A Klubrádió-ügy miatt kritizálta a kormányt az amerikai külügy

2021. április 4. 18:42
Az USA külügyminisztériuma által kiadott emberjogi jelentés szerint szélsőségesek fenyegetik a a roma és a meleg közösség tagjait, a civil szervezetek „politikai és jogi megfélemlítés” alatt állnak.

„A demokratikus rend és az emberi jogok helyreállítása áll a Biden-Harris elnökség külpolitikájának központjában” – küldött írásbeli választ a Klubrádió kérdésére az amerikai külügyi tárca. A médium a a minap nyilvánosságra hozott emberjogi jelentéssel kapcsolatban érdeklődött, amelyben az amerikaik név szerint említik a Klubrádió ügyét, hozzátéve hogy a rádió „a kormánnyal kritikus híreket közöl”.

A válaszlevélben az amerikai külügy úgy fogalmaz: a magyar kormánnyal folytatott hivatalos tárgyalások részét képezi ezeknek a kérdéseknek újbóli felvetése, illetve az, hogy a magyar kormány tartsa be vállalt nemzetközi kötelezettségeit. Erre vonatkozó aggályait a nyilvánosság előtt is kifejezte az Egyesült Államok. Február 10-én közleményben tudatták, hogy komoly aggodalomra ad okot a média sokszínűségének folyamatos felszámolása, a többi között az, hogy a Klubrádió frekvenciájának megvonásával Magyarországot egyik független hangjától fosztják meg.

„Több magyar és nemzetközi szervezet osztja álláspontunkat” – tették hozzá.

Kiderül továbbá, hogy csalódást okozott számukra a magyar médiatanácsa döntése arról, hogy március 11-én érvénytelennek nyilvánította a Klubrádió új pályázatát elveszített frekvenciájára. A 2020-as emberi jogi jelentésben pedig külön kitértek arra, hogy elfogadhatatlannak tartják a Magyarországon tapasztalt állami médiaközpontosítást, az újságírók fenyegetettségét és olyan törvények elfogadását, amelyek korlátozhatják a sajtó- valamint a szólásszabadságot – írják az amerikaiak.

A Klubrádió közli az eredeti levelet is, amelyet itt olvashatnak el.

Közben a Magyar Hang összefoglalta az Egyesült Államok külügyminisztériumának nemzetközi emberi jogi jelentését, amely szerint öt területen került sor súlyos jogsértésre hazánkban: az amerikaik sérelmezik, hogy büntetőjogi szankciók járnak „hamis állításért” vagy becsületsértésért, és kitérnek többek között a migránsokra, akiket szerintük a „visszatoloncolás veszélye fenyeget”. Szerintük továbbá szélsőségesek fenyegetik a a roma és a meleg közösség tagjait, a civil szervezetek „politikai és jogi megfélemlítés” alatt állnak.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

„A demokratikus rend és az emberi jogok helyreállítása áll a Biden-Harris elnökség külpolitikájának központjában”

Akkor állítsa helyre az USA-ban. Lenne mit tennie. Más országok életébe pedig ne avatkozzon bele, mert erre senki sem hatalmazta fel.

A rég halott Janis Joplint hagyjuk ki, az egyik legszuggesztívebb énekesnő volt, máig emlékszem a "Mercedes Benz"-re...

A magyar KÜM mikor ad ki emberjogi jelentéseket?

Ide fognak jönni elhozni az ő demokráciájukat?
Úgy szokták.......

Ja. Többet kell venni és békén hagynak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés