A Himalája lábához költözik a debreceni vörös panda

2021. március 29. 14:51
A fenyegetett helyi fajok védelmére és tenyésztésére szakosodott, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe költözik a debreceni állatkert egyik vörös pandája – közölte az intézmény vezetője hétfőn.

Nagy Gergely Sándor kiemelte: az ország első vidéki állatkertje történetében először vesz részt olyan, kontinenseken átívelő nemzetközi fajmegőrzési tenyészprogramban, amelynek célja az egyedek természetes élőhelyre történő visszatelepítése.    

A veszélyeztetett besorolású vörös panda globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) részeként két európai intézmény, a koppenhágai és a debreceni állatkert egy-egy egyedére esett a választás, hogy átköltözzenek a faj természetes elterjedési helyén, a Himalája déli részén működő dardzsilingi állatkertbe.    

A Debrecenbe 2014-ben érkezett, kiváló genetikájú nőstény ikerpár egyik tagja,

Pici hétfőn indult útnak a faj európai programját koordináló rotterdami állatkertbe, ahonnan rövidesen tovább szállítják Indiába

– jelezte az igazgató.    

Pici ikertestvére, Maci sem marad azonban magára: már javában udvarol neki Pandita, a fiatal hím, aki tavaly nyáron érkezett Debrecenbe az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

(MTI)

Fotó: Nagyerdei Kulturpark, Debrecen

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen más faj, nincsenek rokonai. Annyiban hasonlít a kedves óriáspandára, hogy Ő is bambuszt eszik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés