Brazíliában eluralkodott a káosz: tombol a járvány

2021. március 11. 21:52
Roskadozik a brazíliai egészségügyi rendszer a koronavírus egy különösen fertőző variánsának terjedése miatt, miközben továbbra sincs országos terv a járvány megfékezésére – írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön, a dél-amerikai ország járványellenes küzdelmének legfrissebb fejleményeit ismertetve.

A brazil kormányzók a múlt héten megpróbálták ugyan ajánlásba foglalni a járvány megfékezését segítő intézkedéseket, amely a tervek szerint kijárási korlátozást, a tömegrendezvények tilalmát és boltok bezárását is tartalmazta volna. Az elképzelésekből azonban semmi sem valósult meg: a szerdán közzétett végső verzió egy egyoldalas, konkrétumokat nem tartalmazó dokumentum volt.    

Eközben Wellington Dias, Piaui állam kormányzója jelezte: ha nem csökken a nyomás a kórházakon,

egyre több beteg marad intenzív ellátás nélkül, gyakorlatilag halálra ítélve.    

Brazília leggazdagabb államában, Sao Paulóban legalább 30 beteg vesztette életét ebben a hónapban, miközben az intenzív osztály ágyára várt – írta a G1 hírportál szerdán.    

A déli Santa Catarina államban 419-en várnak ágyra, a szomszédos Rio Grande do Sul kapacitásainak kihasználtsága pedig 106 százalékos. Alexandre Zavascki, egy helyi orvos szerint sorban érkeznek a légzési nehézségekkel küzdő betegek.    

„Sok kollégám van, akik időről időre elvonulnak sírni” 

– mondta az orvos, aki háborús szituációhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet.    

Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is ellenzi a korlátozásokat,

arra hivatkozva, hogy a gazdaságnak működnie kell, és az elszigeteltség depresszióhoz vezetne. Nem csak Latin-Amerika, de az egész világ számára egyre nagyobb aggodalmat jelent, hogy Brazília sikertelen a járvány megfékezésében – mondta egy sajtótájékoztatón az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) vezető Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.   

Brazíliában több mint tízezer ember vesztette életét a Covid-19-ben a múlt héten, ami országos rekord.

Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, a héten ez a rekord is megdőlhet. A több mint 200 milliós ország lakosságának mindössze 5,5 százalékát oltották be eddig.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Andre Penner

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés