Hegeri dialektika

2021. április 8.
Tézis, antitézis, szintézis: Igor Matovič kormányfő és koalíción belüli ellenlábasa, Richard Sulík gazdasági miniszter párharca kompromisszummal zárult. Így lett miniszterelnök a pénzügyi tárca vezetőjéből, Eduard Hegerből – akitől mindenki azt várja, csak ne olyan legyen, mint ezek ketten.

Veczán Zoltán írása a Mandiner hetilapban.

Előre hozott választás és a szociáldemokraták – ezeket nem szeretik a szlovák kormánykoalíció pártjai. Minden másban ott a kódolt konfliktus: a populista gyűjtőpárt, az Igor Matovič-féle Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO), a jobbos-populista Család Vagyunk (Sme rodina) Boris Kollár üzletember vezénylete alatt, a technokrata Szabadság és Szolidaritás (SaS) Richard Sulík mögött és a liberális-jobbos Az Emberekért (Za ľudí) nevű formáció alkotja a recsegő-ropogó koalíciót, amelyet most egy kormányfőcserével dúcoltak alá.

Mert 2020 februárja óta – amikor a nagy reményekkel induló koalíció leváltotta a 2006 óta regnáló Irány-Szociáldemokráciát (Smer-SD) – sorra-másra jöttek a botrányok és a belső konfliktusok. Kezdődött a plágium­ügyekkel: Boris Kollár, majd a SaS által delegált oktatási miniszter, végül Matovič maga is lebukott szakdolgozata kapcsán, közben nyilvánosan moralizáltak egymás tisztességtelenségén. A covidjárvány tovább élezte a konfliktusokat elsősorban Igor Matovič és az SaS-t irányító Richard Sulík gazdasági miniszter között, akik, mint Tokár Géza politológus lapunknak mondja, „finoman szólva sem kedvelik egymást”. Mindketten nehéz emberek és kemény Facebook-huszárok, Matovič minden kritikát személyes sértésnek vesz, és megsemmisítő támadással reagál – például nyílt színen leidiótázza Sulíkot, aki csak annyival ügyesebb ennél, hogy legalább nem nyilvánosan tesz így.

Fico szerint a személyi változások után is marad majd a káosz”

Matovič a megmentő szerepét jelölte ki magának a járvány kapcsán, Sulík erősen nyitáspárti, hangulatkeltő kommunikációt folytatott. A kormányfő előbb az országos tesztelést erőltette, majd bűnbakot keresett a lezárásokért és a korlátozásokért, végül saját kormánya háta mögött, az ellenzék, Zuzana Čaputová államfő és Az Emberekért párt tiltakozása ellenére rendelt az oroszoktól Sputnik V vakcinát – magyar közvetítéssel és Kárpátalja oroszoknak való átadásán viccelődve, némi diplomáciai botrányt is kavarva Ukrajnával. Közben felmérések szerint az állampolgárok szűk többsége már a kormány számára kellemetlen előre hozott választást akart, így Az Emberekért, a Szabadság és Szolidaritás, a köztársasági elnök és a közhangulat – elemzők számára – váratlan kompromisszumra vette rá Matovičot. A kormányfő, miután szabott feltétele, Sulík lemondása teljesült, némi hezitálás után elcserélte bársonyszékét pénzügyminiszterével, Eduard Hegerrel.

Nyitóképen: Eduard Heger, az új szlovák kormányfő. Fotó: MTI / EPA / Jakub Gavlak

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés