Megalakul a közös magyar párt Szlovákiában

2021. március 23. 14:36
Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás egyesülésével jön létre az új párt, a Szövetség (szlovákul: Alianca).

Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést csaknem kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával jellemzett egységesítési folyamat előzte meg. „Újabb komoly és fontos lépést tettünk a felvidéki magyarok politikai egységesítése irányába” – jelentette ki Forró Krisztián, az MKP elnöke. Leszögezte: az új párt magyar párt lesz, olyan magyar párt, amely a régiókban élő többi nemzetiséget is képviselni fogja.

Többségben a Magyar Közösség Pártja

Az új tömörülésnek az országos elnökségébe az MKP 9, a Híd 5 és az Összefogás 4 tagot fog delegálni – írta meg az Új szó. A közösséget alakító szervezetek platformok formájában fognak tovább működni az új párton belül.A Szövetség első elnökét az MKP, az Országos Tanácsának vezetőjét a Híd, a szakmai alelnököt pedig az Összefogás adja. Arról azonban még nem érkezett tájékoztatás, hogy név szerint kik lesznek ezek a tisztviselők. Ez majd a pártegyesülés folyamán fog eldőlni.

Az új párt kongresszusának összehívására valószínűleg még hónapokat is várni kell Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke szerint. Itt fogják majd megválasztani egyébként a szóban forgó tisztviselőket.

Együttműködés: határon innen és határon túl

Az Új szó kérdésére Forró Krisztián, az MKP elnöke azt mondta, hogy még nem állapodtak meg abban, hogy mely szlovák pártokkal terveznek dolgoznának együtt. Azt viszont kijelentette, hogy

kizárt, hogy a Marian Kotleba vezette ultranacionalista L’SNS-szel, vagy az abból kivált, szintén szélsőséges Republikával együttműködjenek.

Felmerült a kérdés a magyar kormánnyal való partnerséggel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban Forró azt mondta, hogy számukra fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a budapesti kormányzattal. Hozzátette azonban, hogy arról nem született döntés, hogy stratégiai partnerek legyenek-e. Sólymos László a Híd elnöke viszont azt mondta, hogy a szlovákiai magyar képviseletnek egyenrangú viszonyt kell kialakítania a mindenkori magyar vezetéssel. Mózes Szabolcs az említettekel kapcsolatban hozzátette, hogy számukra az az elsődleges, hogy ne importálják Szlovákiába a magyarországi politikai viszonyokat.

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem a legjobbakat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés