Megakadt az EU-s helyreállítási alap németországi elfogadása

2021. március 26. 18:05
Egyelőre nem hirdetheti ki a német államfő a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló európai uniós pénzügyi alap támogatásáról szóló törvényt.

Az alkotmánybíróság azzal indokolta a felfüggesztő határozatot, hogy el kell még bírálni egy beadványt, amely a jogalkotási folyamat leállítását célozza. Nem közölték, hogy ez meddig tarthat. A beadványt a kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt egyik volt elnöke, Bernd Lucke és a hozzá csatlakozott nagyjából kétezer ember jegyzi. Szerintük a hitelfelvétellel finanszírozott NGEU ellentétes az uniós joggal, ezért Németországnak ki kell maradnia belőle. A szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön fogadta el a kormány előterjesztését az NGEU-ról. Csak az AfD képviselői szavaztak nemmel. A törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat pénteken fogadta el a Bundestag által alkotott jogszabályt, amely akkor lép hatályba, ha Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök aláírja és kihirdeti.

Az alkotmánybíróság ennél az utolsó állomásnál függesztette fel a folyamatot.

A kormány azt kérte a törvényhozástól, hogy emelje be a német jogrendbe a tagországok kormány-, illetve államfőit összefogó Európai Tanács tavaly december 14-én hozott határozatát,

amelyben rendelkeztek az EU-s költségvetés bevételi oldaláról, az úgynevezett saját források ügyéről. Ez a határozat felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy bevonjon a tőkepiacról 750 milliárd eurót. A brüsszeli bizottság ezt csak akkor teheti meg, és a hitelfelvétellel szerzett pénzt is csak akkor oszthatja szét a tagállamok között, ha a határozatot valamennyi EU-tagnál ratifikálták, vagyis beemelték a nemzeti jogrendbe – emelték ki azt előterjesztésben. A kormány azt is hangsúlyozta, hogy a hitelfelvétel egyedi, egyszeri eset, a súlyos gazdasági válsággal járó járvány miatt vált szükségessé, és nem jelenti az egyes tagországok által külön-külön, az NGEU-tól függetlenül felhalmozott adósság törlesztése iránti felelősség közösségi szintre emelését.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés