Három árva orángutánbébit mentettek meg Borneón

2021. április 7. 18:33
A Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF) február közepe óta három 6-10 hónapos állatot kellett megmentsen, melyek anyját valószínűleg megölték.

A teljes 2020-as évben öt orángutánkölyköt fogadott be a BOS Foundation Alapítvány, párat ezek közül az anyaállattal együtt. A BOSF németországi kirendeltségének vezetője, Daniel Merdes szerint a tendencia aggodalomra ad okot.

„Örömöt, ugyanakkor bánatot okoz a hármas mentés híre: örömöt, mert három életet sikerült megmenteni a fajkihalás elől, de bánatot, mert ez valójában három megölt orángutánanyát jelet” – fogalmazott a szakértő.    

A három kisállatot – Onyert, Ramangait és egy még névtelen nőstényt – a BKSDA indonéz természetvédelmi hatóság vette át falusiaktól.    

A fiatal emberszabásúak a BOSF Nyaru Menteng központjában kapnak orvosi kezelést és felkészítik őket a későbbi életre a dzsungelben.    

„Ez a három mentett orángutánbébi jelzi, hogy a fakitermelés és az erdei ökoszisztémák felelőtlen kizsákmányolása még mindig tart. Élőhelyeik elpusztítása kényszeríti arra a vad orángutánokat, hogy a táplálékkeresés során a kertekbe és termőföldekre vándoroljanak, ami az emberek és állatok közötti konfliktusokhoz vezetnek” – mondta a helyi programigazgató, Denny Kurniawan.    

A BOSF állatorvosa, Agus Fahroni azonban biztos abban, hogy az egyelőre még magatehetetlen kicsiny majmok hamarosan elkezdhetik a rehabilitációs folyamatot. Jelenleg mindhárom újonnan érkezett orángután karanténban van, és bár a trauma jeleit mutatják, pozitív változások is észlelhetők rajtuk.    

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint a borneói orangutánok száma az elmúlt évtizedekben több mint 100 ezerrel csökkent.

Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában