Macron és Draghi szerint biztató az EMA állásfoglalása AstraZeneca-ügyben

2021. március 16. 22:19
Az EMA csütörtökön teszi közzé végleges álláspontját.

Biztatónak nevezte Emmanuel Macron francia elnök és Mario Draghi olasz kormányfő az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) állásfoglalását, amely szerint határozottan meg van győződve az AstraZeneca/Oxford Covid-19 elleni védőoltás előnyeiről. Litvánia is felfüggesztette kedden a vakcina alkalmazását.

Macron és Draghi telefonon beszélt egymással, egyetértve azzal, hogy az EMA által kedden tett előzetes nyilatkozatok biztatóak - tudatta az olasz kormány hivatala közleményében. „Az EMA elemzéseinek pozitív eredményei után a két vezető kész gyorsan újraindítani az AstraZeneca alkalmazását” – áll a közleményben. Több európai ország, közöttük Franciaország és Olaszország is felfüggesztette a brit-svéd gyógyszergyár termékével való immunizálást az esetleges súlyos mellékhatások – véralvadási nehézségek, illetve vérrögképződés (trombózis) miatt.   

Lettország után Litvánia is úgy döntött, hogy „elővigyázatosságból” mégis felfüggeszti az AstraZeneca alkalmazását, amíg az EMA nem teszi közzé végleges véleményét a biztonságosságáról – közölte Arunas Dulkys egészségügy-miniszter. „Most hoztuk meg a döntést, mert az elmúlt pár órában három jelentést kaptunk komoly, váratlan, nem kívánatos tromboembóliás esetről olyan pacienseknél, akiket Litvániában AstraZenecával oltottak be” – mondta kedden újságíróknak Gytis Andrulionis, az gyógyszerfelületi hatóság vezetője. A hatóság szerint

semmi nem utal arra, hogy maga a vakcina okozta volna a betegeknél tapasztalt vérrögképződést.   

Ingrida Simonite kormányfő kedd reggel még azt mondta a közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy nem függesztik fel a vakcina felhasználását, mert az immunizálás megakadása rosszabb lenne. Dulkys közölte: bár „személyesen bízik” a vakcinában, és kész beoltatni magát vele, az oltások ideiglenes leállítása „a legbiztosabb megoldás” a kockázatok csökkentésére.   

Az EMA, amely csütörtökön teszi közzé végleges álláspontját, kedden közölte: határozott meggyőződése, hogy az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Kijelentette: nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina fokozott vérrögképződéssel járna.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés