Ukrán értesülés: a Krímbe hamarosan még 25 orosz zászlóalj érkezése várható

2021. április 4. 23:02
Joseph Borrellt aggasztják az orosz csapatmozgások az ukrán határ mentén.

 Aggodalmát fejezte ki vasárnap az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt, és

kiállt Ukrajna szuverenitása mellett.

Josep Borrell nem sokkal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetését követően Twitter-üzenetben szögezte le: az EU határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, illetve bejelentette, hogy áprilisban az unió külügyminiszterei további megbeszéléseket tartanak ukrán hivatali partnerükkel. A héten Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök a kijevi parlament rendkívüli ülésén azt közölte, hogy Oroszország nemrég – a közelgő „Nyugat 2021” elnevezésű hadgyakorlat leple alatt – komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa ideiglenesen megszállt Krím félszigetre.   

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kifejtette, hogy március 30-i adatok szerint jelenleg az orosz-ukrán határ mentén, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben 28 orosz taktikai zászlóalj tartózkodik.

Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható,

ami már – szavai szerint – összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára. A Kreml részéről a csapatmozgásokról szóló hírt nem cáfolták, ám hangsúlyozták, hogy Moszkva nem kíván fenyegetően fellépni.

Címlapkép: MTI/EPA/Valda Kalnina

 

(MTI)

Összesen 365 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Oroszország olyan, mint az a kiöregedett, nehéz súlyú box bajnok, aki azért még most is tud találni egy nálánál kisebbet és gyengébbet, akit még meg tud verni, hogy így bizonyítsa, még van helye a nagyok között."

A nyugati médiák elfelejtették közölni azt a kb. másfél hetes információt, mely szerint Zelenskij elrendelte a szakadár területek és a Krím visszafoglalását. Úgyhogy a helyzetet az ukránok élezték ki.

Íme a rendelet (használják a google fordítót):

https://www.president.gov.ua/d..

"Hát márpedig Washington eltökélt abban, hogy az utolsó ukrán katonáig harcoljon."

Szerintem itt arról van szó, hogy az USA történelmi tapasztalata az, hogy az USA a nagy háborúkból mindig erösebben jött ki. Vezető szerepe manapság csökken, csökken a dollár szerepe, a gazdasági fölénye, csökken a világgal szembeni hadi fölénye is. A hadi stratégák szerint, ha egy haborúban a konkurens hatalmak kivéreznének, az USA dominanciája újra megkérdöjelezhetetlenné válna hosszú évtizedekre. Gazdaságilag ugyan Kína, de hadászati szempontból még mindig az oroszok a második nagyhatalom, és egy nagy Ukrán-Orosz háborúban az oroszokat valószínüleg sok veszteség érné, nem beszélve arról, hogy az oroszokat mekkora veszteség érné, ha még az EU-t is sikerülne az oroszokra ugrasztani.

"kiváncsi lennék kit tudnának ma rávenni az EUbol egy oroszok elleni katonai konflitusra."

Szerintem senkit, de ennek ellenére ez az USA-nak jól jönne. Arra viszont tutira számítanak, hogy a Balti államok és a hagyományosan oroszellenes lengyelek besegítenek az ukránoknak (ha mással nem is, de fegyverekkel, zsoldosokkal), hogy az oroszok egy kissé jobban kifáradjanak.

"az orosz támadóékek olyan 100 km- re megközelítik a lengyel határt...akkor már nem lesz választási lehetőség....."

Mindig van más lehetőség. DE lehet igazad van, és a más lehetőséget egyetlen EU politikus sem fogja akarni meglátni. Szerintem az emberek közt kialakítanak majd egy olyan információs teret, melyben már nem lehet majd más lehetőséget látni.

Egy 20-30 éves folyamat eredményeként alakult ki az I. világháború is. Az országok közt kialakult politika nyomán előállt az a helyzet, hogy a háborút senki nem akarta, mégis elkerülhetetlen volt.

Most is így alakul a helyzet. Nem akarunk az oroszokkal háborúzni, de előbb utóbb elkerülhetetlen lesz. Közben az elkerülhetetlenség semmi máson nem múlik, csak a politikusok makacsságán. A nyugat makacsul nem ismeri el az oroszoklakta területek jogait (pld. Donyeck, stb.) miközben feldarabolták Szerbiát és elismerték a Koszovói albánok jogait, es e jogot fegyveres erővel ki is kényszerítették. Ha az oroszok lépnek, akkor annyi történik, hogy követik a nyugat által felvázolt koszovói ábrát.

Putyin megorrolt Leninre, mert Oroszországból elvileg elszakadási jogú szövetséges köztársaságokból álló Szovjetuniót alakított; igaz csak azért, hogy kedvet teremtsen a Nyugat-Európában alakulandó kommunista államoknak is csatlakozni. Ennek vissza csinálását próbálja megkezdeni.

Hiába nem akar konfliktust az EU ha az oroszok meg igen.

Ilyesmikből szoktak fellángolni a háborúk. Mi nem akarjuk, de ők igen. Közben úgy viselkedünk, hogy ott sértjük az oroszok érdekeit, ahol csak lehet. Egy kisseb állam a behódolást választaná, osszehúzná a farkát hogy mint kis államocska, akár EU tagként is fennmaradhasson és normális külkapcsolatai lehessenek. De az oroszokkal szemben ez nem működik. Ugyanis egyenrangúnak tartják magukat a nyugattal.

Az ukránok, a Minszki egyezményben megállapodot fegyverszünetett szinte naponta megsértik, és néha-néha ágyukkal a kontakt vonalon Donyeck területe felé lőnek. És előfordul, hogy valakik a donyeckiak közül emiatt meg is halnak. Kb. egy hete egy találat nyomán meghalt egy donyecki kisfiú. A donyeckiak számára ez egy olyan helyzet, amikor nincs normális élet, és megoldásért könyorögnek Putyin-nál."Különösen az oroszok nem...akik meg akarnak háborúzni....."

A NATO országokkal szemben. A NATO a világ leggazdagabb államait tömöríti és kb. 1 milliárd a lakossága. Te meg komolyan azt hiszed, hogy a 150 milliós oroszok nekimennének a hatszoros túlerőnek?

"lesből lelőttek aknamező ellenőrzése közben a donyeckiek...nagyjából egyik kutya másik eb"

Te nem tudsz különbséget tenni?

Civilek, nők, gyerekek, öregek egy háborúban nem háborús célpont. Ez háborús bűnnek minősül az egész világon, az ítéleteket pedig Hágaban szokták meghozni. Ellenben, ha a katonák ellen irányul. Ebből kivétel ha a katona fegyver nélkül megadja magát, vagy éppen hadifogoly.

"Minél több a miné apróbb ország Európában neki annál jobb."

Igen. Kevesebb ráfordítással jobban irányítható.

Megjegyzem, Európában az utolsó és független állam Franciaország volt de Gaulle alatt.

Egyiknek sincs sok köze a Krímhez, legfeljebb mint gyarmatosító:
A Krím félszigetet csak 1783-ban gyarmatosították az oroszok.

1897-ben lakosságának 36%-a volt tatár és csupán 33%-a orosz.

A kommunisták népírtása után 1959-ben 0% volt a tatár és 71% volt az orosz.
(Wikip. és Rand McNally Atlas of World History)

Én nem tudni magyar jól, de akarni beszélni jó!!!!!

Azt javaslom, hogy mielőtt rákattintasz az "elküldés" gombra, olvasd el azt amit írtál.
Mert az a szöveg amire én reagáltam, az anyanyelved megcsúfolása.

Nem görög etnikai, hanem csak görög kulturális elemeket átvevő szittyák lakták. Kb. Krisztus előtt 500-tól.

Nem a Kárpát medencéről írtam, hanem a Krímről a The Penguin Atlas of World History, 1974, első kötete 38. oldal térképe szerint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés