„A Jobbiknak romaügyben állást kell foglalnia!” – mondta a Párbeszéd kisebbségi referense

2021. március 12. 11:05
Berki Sándor szerint a Jobbik megkerülhetetlen a vidék- és szegénységpolitikában.

Interjút adott az Azonnalinak Berki Sándor, a Párbeszéd kisebbségi referense. Berki egyébként a 2020 decemberében megalakult a Roma Műhelye szervezője is, amely a hatpárti ellenzéknek adna 2022-re romaügyi stratégiát.

A beszélgetés legérdekesebb része az volt, amikor szóba került az ellenzéki összefogásba megérkező, egykor szélsőjobboldali Jobbik. Berki „nehéz kérdésnek” minősítette azt, hogy a Jobbik és Jakab Péter okozhat-e problémákat a roma közösségekben, ha megkezdődik a kampány.

„Jelenleg a Jobbik megkerülhetetlen a vidék- és szegénységpolitikában. De külön kell választani a Jobbikot mint pártot és Jakab Péter személyét. Jakab Péter egy népszerű politikus.Viszont az mindenképpen szükséges lesz, hogy a Jobbiknak romaügyekben hamarosan állást kell foglalnia. Erre még várunk azért” – mondta.

Hozzátette, hogy

oktatáspolitikában „már vannak közös pontjaink, és Jakabék is látják már, hogy a cigányságot meg kell szólítani”.

A héten nem ez az első eset, hogy komoly eltérés látszik a Jobbik és a többi ellenzéki párt között bizonyos társadalmi kérdésekben: miután Jakab Péter a Telexnek arról beszélt, hogy hogy a „család az család” kampánnyal kapcsolatban konzervatív az álláspontja, kiemelve, hogy soha nem fog azért küzdeni, hogy egy gyereknek három apja legyen, a DK-s Homonnay Gergely így reagált: „A Jobbik nem támogatja a szivárványcsaládokat. Én meg akkor nem támogatom a Jobbik jelöltjét az előválasztáson. Ennyire egyszerű”.

Az influenszer mellett Fekete-Győr András is kritikával illette a Jobbik elnökének nyilatkozatát, mint mondta, „Jakab Péter álláspontja bántó és helytelen”.

Nyitókép: Berki Sándor (középen) a Párbeszéd országgyűlési képviselője és elnökségi tagja, Tordai Bence (balra) társaságában. Forrás: Berki Sándor Facebook-oldala

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés