Magyarország mutat példát Európának Jeruzsálemmel kapcsolatban

2021. március 12. 20:17

Varga Judit
Israel Hayom
Mi igyekszünk kiépíteni a párbeszédet, és elkerülni a kettős mércét. Ez utóbbi sajnos igencsak jellemző az uniós külpolitikára. Interjú.

„Izrael szerint az EU ellenséges vele szemben. Többek között megjelölik a Júdeából, Szamáriából és Golán-fennsíkról származó izraeli termékeket, nem ismerik el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és az Iránnal szembeni átfogó cselekvési terv is ezt támasztja alá. Hogyan látja az EU és Izrael közti kapcsolatokat?

Erről a külügyminisztert kellene megkérdezni. Az Európai Parlamentben a politikai többség diktál, amit most elmondott, az ennek az eredménye. A magyar kormány mindig is kiállt partnerei mellett, de ez sajnos nem mindig elég. Mi mindig pozitív irányban próbálunk haladni, mondjuk az Ábrahám-megállapodás kapcsán, vagy az izraeli kapcsolatok további erősítésével. Mi igyekszünk kiépíteni a párbeszédet, és elkerülni a kettős mércét. Ez utóbbi sajnos igencsak jellemző az uniós külpolitikára.

Hajlandó lenne Magyarország példát mutatni az EU-nak azzal, hogy Jeruzsálembe helyezi izraeli nagykövetségét, ezzel elismerve azt izraeli fővárosnak?

Erre is a külügyminiszter tudna válaszolni. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelynek diplomáciai státuszú irodája van a városban. Ez is mutatja, hogy Magyarország kész megváltoztatni Európa hozzáállását Jeruzsálemhez

Több kérdésben is nő a feszültség az uniós és Magyarország között, például jogállamisági kérdésben. Mit gondol, az EU teherré vált Magyarország számára? Megbánták, hogy csatlakoztak?

Én nem így fogalmaznék. A magyar alkotmány is hangsúlyozza, hogy évszázadokig harcoltunk az európai értékekért és határokért. Mindig is Európához tartoztunk. Politikai okok miatt azonban évtizedeken át nem voltunk abban a helyzetben, hogy Európa jobbik feléhez tartozzunk. Azért küzdöttünk, hogy Európa magába fogadja a volt szocialista országokat.

2010 óta változás állt be Magyarország uniós politikáját illetően. A korábbi szocialista vezetés azt szerette volna, ha csendben ülünk az EU asztalánál és feladjuk a nemzeti érdekeinket.

2010 után a Fidesz konzervatív kormánya azt mondta: helyezzük előre a nemzet érdekeit, üljünk le az asztalhoz büszkén, egyenlő felekként, és ugyanazon szabályok szerint játsszunk, mint mások – különösképpen a nagyobb nemzetek. Ők is a saját érdekeiket helyezik előre. Most már mi is.

Én magam lelkesülök Európáért. Az elemzéseket nézve Magyarországon az uniós átlagnál is többen gondolkodnak pozitívan az uniós tagságról. A franciák és a németek kevésbé optimisták. Úgyhogy képmutatás azt állítani, hogy euroszkeptikusok lennénk. Annyi történik, hogy a nagyobb tagállamokat idegesíti, hogy most már az olyan tagállamok is megtanultak kiállni magukért, mint a Visegrádi négyek. Mi ugyanazt csináljuk, mint a Benelux államok, vagy a mediterrán országok.

Ha nem fogsz össze a szomszédaiddal, vagy a hasonló álláspontot képviselőkkel, nem tudsz sikereket aratni. Ezért van az, hogy az immáron 30 éves visegrádi együttműködés ilyen sikeres, függetlenül attól, hogy a kormányfők milyen pártokból érkeznek.

Mikor a migráció miatt támadnak minket, természetesen megvédjük magunkat, de sosem kritizálunk másokat. Magyarország történelmi perspektívája különbözik, mi mindig is védtük Európa határait. Mi nem gondoljuk, hogy a munkaerőhiányt vagy a népességfogyást bevándorlással lehetne megoldani. Más országok másképp látják ezt. Ez az ő döntésük. Ezért mondta azt Orbán Viktor, hogy a migrációt illetően nem kompromisszum szükséges, hanem az, hogy az országok elfogadják és tiszteletben tartsák egymás döntéseit.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Juditka!

A Heti Tv-ben egy rabbi éppen most nyilatkozott arról, hogy Orbán izraeli látogatása semmit sem hozott, a vakcinákat a cseh miniszterelnök vihette haza.

A Commandante Babishoz képest üres kézzel jött haza....... Akkor most mi van?

Kedves coronita!

Még mindig nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy akkor mi az alternatív, kire szavazzunk, hogy megszűnjön a korrupció? Várom a válaszodat.

Miről beszélsz?
Charles Fenyvesi írta a Heti Válasz 2011. április 29-I számában:

A Gyurcsány-beszéd előtt a szocialistákat kedvelték az amerikai kormánytisztviselők és politikusok, főleg azért, mert a baloldaliak inkább hallgattak rájuk. "A szocialistáknak bűntudatuk van, és gazsulálnak nekünk" - magyarázta William Odom tábornok és kémfőnök. Ő ifjúkorában katonai attaséként Bonnban szolgált, és emlékezett arra, hogy akkor a volt nácik inkább engedtek az amerikai nyomásnak, mint az antifasiszták. "Ez olyan előny, amit csak a bolond hagy kihasználatlanul. A volt magyar kommunisták úgy adják be a derekukat, mint ahogy annak idején ezt tették a szovjet gazdának. És meglepi őket, hogy velünk mégiscsak könnyebb tárgyalni."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés