Énekes, televíziós celeb alakíthat kormányt Bulgáriában, miután megbukott a jobbközép

2021. április 7. 21:38
A bolgár kormányfő szerint nagyon valószínűtlen a kormányalakítás, dacára a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) választási győzelmének.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán elismerte: nagyon valószínűtlen, hogy sikerül parlamenti támogatást szereznie a kormányalakításhoz, dacára pártja, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) választási győzelmének. Boriszov egyúttal felajánlotta támogatását a voksoláson második helyen végző párt vezetőjének, Szlavi Trifonovnak. A miniszterelnök kijelentette: megpróbálkozik a kormányalakítással a szavazóival szembeni kötelesség miatt, de elismerte, hogy ehhez nem rendelkezik elegendő támogatottsággal, mivel

a parlamentbe bejutó több párt mindegyike kizárta az együttműködést a GERB-bel.

Boriszov mindazonáltal elmondta, hogy megpróbál koalíciós kormányt alakítani, bár – mint fogalmazott – nem valószínű, hogy sikerrel jár. A GERB a szavazatok 26 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson, ami hat százalékponttal és 20 képviselői hellyel kevesebb, mint amennyit 2017-ben szerzett.

A második és harmadik összefogásával alakulhat kormány

„Akkor Szlavin a sor” – jelentette ki a leköszönő kormányfő a miniszteri tanácskozás kezdetén.    

Boriszov szerdán elmondta: kész támogatni Trifonovot a kormányalakítás érdekében, elkerülendő az előrehozott választásokat, ami akadályozhatná Bulgáriát abban, hogy hozzájusson a koronavírus-járvány hatását ellensúlyozni hivatott uniós helyreállítási alapokhoz, megnehezíthetné a járvánnyal szembeni védekezést és a gazdaság újraindítását.  

2009 óta kormányzott a bulgár jobbközép 

A 2009 óta tartott öt választás mindegyikét megnyerő Boriszov arra kérte Trifonovot, hogy „szentelje magát a kormányalakítás összetett és nehéz feladatának”.    

A népszerű énekes és televíziós műsorvezető Trifonov pártja, a tavaly nyári kormányellenes tüntetésekből létrejövő Van Ilyen Nép a voksok 18 százalékát szerezte meg a választáson.

A pártnak nincsen konkrét programja, Trifonov leginkább a korrupció elleni populista üzenetével vált sikeressé. A Van Ilyen Nép vezetője a korrupcióval azonosítja a bolgár politikai életet az elmúlt évtizedben meghatározó GERB-et és a Szocialista Pártot.

Hatpárti lesz a bolgár parlament

A voksoláson harmadik helyen végző Szocialista Párt mindazonáltal jelezte, hogy hajlandó támogatni az énekesből lett politikust.    

A vasárnapi választás eredménye alapján bekerült a parlamentbe a bulgáriai törökök és muszlimok pártja, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (10,49 százalék), a Demokratikus Bulgária (9,45 százalék) és a Talpra! Maffia, Takarodj! nevű polgári platform (4,72 százalék).

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanez a metodika lehet nálunk is, 2022-ben, bár nyilván a Soros-erő lázasan keresi, ki lehetne a magyar Zelenstkij, vagy Trifonov.
De meg fogják találni, nem kell nagy ész, hogy a kampánya erről szóljon, amiről a bolgáré:
"A pártnak nincsen konkrét programja, Trifonov leginkább a korrupció elleni populista üzenetével vált sikeressé."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés