbi és minden hasonló szponzorálásában, az több mint biztos.
Hiszen számára ez a menekülés egyetlen útja, de te ezt nem hiszed, ami nekem nem probléma, nem vagy egyedül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés