Izrael: Netanjahuék 61-59 arányban kikaptak a választáson

2021. március 25. 17:10
Két éven belül negyedszer tartottak parlamenti választásokat.

A szavazatok 100 százalékának összeszámlálása után, a még nem hivatalos eredmény szerint 61–59 arányban győztek a Benjámin Netanjahu miniszterelnök távozását követelő pártok az izraeli parlamenti választásokon – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Délután befejeződött a nem állandó lakhelyen leadott mintegy 428 ezer dupla boríték feldolgozása is Jeruzsálemben. A hivatalos eredményt a voksok újbóli ellenőrzése után, csütörtök este vagy péntek reggel teszik közzé, azonban a lap szerint a csütörtökön megszámlált szavazatok nem hoztak lényegi változást a már szerdán kialakult arányokban a két egymással szemben álló tömb, a Netanjahu–ellenes, illetve az őt kormányfőnek választó jobboldali-vallásos blokk között.

Hét képviselője lesz az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjának

A 97 százalékos feldolgozottságnál közzétett – és a lap szerint várhatóan már nem változó – választási összesítés szerint Netanjahu kormányzó Likud pártja 30 mandátumot szerzett meg a 120-ból, és ezzel a legnagyobb párt lett, noha a tavalyi választásokhoz képest elveszített hat képviselői helyet. A második legnagyobb az ellenzéki centrista Van Jövő (Jes Atíd) nevű párt lett Jaír Lapid vezetésével, akik 17 képviselőt küldhetnek a kneszetbe.

Kilenc helye lesz a szefárd ultraortodoxok Sasz nevű, Netanjahut támogató pártjának.

Erős, a hangsúlyt a politikusi tisztességre és egyenességre helyező kampánnyal nyolc politikust delegálhat a törvényhozásba Beni Ganz centrista Kék–Fehér pártja, amely sokáig a kiesés szélén táncolt.

Hét képviselője lesz az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tórapártjának, Naftali Bennet Jobbra nevű jobboldali nacionalista tömörülésének, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártjának, illetve Meráv Michaeli vezetésével a szociáldemokrata Munkapártnak, amelyet a politikusnő keltett életre, ugyanis a kampány kezdetén egy mandátumot sem jósoltak neki a közvélemény–kutatók. Hat helyet szerzett a Vallásos Cionisták nevű pártszövetség.

A Raam nevű muzulmán hagyományőrző arab pártnak négy törvényhozója lesz

Szintén hatan lesznek az arab pártok közös listájáról bejutott törvényhozók, akik az előző kneszetben még tizenöten lehettek.

Csak hat mandátumot tudott szerezni, és ezzel csalódást okozott a Likudból kivált Gideon Szaár vezette Új Remény (Tikva Hadasa) nevű jobboldali liberális párt,

amelynek a kampány kezdetén még húsz helyet jósoltak. Ugyancsak hat politikust delegálhat a kneszetbe a baloldali liberális Merec párt is, amelyet az utóbbi hetekben a 3,25 százalékos választási küszöb közelében mértek, és így a kiesés fenyegetett. A Raam nevű muzulmán hagyományőrző arab pártnak négy törvényhozója lesz, és ők jelentik a kormányalakításnál a mérleg nyelvét, mert Naftali Bennethez hasonlóan nem kötelezték el magukat sem a Netanjahu melletti, sem az ellene fellépő tömb mellett.

Két éven belül negyedszer tartottak parlamenti választásokat Izraelben. A korábbi választások után Netanjanu nem tudott létrehozni többségi koalíciót, de az ellenzék sem volt képes kormányt alakítani. Tavaly márciusban, a harmadik választás után a centrista Kék–Fehér párt élén álló Beni Ganz feladta legfőbb választási ígéretét, és koalíciós megállapodást írt alá Netanjahuval, azonban közös kormányzásuk válságba került, és ez újra választásokhoz vezetett.

(MTI)

Fotó: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud párt elnöke a parlamenti választások eredményváró rendezvényén Jeruzsálemben 2021. március 24-én. MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

jó vicc a hagyományőrző arab párt=iszlamista
annyira apartheid Izrael, hogy az araboknak 2 pártja is bejutott
ilyenkor kussol a bbs, cnn, guradian

mi a kulonbseg az izraeli parlament meg az EP kozott?
az elobbiben van nehany palesztin is...

Hogy Horthy miniszterelnök lett volna?
Érdekes!
Eddig is láttam, hogy nagyon buta vagy, most megerősítetted.

Orbánra kik adták meg a kilövési engedélyt? Úgy gondolod, hogy 2022-ben nem a választói akarat dönt a választáson, hanem a mindig tagadott, nem létező háttérhatalom? Azt pedig csak mellékesen említem, hogy nézz utána, Horthy idején kik voltak miniszterelnökök, mert ő kormányzó volt. Ne szólj hozzá ahhoz, amihez nem értesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés