A keleti vakcinák miatt menesztették a cseh egészségügyi minisztert

2021. április 7. 21:06
Nem volt hajlandó engedélyezni a kínai és orosz vakcinákat, ezért menesztették Jan Blatný cseh egészségügyi minisztert – írta a meg az MTI.

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán menesztette tisztségéből Jan Blatny egészségügyi minisztert. A szaktárca új vezetője Petr Arenberger, a prágai Vinohrady kórház eddigi igazgatója lett – közölte honlapján a kormány. Blatny, aki tavaly szeptembertől vezette az egészségügyi minisztériumot, menesztését politikai döntésnek minősítette, amire szerinte a kormányfőnek joga van.

„A lelkiismeretem tiszta. Szakemberként igyekeztem dolgozni, és szakmai érvek, elemzések alapján dönteni” 

– mondta Blatny újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: a kormányfő talán azért lépett így, mert úgy véli, hogy Csehország már túl van a járvány legnehezebb szakaszán.

Nem volt hajlandó elismertetni a keleti vakcinákat

Milos Zeman államfő már több mint egy hónappal ezelőtt követelte Blatny menesztését, arra hivatkozva, hogy szerinte a tárcavezető nem jó menedzser, és hibás lépéseket tett. Zeman kijelentette: amennyiben Babis nem meneszti Blatnyt, az negatív hatással lesz eddigi jó viszonyukra. Az ellenzék bírálta az államfőt, és azt hangoztatta, hogy Blatny, aki korábban kórházigazgató volt, tisztességesen irányítja az egészségügyet, és szakmailag megalapozott döntéseket hoz.

A sajtó szerint Zeman leginkább azt kifogásolta, hogy Blatny nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban,  amiért az államfő nyíltan lobbizott. A hatályos törvények szerint ilyen szakmai ügyben a döntő szó az egészségügyi miniszteré.

„Amíg én vagyok a minisztérium vezetője, addig Csehországban nem fognak használni olyan vakcinákat, amelyeket nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség” 

– hangsúlyozta több alkalommal is Jan Blatny, aki a Babis kormány harmadik egészségügyi minisztere volt. Csehországban már néhány hete lassul a járvány terjedése, és jelentősen csökkent a napi új fertőzések, elhalálozások száma és a kórházakra nehezedő nyomás is. Blatny még miniszterként bejelentette: a javuló helyzetre való tekintettel a cseh kórházak 50 külföldi covidos beteget hajlandóak fogadni kezelésre.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a cseh gyógyszerügynökségnek kellett volna engedélyezni?

Ezért gazember az EU, hogy nem képes engedélyeztetni ezeket a vakcinákat. Az oroszoknak nyilván nincs elég kapacitásuk, hogy az egész EU igényeit kielégítsék, de ahová tudnának szállítani és égetően szükséges lenne, ott sem merik használni, vagy ahogy tudják, megnehezítik a használatot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés