WHO: „Elviselhetetlenül lassú” a vakcinaterjesztés Európában

2021. április 1. 17:23
Mostanáig a kontinens lakosságának 10 százaléka kapta meg az oltás egy adagját, és csupán 4 százaléka mindkettőt.

Az Egészségügyi Világszervezet „elviselhetetlenül lassúnak” tartja a Covid19 elleni vakcinák terjesztését, mert hat hete folyamatosan nő az új fertőzöttek száma a kontinensen – figyelmeztetett a WHO, számol be az Euronews. A szervezet annak ellenére lassúnak találja a haladást, hogy a világtörténelemben még soha nem fejlesztettek ki ilyen rövid idő alatt vírus elleni vakcinát. De a szervezet adatai szerint Európa 51 országában egyetlen hét alatt 1,6 millió ember fertőződött meg az új koronavírussal.

A növekedés minden korcsoportban megmutatta magát, kivéve a 80 fölöttiek között, akik között már látszik a vakcináció hatása. „A vakcinák jelentik a legjobb kiutat a jelenlegi pandémiából. Nemcsak hatásosak, de rendkívül hatékonyak is a fertőzés megelőzésében. De a vakcinák terjesztése elviselhetetlenül lassú” – mondta a WHO európai regionális igazgatója, Hans Kluge. „Amíg az átoltottság ilyen alacsony, addig továbbra is érvényben kell tartanunk a közelmúltban bevezetett közegészségügyi szabályokat.

Fel kell gyorsítanunk a folyamatot, növelnünk kell a gyártást, egyszerűsíteni az oltást, és fel kell használnunk minden létező adagot

– tette hozzá Kluge.

Mostanáig a kontinens lakosságának 10 százaléka kapta meg az oltás egy adagját, és csupán 4 százaléka mindkettőt. A WHO adatai szerint a vakcináció minden gazdag országban elkezdődött már, de az alacsony és közepes jövedelmű országoknak csak a 60 százaléka ilyen szerencsés. Tíz ország pedig a COVAX-program keretében kapott oltóanyagot, ebben a rendszerben a gazdagabb országok finanszírozzák a szegényebb országokba jutó vakcinák egy részét.

(MTI)

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ott ette mag a fene, ha csak a 80 év felettiek esetében látszik csak a vakcináció hatása.

Te nem érted, hogy mi a bajom.
Természetesen nem az a gondom, hogy az idősek be vannak oltva, hanem az, hogy nem elég fiatal(abb) kapta meg az oltást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés