Liberális erősödés, baloldali összeomlás – így választott Hollandia

2021. március 18. 8:30
Mark Rutte örülhet, 17 párt a holland parlamentben: liberális előretörés, felőrölt baloldal, erős, ám megosztott szélsőjobb – és új bevándorló-párt is van a láthatáron. Elemzésünk a holland exit pollokról és részadatokról!

Címlapképen: Mark Rutte lemondása után biciklivel távozik Vilmos Sándor királytól január 15-én. Fotó: Shutterstock 

 

A 2021-es holland nemzetgyűlési választáson választáson 13,2 millió ember volt jogosult a szavazásra. Bár egy felmérés szerint a nem szavazó megkérdezettek 22%-a felelte azt, hogy a koronavírus miatt fél szavazni, a részvételi arány 82,6%-os, kimondottan magas volt, ennél legutóbb 1986-ban volt magasabb a részvételi arány.

Noha a végső eredményekre még várunk, az exit pollok és a részeredmények szerint a választás győztese egyértelműen a liberális Mark Rutte által vezetett Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD). Rutte immár negyedszer alakíthat kormányt, és

nem sok választja el attól, hogy a valaha volt leghosszabb ideje regnáló holland miniszterelnök legyen;

ahogy ő a Merkel és Orbán után a legrégebben, 11 éve kormányzó miniszterelnök is az EU-ban. Rutte előző kormányában a szociálliberális D66-al és két keresztény párttal alakított kormányt, és valószínűleg most is hasonló koalíció állhat fel.

 

 

A konzervatív Telegraaf szerint Ruttén kívül komoly győzelmet könyvelhetett el a D66 is, ami 5 újabb székkel 24 székre növelte részvételét a 150 fős holland alsóházban. A korábban második helyre jósolt Szabadságpárt, Geert Wilders pártja jelen állás szerint 17 széket nyert, ez hárommal kevesebb, mint négy évvel korábban, és jóval alatta van a választás előtti felméréseknek, melyek ritkán jósoltak 20-nál kevesebb széket a pártnak.

A jelek szerint a D66 részben a Sargentini-féle Zöld Baloldal (Groen Links) rovására erősített, ezt mutatja például néhány helyi eredmény: a hagyományos liberális egyetemi városban, Nijmegenben például korábban a Zöld Baloldal tartolt, most pedig a D66 vette át a vezetést.

Az eljövendő kormánykoalíció hangsúlyait jelezheti, hogy a keresztény CDA párt, Rutte eddigi egyik partnere négy széket veszített, most 15 székkel lesz jelen.

A liberális koalíciós partner tehát erősödött, a kereszténydemokrata gyengült.

Az előrejelzések alapján a baloldali pártokat a Telegraaf szerint erős csapás érte. A Timmermans-féle szocialisták, a PvdA megismételte 9 székes eredményét, miután a legutóbbi EP-választáson még taroltak. A Judith Sargentini-féle Zöld Baloldalt és a Szocialistákat a lap szerint „kíméletlenül büntették a választók”. A Szocialisták 14-ről 9 székre csökkentek, a Zöld Baloldal székei pedig megfeleződtek. „Így a Zöld Baloldal vált nagy vesztessé” – véli a lap.

Érdekesség, hogy az előrejelzések szerint az állatok jogaiért harcoló PvdD nyert egy új széket – immár hat székkel rendelkezik –, így ők egy olyan baloldali párt voltak, mely profitált a választásból.

Meglepetés lehet, hogy a Thierry Baudet-féle, EU-szkeptikus Fórum a Demokráciáért (FvD) az előrejelzésekkel szemben mégsem tűnt el a süllyesztőben, és lehet, hogy még a Zöld Baloldalt is lenyomja.

Baudet-éknak eddig két székük volt, és lehet, hogy most nyolcat is szereznek,

így a lap egyértelműen a győztesek között említi. Ellentétben más pártokkal, a Fórum az utcán is erősen kampányolt, a lap szerint ennek köze lehetett az eredményhez. Bejutott viszont a Fórumból kiváló JA21 jobboldali párt, mely elsősorban a Fórum ifjúsági tagozatának nyári rasszista-botrányai után akart mérsékeltebb arcot mutatni, most viszont már a lehetséges együttműködésről beszél. A Politico ezt úgy foglalta össze, hogy a „szélsőjobboldal" összesen nem teljesített rosszul, közel harminc széket is szerezhetett – de tovább szakadozott.

Az előrejelzések szerint a bevándorló érdekképviseletet hirdető DENK alsóházi jelenléte három székről kettőre csökkent, ennek köze lehet a pártból kiváló BIJ1 lehetséges bejutásához, melynek egy széket jósolnak az exit pollok. Míg a DENK főleg a marokkói és török származású emberek képviseletére fókuszál, a BIJ1 főleg a suriname-i származásúak között népszerű: sokat profitált a BLM-tüntetésekből is, a párt színei pedig a fekete és a sárga.

A „páneurópai”, Momentumra hasonlító Volt párt is az alsóházba juthatott az előrejelzések szerint, 3 széket jósolnak nekik.

A legtöbb párt vezetője már reagált a jósolt eredményekre. Rutte gyors kormánykoalíció-alakítást sürgetett, elsősorban

a koronavírussal szembeni harcot jelölte meg a következő hetek és hónapok feladataként,

és természetesen „nagyon büszke” az eredményre. 

A D66 elnöke, Sigrid Kaag a fent is jelzett eredmények és hangsúlyeltolódások hatására „progresszívebb" kormány szükségességéről beszélt.

Wilders megköszönte a kapott szavazatokat, de csalódottságát fejezte ki az eredmény kapcsán.

A Zöld Baloldal elnöke, Jesse Klaver „fájdalmasnak” nevezte az eredményt, és csalódottságát fejezte ki a PvdA elnöke, Lilian Marijnissen is.

Baudet ezen cikk írásakor még nem reagált az exit pollok eredményére, a DENK viszont kijelentette, hogy szavazói alul vannak reprezentálva az ilyen felmérésekben, és ezért még bíznak a jobb eredményben.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"17 párt ugyan minek?"
Mindenki mindenkivel és mindenki mindenki ellen, ebből lesznek - vannak - a langyosak.
A spekulánsnak ez a terített mező, csak le kell szakítani a "termést".

Az a furcsa, hogy Rutte valamennyire megtestesíti a régi néplelket. Puritán, kerékpárral jár, ha kocsi kell akkor előszedi a 20 éves Saab-ját, vagyona igazából nincsen. A hollandok általában takarékosak (kuporgatók) és nem szívesen adnak másoknak, akik szerintük csak elherdálják a pénzt, a helyett, hogy hozzájuk hasonlóan fogukhoz vernék a garast. ( Még egy férjezett lány is tudja, hogy hány süteményt vehet, ha meglátogatja az Anyját, ami nálunk elképzelhetetlen.) A vicc szerint a skótok azok a hollandok, akik elmenekültek, mert megunták a spórolást. Hogy e mögött mennyire van az, hogy századok óta harcolnak a tengerrel, újabb területeket elhódítva azt nem tudom, de biztos, hogy megkeményítette, rideggé tette őket. ( Valamikor egy középkori vihardagályban százezrek fulladtak a vízbe.)

Van, ami stimmel van, ami nem. A terület az nagyjából ( 41 ezer km2), a lakosság viszont 17 millió, azaz igen nagy a népsűrűsége. Nem véletlenül jönnek hozzánk, ahol élvezhetik a tájat, a földet és azt, hogy nem néznek egymás szájába.

17 párt együttműködése csak azt eredményezi, hogy kilúgozott, semmitmondó "programok" mentén ad hoc kormányzás folyhat, sodródás a globális diktátumok mentén.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés