Megdöbbentő rendeletet hirdetett Ukrajna elnöke

2021. március 10. 9:17

Donáth Anna
Facebook
A határon túli magyarok több országban még ma sem alhatnak nyugodtan.

„A határon túli magyarok, sajnos, több országban még ma sem alhatnak nyugodtan: szemünk előtt veszik semmibe a kisebbségi és alapvető emberi jogaikat. Megdöbbentő rendeletet hirdetett ki csütörtök éjjel Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke »Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról« címmel. Az elnöki rendelet felhatalmazza az ukrán titkosszolgálatot, hogy listázza a kettős állampolgárságú személyeket Ukrajnában. A listával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy következő lépésként a kettős állampolgárokat másodrendű állampolgárrá silányítják, akik, a tervek szerint fél év múlva, nem tölthetnek be semmilyen tisztséget az országban – ideértve bármilyen állami hivatalt és akár egy falusi önkormányzati tisztséget is. De a kettős állampolgárok stratégiai fontosságú állami vállalatokban sem kaphatnak vezető pozíciót.

Az elmúlt években, nem hivatalos becslések szerint, szinte minden magyar megszerezte a magyar állampolgárságot Kárpátalján. A becslések pont azért nem hivatalosak, mert a kárpátaljai magyaroknak, retorziótól tartva, titkolniuk kellett döntésüket. Ők most vagy lemondanak, vagy kirúgják őket tisztségeikből. Azaz, a tervezet jelenlegi formájában ellehetetleníti a kárpátaljai magyarok képviseletét. Tiszteletben tartjuk Ukrajna jogát, hogy rendelkezzen a kettős állampolgárság feltételeiről, de ami a jelenlegi tervezetből kiviláglik, és amit most átvilágításnak álcáznak, az valójában jogfosztás lenne. Ez a lépés a kisebbségek jogait és alapvető emberi jogokat is sértené – ezért jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hogy mit "tartasz", az lényegtelen. Mit teszel?

Kacsacsőrű Emlős! Oldd meg a helyzetet! Menj ki Kárpátaljára és
magyarázd meg nekik, hogyan kell jó ukránoknak lenniük, hogy
nyugodtan aludhassanak.

Én egyetértek most Donáth -tal.
Várom az EU-parlament Ukrajna elítélését és a szankciókat. Gyöngyössy ugyan ilyen okból akarta listázni a zsidó származású izraeli-magyar állampolgárságú magyar képviselőket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés