A tüntetők vörösre festették Rangun utcáit

2021. április 6. 14:12
„A vér még nem száradt meg” – olvasható az egyik pirossal írt feliraton.

A mianmari tiltakozók vörös festéket fújtak Rangun utcáira és buszmegállókra kedden ezzel emlékeztetve a februárban hatalomra került juntát, hogy vér tapad a kezéhez.

Egy másik, festékkel írt üzenetben a közkatonákat szólították fel, hogy ne hagyják magukat kizsákmányolni „a hataloméhes kleptokratikus tábornokoktól. Ne öljetek embereket egy kutyaeledel árával vetélkedő alacsony fizetésért” – olvasható benne. Ez utóbbi üzenet a nép megkárosításával vádolta meg a junta központi döntéshozó testületét vezető Min Aung Hlaing tábornokot.    

A több ellenzéki csoport emellett röplapokon a buddhista újévet jelző, jövő héten esedékes vízünnep bojkottjára szólított fel.

A katonai hatalom ellenzéke szerint így lehetne ugyanis kimutatni az együttérzést az utcai összecsapásokban megölt tüntetőkkel és családjaikkal. A mianmari Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) legfrissebb összesítése szerint február elseje óta mintegy 570 ember vesztette életét, és csaknem 3500-at őrizetbe vettek a hatóságok, utóbbiak négyötöde még mindig rács mögött van.    

Több tüntető tavaszi forradalomnak nevezte mozgalmukat, amelyet utcai menetek,

békés tiltakozó akciók és polgári engedetlenségi kampányok jellemeznek az államigazgatási apparátus megbénítására.    

Szerdára a katonai hatalom ellenzéke újabb megmozdulást hirdetett, ezúttal kínai termékek elégetésével. A tüntetők közül számosan bírálják Kínát, mert szerintük a juntát támogatja. A tiltakozó akciók szervezését azonban nagyban hátráltatja, hogy a hadsereg korlátozza a vezeték nélküli szélessávú internetelérést, valamint a mobilinternetet, ami a tüntetők legfontosabb kommunikációs csatornája volt.    

A Mizzima helyi hírportál szerint a hatóságok elfogatóparancsot adtak ki több tucat hírességgel szemben,

kedden pedig Rangunban elfogtak egy ismert humoristát. Szithu Aung Mjint befolyásos újságíró a Facebookon arról írt, büszke, hogy felkerült azok listájára, akiket a hatalom fenyegetésnek tart. A délkelet-ázsiai országban a hadsereg február elején vette át a hatalmat, azóta szinte folyamatosak a tüntetések, a hatóság pedig éles lőszert is bevet a tiltakozók ellen.

(MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés