A Parlamentből dobták a mélybe Szőts András színészt a Lenin-fiúk

2021. március 21. 7:30
Írta: Sal Endre
Megszurkálták, agyonverték, majd a Parlament harmadik emeletéről egy aknába dobták a testét a Lenin-fiúk. A mártírhalált halt színész, Szőts András 37 évesen lett a vörös terror áldozata 1919-ben.

A ma 102. éve megalakult Tanácsköztársaság működése közben, a Parlamentben létrehozott kommunista politikai rendőrség számos embert kínzott meg s dobott az éj leple alatt a Dunába. A korabeli leírások szerint az alagsorban gyötört emberek kiáltásai miatt a Parlament elé járó motorú autókat állítottak, hogy elnyomja a mártírok segélykiáltásait. Itt ölték meg a tehetséges színészt, Szőts Andrást is, aki 140 éve, 1881 augusztusában látta meg a napvilágot, de csak 37 évig élhetett.

Kolozsváron született Incseli Szőts Andrásként, az előnevet még II. Lipóttól kapta a családja. Már a gimnáziumban is minden vágya az volt, hogy színész lehessen, ezért költözött 1903-ban Budapestre, és el is végezte a színiakadémiát. Már kezdő színészként többször írtak róla a lapok, az egyik például megállapította:

„erős temperamentumával szép jövőre tarthat számot”.

1906-ban a Pesti Hírlap emelte kalapját az abban évben végzős Szőts András előtt, aki Aradon alakította Cyrano de Bergerac főszerepét. A lap szerint „figyelemre méltó debutot” láthatott a publikum.

Százával ölték meg az embereket a Tanácsköztársaság nevében (fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor)

 

1909-ben a színészi karrier mellett katonai pályába kezdett, Nagyváradon a magyar királyi 4. honvéd gyalogezred tartalékos hadnagya lett, s nem volt kérdés számára, hogy az I. világháborúban is harcba megy. Azt tudni lehet, hogy nem sokkal a háború kitörése után mérgezés miatt hosszú ideig ápolták, ám visszament a frontra. Végül

főhadnagyként szerelt le, és a hősiessége miatt megkapta a Bronz Katonai Érdemrendet.

Szőts András tehetségére jellemző, hogy a Nemzeti Színház szerződtette: olyan nagyságokkal szerepelhetett egy színpadon, mint Jászai Mari vagy éppen Blaha Lujza. De ott volt a társulatban egy bizonyos Lugosi Béla is, aki később, a Tanácsköztársaság ideje alatt támogatta az új rendszert, s mindezért a vörös terror bukása után, némi kitérővel az Egyesült Államokba távozott, ahol aztán Drakula grófként a világhírig jutott. Szőts a színészi pálya mellett az egyik legjobb barátjával, az iskolai tanár Homonnai Imrével állandóan újításokon törte a fejét. Több szabadalmat is beadtak, például a szabadalmi hivatalhoz fordultak egy olyan esernyővel, amelynek a nyele csuklós. Ez később meg is valósult, ám nincs nyoma annak, hogy övék lett volna a szabadalom.

Aztán elérkeztünk 1919-hez: 

Szőts András részt vett a ludovikás tisztek felkelésében,

amelynek Lemberkovics Jenő százados volt a vezetője. Őt a vörösök azonnal kivégezték, Szőtsöt ellenben a Parlamentbe hurcolták, ahol embertelen kínzásoknak vetették alá az alagsorban. Agyba-főbe verték, megszurkálták, majd valószínűleg azt a látszatot akarták kelteni, hogy öngyilkos lett, így a Parlament harmadik emeletéről egy aknába dobták a testét.

Történt mindez június 26-án. Sokáig senki nem tudta, mi történt a színésszel, aztán a Tanácsköztársaság bukása után a Nemzeti Újság írta meg a rémes esetet. Így értesült róla a Nemzeti Színház társulata is, amely eldöntötte, egy portrét festetnek a mártírról és azt kiállítják a Nemzeti Színház épületében. Így is történt, 1920-ban a színház társalgójában fel is avatták a festményt, amely aztán a II. világháború végéig a helyén maradhatott, ekkor azonban a kommunista hatalom levetette.

Csak a vörös terror bukása után derült ki, hogy a Parlamentben kínozták halálra Szőts Andrást (fotó: Fortepan/Szabó Lóránt)

 

Közben az is kiderül, kik tehettek Szőts András haláláról. Például a hithű kommunista, a Tanácsköztársaság egyik véreskezű végrehajtója, Korvin Ottó, akit még 1919 végén tartóztattak le és ítéltek halálra. Habár a történészek már bebizonyították, hogy vérszomjas Lenin-fiúról van szó, ehhez képest még ma is több közterület viseli a vörös terror egyik meghatározó képviselőjének a nevét.

Szőts halála Korvin helyettese, Sallai Hollander Imre lelkén is szárad, ők ketten rendelték el a gyilkosságot. Őt 1932-ben állították bíróság elé, Fürst Sándor társaságában. A tárgyaláson Szőts András megölése is szóba került: a bíró kiemelte, hogy Korvin és Sallai Hollander adott rá engedélyt, ám Sallai faarccal csak annyit válaszolt: „nincs tudomásom a dologról”. A tárgyalás végén Sallai Hollander és Fürst Sándor sem kerülhette el a bitófát.

Szőts András mártíromságát 2016 óra a Parlament épületében emléktábla hirdeti,

Kövér László házelnök avatta fel.

Közterület ellenben nem hirdeti a nevét. Százegy év után talán ideje lenne végre egy-két Korvin utcát Szőts Andrásra változtatni.

Összesen 276 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország ellen nemzetközi bűnöző Rothschild-uralom több mint 100 éve, lényegében a kiegyezés óta folytat mindent átfogó hajszát.
A Rothschild-i Talmud-ideológia alapja: uralni a gojokat, és ez az uralom Magyarország földrajzi fekvése okán számukra fontos.
Ahogy a Duna-mente volt az egyik kiemelt konfrontációs vonal az évszázadok során, ez mára, a digitális világban sem változott...
Ekkora ellenséges erő, mint a rothschildi megállíthatatlannak tűnik, ám:
amennyiben a magyar társadalom nem választ magyargyűlölő bal-liberális pártokat a főhatalomba, a parlamenti többségbe, akkor - de csakis ebben az esetben:
a Rothschild-Talmud itt nem győzhet.

Hát igen, ennek lett az áldozata szegény Szőts András.

A Lenin-fiúk akkor még nem tudták, de nyilván sejtették, eljön az idő, amikor a világ proletariátusa egységesen a Google-jelszót fogja hirdetni:
"Fehér nők csak fekete férfiakkal lehetnek boldogok" -
és akik ezzel szembe mennek, azt bizony kidobják majd az ablakokon, esetleg a Dunába lövik, a Hollán-módszer szerint...

a Hollán-módszer szerint... - és nem azért, mert többségük zsidó volt.
Csak véletlenek összjátéka, optikai csalódás, nincs jelentősége - ezt magától Vágó Pityutól, Bolgár úrtól tudjuk, no meg Bródytól, aki megmondta: Ezek NEM ugyanazok

Bárcsak így lenne, de sajnos, ez:
Összeesküvés-gyakorlat.

Igen, és az általad nagyon pontosan említett "igénytelenségnek, plusz penetráns gyűlöletnek" egyik gyilkos megnyilvánulása a szolidaritás hiánya, merthogy vannak számunkra kedves meggyilkoltak, és vannak olyanok, akik minket nem érdekelnek.

Fordítok:
A jövőbeni izraeli haditengerészet iskolája új otthont kapott 1936. március 29-ével Civitavecchiában. A 49 kadettből, akik tíz országból érkeztek, harminc tagja volt a GUF-nak, a Fasiszta Egyetemi Ifjúságnak. Aldo Lattes, a rabbi áldása az évnyitón így kezdődött: Viva L'Italia! Viva Il Re! Viva Il Duce!
Később a Betárok nagy lelkesedéssel énekelték a "Giovinezza"-t és a "Besciúv Adonái"-t a hivatalos Betar himnuszt.

Forrás: Lenni Brenner: 51 documents, Zionist Collaboration with the Nazis (Cionista együttműködés a nácikkal), Barricade Books, 2002, 165.old.

Gyógyszer? Golyó.

Talán jobb lett volna, ha azok a ludovikások márciusban vagy még előbb próbálják átvenni a hatalmat.

Vadai most is ilyenekről álmodik....

Mit fognak művelni, ha vereséget szenvednek .....
Mit fognak művelni, ha nyernek ......

Akkor most gyilkosnak neveztél? Csak hogy pontosan értselek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés