Trógernek nevezte az intézkedő rendőrt a Floyd-ügy első szemtanúja

2021. március 30. 12:14
Egy profi MMA-harcos meghallgatásával folytatódott Derek Chauvin volt rendőrtiszt gyilkossági perének tárgyalása. A férfi, aki tavaly májusban tanúja volt George Floyd halálos kimenetelű letartóztatásának Minneapolisban, kedden másodikként tett tanúvallomást.

Donald Williamst hallani lehet az egyik néző mobiltelefonján, ahogy Derek Chauvinnal kiabál, aki térdét mintegy kilenc percig tartotta a bilincsbe vert, 46 éves George Floyd nyakán a 2020. május 25-én történt letartóztatás során, nem sokkal azután, hogy Floydot hamis 20 dolláros bankjegy használatával vádolták meg. Williams a videóban „tróger”-nek nevezi Chauvint 

A férfi azzal vádolja a fehér rendőrtisztet, hogy „élvezte” a megbilincselt fekete férfi visszatartását, és hétfőn azt mondta az esküdteknek, hogy szerinte a rendőrtiszt a térdét „vérfojtáshoz” használta Floydon, ami egy olyan birkózó mozdulat a harcművészetekben, melynek célja, hogy az ellenfél elveszítse az eszméletét.

A videó, amely az ügyészek szerint „túlzott erő alkalmazását mutatja”, felháborodást és tömegtüntetéseket váltott ki az Egyesült Államokban, majd az egész világon. A tüntetők kezdetben a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak, majd a fekete emberek életének fontossága mellett tüntetve erősödött meg a BLM-mozgalom. A tárgyalást épp ezért a nyugati sajtó több helyen az „amerikai igazságszolgáltatás lakmuszpróbájaként” kíséri figyelemmel. 

Chauvin ügyvédjei azzal védekeznek Williams tanúvallomásával szemben, hogy a férfinak nincs tudása a rendőri intézkedési módszerekről.

A 45 éves Derek Chauvin nem vallja bűnösnek magát a vád szerinti „másodfokú gyilkosság bűncselekményében”, amelyet ha az esküdtszék jóváhagy, akár 40 év börtönt is jelenthet neki. Chauvin ügyvédjei a harmadik fokú gyilkosság és másodfokú emberölés vádjait is tagadják. Őt és a helyszínen intézkedő másik három tisztet a Floyd halála utáni napon már elbocsátották a rendőri testülettől.

Az ügyész hétfői nyitóbeszédében azt mondta, hogy Chauvin elárulta jelvényét, „amikor túlzott és ésszerűtlen erőt alkalmazott George Floyd testén”.

Chauvin ügyvédei azzal érvelnek, hogy a férfi egy 19 éves szolgálata során alkalmazott rutint követett, és egyáltalán nem tért el annak arányos alkalmazásától. A védelem szerint Floyd halálának fő oka kábítószer-túladagolás volt, aminek ellentmond a hivatalos halottkémi jelentés, mely a halál okaként hivatalosan is a rendőri beavatkozást jelölte meg.

(Reuters)

Fotó: MTI/AP/Bírósági televízió felvétele

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tkp, a 27 millió dolláros fájdalomdíjat azoknak kellene visszafizetni a Floyd-családtól, akik letérdeltek ennek a hamis fake történetnek nyomán...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés