Párizsból betegeket kell evakuálni

2021. március 11. 8:00
Annyira túlterheltek a párizsi régió kórházai, hogí átszállítanak betegeket az ország más területeire – jelentette be a védelmi tanács szerdai ülését követően Gabriel Attal kormányszóvivő.

„Az a döntés született, ami nehéz döntés, hogy a lezárást a következő hétvégére is meghosszabbítjuk Alpes-Martimes megyében az előző két hétvégéhez hasonlóan” – mondta a kormányszóvivő. Jelezte, hogy a jövő héten ismét összeül a védelmi tanács, mielőtt esetlegesen megszüntetik a rendkívüli karanténintézkedést, ugyanis a mutatók már javulnak a francia Riviérán.

Lezárások

Kedden az északi Pas-de-Calais megye illetékesei is bejelentették, hogy a brit vírusvariáns térnyerése miatt a hétvégi lezárás egész márciusban érvényben marad, s a terület egészségügyi intézményeiből Belgium határ menti kórházaiba szállítanak át betegeket. Miután a járványhelyzet Franciaországban régiónként nagyon különböző, a kormány néhány hete új stratégiát alkalmaz: a legfertőzöttebb területeken hétvégi lezárást léptetett életbe a vírus terjedésének megfékezésére.

Miközben a járványügyi mutatók csaknem egy hónapja stagnálnak (20-25 ezer közötti a napi új esetszám és 25 ezer a kórházi ápoltak száma), sőt az elmúlt héten 2 százalékot csökkentek is, az intenzív kezelésre szoruló fertőzöttek száma a fertőzőbb variánsok miatt egy hete emelkedik, mindenekelőtt a fővárosi agglomerációban.

Nyugtalanító helyzet

A lélegeztetőgépen lévő csaknem 4 ezer fertőzött negyedét Párizsban látják el. Ez feleannyi, mint a járvány egy évvel ezelőtti első hullámának csúcspontján, de a január eleji 2600-ról fokozatosan érte el a második hullám november végi szintjét. A decemberi csúcsponton csaknem 5 ezren voltak intenzív osztályon.

A kormányszóvivő szerdán elismerte, hogy

a kórházi helyzet az Ile-de-France régióban különösen nyugtalanító",

ezért a következő napokban a fővárosi kórházakból más régiókba terveznek betegeket átszállítani. A regionális egészségügyi hatóság már hétfőn arra kért minden fővárosi kórházat, hogy a kevésbé sürgős beavatkozások negyven százalékát halassza el annak érdekében, hogy a következő napokban legyen elég kapacitás az új betegek fogadására. A főváros és környékének lezárását, ahol több mint 12 millióan élnek, azonban kizárta a kormányszóvivő. 

Több millió érintett

A hétvégi lezárás északon mintegy 2 millió, a déli országrészben kevesebb mint egymillió embert érint a több mint 66 millió lakosú országban.

Jelenleg az egész ország területén délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom van érvényben, a vendéglátóhelyek, a kulturális intézmények és a sportolásra alkalmas helyek több mint négy hónapja zárva vannak, de az iskolák és a 10 ezer négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyitva tartanak.

A járványban eddig több mint 89 ezren vesztették életüket.    Az országba eddig beérkezett 9,3 millió adag oltóanyagból több mint 4 millióan (6,2 százalék) kapták meg az első dózist és 2 millióan (3 százalék) mindkét komponenst.

(MTI)

 Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Myriam Tirler / Hans Lucas / AFP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés