A burmai junta eddig legkevesebb hetven emberrel végzett a puccs óta

2021. március 11. 18:27
„Mianmart egy gyilkos, illegális rezsim tartja markában” – jelentette ki az ENSZ jelentésvője. 

Hangsúlyozta, hogy a katonai hatalom gyilkosságokat, kínzásokat követ el és üldöztetést folytat, ami akár emberiesség elleni bűncselekményekkel is felér. Mint mondta, a junta elleni országos tüntetéseken életüket vesztett emberek több mint fele 25 évesnél fiatalabb volt. Hozzátette, hogy már a kétezret is meghaladja a törvényellenesen őrizetbe vettek száma.    

„Mianmart egy gyilkos, illegális rezsim tartja markában” – jelentette ki az ENSZ jelentésvője.    

„Nagy mennyiségben áll rendelkezésre videóbizonyíték arról, hogy a biztonsági erők verik a tüntetőket, orvosokat és az egyszerű járókelőket is. Felvételek vannak arról is, hogy katonák és rendőrök szisztematikusan átfésülik a negyedeket megrongálják az ingatlanokat, fosztogatják a boltokat, önkényesen őrizetbe véve a tüntetőket és járókelőket” – mondta Andrews.    

Szakciókkal kell megszorongatni a rezsimet

A világszervezet jelentéstevője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC) tartott beszédében multilaterális szankciókat sürgetett a junta vezetőivel, valamint a hadsereg tulajdonában álló mianmari olaj- és gáz vállalattal szemben. A cég földgázprojektjeiből származó bevételei az idén előrejelzések szerint elérhetik az egymilliárd dollárt (306 milliárd forint).    

Csan Aje, mianmari külügyi államtitkár ugyanakkor azt állította, hogy a biztonsági erők mindössze a rendet próbálják fenntartani.

„A hatóságok a lehető legnagyobb önmérsékletet tanúsítanak az erőszakos tüntetőkkel szemben” – hangoztatta a diplomata.    

A katonaság február 1-jén, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat a délkelet-ázsiai országban, arra hivatkozva, hogy a novemberi választáson szerintük szabálytalanságok történtek és panaszaikra a kormányzat nem reagált. Azóta rendszeresek a puccsellenes tömegtüntetések az országban.

(MTI)

Fotó: MTI/AP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés