Kína Tajvan partjainál tart hadgyakorlatot

2021. április 6. 16:15
Kína „rutinszerű” hadgyakorlatot tart a saját területének tartott Tajvannál repülőgéphordozó rajával – közölte a kínai haditengerészet kedden.

A tájékoztatás szerint a manőver célja „a nemzeti szuverenitás, biztonság és a fejlesztési érdekek szavatolására vonatkozó képességek fejlesztése”. A haditengerészet hozzátette, hogy a jövőben rendszeresen fognak tartani hasonló hadgyakorlatokat.    

Az amerikai haditengerészet szintén kedden jelentette be, hogy a Theodore Roosevelt repülőgéphordozó és az őt kísérő hajóraj – az idén már másodszor – hajózott be a Dél-kínai-tengerre vasárnap „rutinműveletek” elvégzése céljából.    

A történések a térségbéli feszültség kiéleződését jelzik megfigyelők szerint.    

Kína rendszeresen megsérti a tajvani légteret és az utóbbi időben fokozta katonai tevékenységét is a sziget térségében. A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és gyakran tart hadgyakorlatokat a sziget közvetlen közelében. Az Egyesült Államok a legtöbb országhoz hasonlóan nem rendelkezik hivatalos diplomáciai kapcsolatokkal Tajvannal, ugyanakkor hallgatólagosan garantálja a sziget biztonságát a helyi vezetés legnagyobb fegyverbeszállítójaként.

(Reuters, MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés